Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα κόκκινα καπνιστά πιπεράκια Αριδαίας 

Κάθε τόπος έχει τις δικές του λιχουδιές. Αλλά κάποιες ξεχωρίζουν είυε γιατί είναι μοναδικές, είτε για τις γευστικές τους ιδιαιτερότητες. 

Ο Σωτήρης Ζαφειρίου, παραγωγός- μέλος συνεταιρισμού Αλμωπίας “Κόκκινο Πιπέρι”, μιλά για τα κόκκινα καπνιστά πιπεράκια Αριδαίας, τα μόνα του είδους που δεν κρέμονται, αλλά στρέφονται προς τα πάνω.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Μετά την συγκομιδή η παραγωγή πηγαίνει στο καπνιστήριο για 15 ημέρες και στο ενδιάμεσο ο καλλιεργητής ελέγχει πως προχωρά η αποξήρανση, αφαιρεί όσα έχουν ξεραθεί πλήρως και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο τέλος γίνεται το τρίψιμο της πιπεριάς, προκειμένου να γίνει σκόνη. «Είναι γλυκό και δεν υπάρχει παρόμοιο στην αγορά».

Παράλληλα, κάποιες ποσότητες από τα κόκκινα πιπεράκια γίνονται και λιαστά, ξεραίνονται στον ήλιο. Όταν τρίβονται οι πιπεριές μένουν τα σπόρια, τα οποία συλλέγονται και γίνεται το μπούκοβο.

Ως πιστοποιημένοι βιολογικοί καλλιεργητές περιμένουν να πάρουν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το προϊόν το οποίο επί τουρκοκρατίας είχε μεγάλη παραγωγή, πλην όμως τώρα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν μειωθεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More