Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μανιάτης: Στο 40% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο – Παίρνουμε όλα τα μέτρα

“Η Ελλάδα είναι στο μέσο βαθμό εξάρτησης, στο 40%, από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι”, ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής. Όπως σημείωσε “Παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός”, ενώ εκτίμησε πως στόχος της Ρωσίας με το “κλείσιμο της στρόφιγγας”, είναι  να αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου αυτό το διάστημα ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να μην προλάβουν οι χώρες να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου που έχουν, περιμένοντας να έρθει ο σκληρός και δύσκολος χειμώνας.

Ως επιβαρυντικό παράγοντα στο “ράλι” των τιμών στο φυσικό αέριο θεώρησε πως είναι και το γεγονός ότι “στις ΗΠΑ, πήρε φωτιά τις τελευταίες ημέρες ένα από τα παγκοσμίως μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), που σημαίνει ότι ένα μέρος από το LNG, που περιμέναμε να έρθει στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, δεν θα έρθει, καθώς οι ζημιές στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα επιδιορθωθούν στο τέλος του έτους”.

“Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα στην αγορά ενέργειας” διευκρίνισε. “Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η Ρωσία για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας αρχίζει και κόβει την παροχή στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Σλοβακία και σε άλλες χώρες”.

Το ενθαρρυντικό είναι σύμφωνα με τον κύριο Μανιάτη πως “Η Ελλάδα είναι στο μέσο βαθμό εξάρτησης, στο 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μηδενική εξάρτηση και άλλες χώρες όπως η Λιθουανία, Φινλανδία, Βουλγαρία κ.α που εχουν 80% έως και 100% εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο”.

Όπως ενημέρωσε “έχουμε κάνει από το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας, ένα καλό έκτακτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο τώρα και επικαιροποιείται. Ρίχνουμε όλα τα λιγνιτικά που μπορούν να δουλέψουν στην παραγωγή, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, κυρίως υγροποιημένου – Η Ρεβυθούσα δουλεύει στο φουλ

Και εκτίμησε πως “στην Ελλάδα δεν θα είμαστε από τις χώρες που θα έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα”.

Ωστόσο έκανε και δυσοίωνες προβλέψεις για το “ράλι” των τιμών στην ενέργεια “Θα πρέπει όλη η Ευρώπη να ξεχάσει τις φθηνές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των τελευταίων χρόνων” επισήμανε ” Τα επόμενα 3-4 χρόνια θα πάμε σε πολύ πιο ακριβές τιμές τιμές ενέργειας και γι΄αυτό έχει απόλυτο νόημα αυτό που ζητάει επιμόνως ο ευρωπαϊκός νότος, τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου, που να μπορεί να βοηθήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους πολίτες.

“Παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός” υπογράμμισε. “Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα χρήματα από το RePowerEU του ευρωπαϊκού προγράμματος ελπίζοντας ότι τον χειμώνα δεν θα ζητά υπερβολικές ποσότητες LNG, η Κίνα και γενικότερα η ΝΑ Ασία, ώστε να υπάρχει απόθεμα και για την Ευρώπη.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είπε ότι “το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να έχουμε περισσότερη πράσινη ενέργεια, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η Ελλάδα είναι στην 5η – 6η καλύτερη θέση στην Ευρώπη στη διείσδυση στον ηλεκτρισμό κυρίως στις ανανεώσιμες. Ωστόσο όπως επισήμανε “δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κίνητρα ώστε να αισθάνεται η τοπική κοινωνία ενός χωριού βλέποντας τα πάρκα με ανεμογενήτριες στην κορυφή του βουνού ότι είναι προς όφελός της”.

Πηγή: ΕΡΤ

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More