Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόδραση στο Καλπάκι της Ηπείρου

Ο ήχος του νερού που αναβλύζει από τις πηγές του ποταμού Καλαμά είναι η μουσική που συνοδεύει, τους επισκέπτες στο ταξίδι τους στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Χωρίς μικρόφωνα και παρένθετους ήχους ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος αφουγκράζεται τις πηγές της Βελλάς, που τρέχουν μέσα από τον βράχο.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Μια ήσυχη φυσική όαση με τρεχούμενα νερά, πνιγμένη στο πράσινο. Εκεί μια άγρια συκιά στο κέντρο της πλατείας ρίχνει πυκνή την σκιά της και ψιθυρίζει μυστικά από χρόνια περασμένα.

Ερημώνει σιγά- σιγά το Πωγώνι. Οι κάτοικοι φεύγουν αναζητώντας τις συγκινήσεις των μεγαλουπόλεων και τις ευκολίες της καθημερινότητας, η οποία όμως χάνει την ουσία της και καταλήγει προϊόν πολυκαταστήματος. Μόνον το καλοκαίρι επιστρέφουν οι ντόπιοι, γεμίζει ο τόπος από τις φωνές των παιδιών. Ο δήμος φυλλοροεί και ο Πάνος Τάσσης, ιδιοκτήτης του μοναδικού καφέ- εστιατορίου, ζητά την συνδρομή των αρμοδίων, προκειμένου να κρατηθούν οι νέοι στο χωριό. Επί 19 χρόνια επιμένει να ανοίγει το κατάστημά του σχεδόν καθημερινά, αφού όπως λέει στα περισσότερα χωριά του Πωγωνίου δεν υπάρχουν πλέουν καφενεία.

Ελπίζουν ότι σε λίγα χρόνια ο νέος αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Οκτώβριο, με ανισόπεδους κόμβους, και θα φέρει την περιοχή πιο κοντά στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της Ιονίας οδού, θα αποτελέσει τον κρίκο σύνδεσης και ανάπτυξης, η οποία πάντα συνοδεύει τις μεγάλες οδούς. Ότι τα χωριά του Πωγωνίου θα ξαναβρούν την παλιά τους λάμψη και θα επιστρέψουν στον χάρτη των επιλογών για ξεκούραση και διακοπές.

Τα τελευταία χρόνια τα χιόνια λιγόστεψαν, αλλά τα νερά έστω και λιγότερα τα καλοκαίρια τρέχουν στο Καλπάκι και εφοδιάζουν με άγριες πέστροφες το εστιατόριο, όπου σερβίρονται όλες οι παραδοσιακές λιχουδιές της Ηπείρου. Κατσικάκι στην γάστρα, πίττες, κρεατικά και ότι μπορεί να ζητήσει ένας απαιτητικός ουρανίσκος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More