Κολομβία: Εννιά όμηροι διαφωνούντων των πρώην FARC αφέθηκαν ελεύθεροι
Διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC άφησαν ελεύθερους εννιά συμβασιούχους του κράτους της Κολομβίας που κρατούσαν ομήρους, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το γραφείο της μεσολαβήτριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μια εβδομάδα μετά την απαγωγή τους σε αγροτική περιοχή στον νομό Κάουκα (νοτιοανατολικά).
Οι όμηροι –επτά γυναίκες και δυο άνδρες–, που κατηγορήθηκαν από τους αντάρτες πως είχαν πάει να ανεφοδιάσουν τον στρατό, απήχθησαν τη 17η Ιουλίου. Οι τοπικές αρχές ωστόσο διέψευσαν πως τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονταν στον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων, αντέτειναν πως ήταν μέλη «ανθρωπιστικής» αποστολής.
Οι άνθρωποι που κρατούνταν από τους αντάρτες παραδόθηκαν σε «ανθρωπιστική επιτροπή» που σχηματίστηκε από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, διευκρίνισε σε βίντεο για τα μέσα ενημέρωσης η μεσολαβήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κολομβία Ίρις Μαρίν.
Οργάνωση διαφωνούντων της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, το λεγόμενο κεντρικό γενικό επιτελείο (EMC), απορρίπτει τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συνεχίζει ακόμη να δρα στον νομό Κάουκα.
Οι αντάρτες αυτοί αύξησαν την πίεσή του αφότου ο κυριότερος ηγέτης τους, γνωστός με το nom de guerre Ιβάν Μορδίσκο, ανακοίνωσε την περασμένη χρονιά πως τερματίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά.
Μετά τη ρήξη στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας, την οποία οι αντάρτες ανταπέδωσαν προχωρώντας σε επιθέσεις με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά, άλλες βομβιστικές ενέργειες και επιδρομές με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Το EMC διέπραξε στα μέσα Ιουνίου τουλάχιστον 24 επιθέσεις στον νομό Κάουκα και στον γειτονικό Βάγιε δελ Κάουκα, σκοτώνοντας δυο αστυνομικούς και πέντε πολίτες.
Ο πρόεδρος Πέτρο υποσχόταν όταν αναλάμβανε την εξουσία το 2022 να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με όλες τις ένοπλες οργανώσεις που συνεχίζουν τη δράση τους, όμως οι επιτυχίες των διαδικασιών αυτής της φύσης κρίνονται περιορισμένες.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη το τρέχον διάστημα με τη σοβαρότερη κρίση ασφαλείας της τελευταίας δεκαετίας, εξαιτίας της δράσης οργανώσεων ανταρτών που αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες ειρήνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More