Δυναμική η παραγωγή φιστικιού στην Χαλκιδική
Καλοί οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής, αλλά σήμερα η επιστροφή σε αυτές που ίσχυαν πριν από 100 ή 200 χρόνια, μοιάζει περισσότερο από αναχρονιστική και δαπανηρή.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ειρήνη Συράκη παρουσιάζει τον υπερσύγχρονο τρόπο με τον οποίο επιτελείται η συγκομιδή του κελυφωτού φιστικιού στον Άγ. Μάμα της Χαλκιδικής.
Ο Παναγιώτης Καραγιάννης παραγωγός εξαγωγέας, εξηγεί ότι τώρα γίνεται το πρώτο χέρι και θα ακολουθήσει το δεύτερο, ανάλογα με την ωρίμανση του καρπού.

Ένα μηχάνημα, τύπου ρομπότ, αγκαλιάζει απαλά με τους μεταλλικούς του βραχίονες τον κορμό του δένδρου, τον ταρακουνά και στα απλωμένα επί του εδάφους δίχτυα, εν ριπή οφθαλμού, μαζεύεται ο καρπός.

Χωρίς την βοήθεια πολλών εργατικών χεριών, χωρίς την πολύωρη ταλαιπωρία του ραβδίσματος, με ένα μόνο πανί για κάθε δέντρο, έχει επιτευχθεί η συγκομιδή, με μια απλή ρύθμιση του μηχανήματος για να γίνει την κατάλληλη στιγμή το δεύτερο χέρι της συγκέντρωσης του καρπού. Στο παρελθόν χρειαζόταν πέντε εργάτες σε κάθε δέντρο, ενώ τώρα μέσα σε ένα οκτάωρο με πέντε εργάτες συνολικά θα συγκομίσουν 400 δέντρα.

«Η ιδιαιτερότητα του δένδρου είναι η εναλλαγή στην παραγωγή χρόνο με τον χρόνο. Φέτος έδωσε εξαιρετική παραγωγή την επομένη χρονιά δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα». Όπως λέει ο κ. Καραγιάννης, ακολουθεί η αποκελύφωση, το στέγνωμα και η διαλογή σε ανοικτό ή κλειστό. Η συσκευασία σε σάκους των 20 έως 35 κιλών, διατίθενται στους εμπόρους. Οι συνεργάτες του βρίσκονται σε Ιταλία, Αλβανία, Πολωνία και Βουλγαρία, αφού η παραγωγή του εξάγεται κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η τιμή φέτος αναμένεται να ξεκινήσει από τα 11 ευρώ και σύμφωνα με τα τιμολόγια που λαμβάνουν οι παραγωγοί θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Έχοντας μειώσει το εργατικό κόστος σε σχεδόν μηδαμινά επίπεδα οι παραγωγοί μπορούν να βλέπουν την καλλιέργεια ως μια πολλά υποσχόμενη πηγή σταθερού εισοδήματος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More