Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Επικίνδυνη» κριτική Καντίροφ σε Πούτιν – Πόσο ευάλωτο καθιστά τον Ρώσο πρόεδρο αυτός ο «θόρυβος» δυσαρέσκειας;

Πόσο μεγάλη επιρροή έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην κατάσταση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία; Το Σαββατοκύριακο οι πληροφορίες έλεγαν πως ο ουκρανικός στρατός έκανε μια σειρά από γρήγορες προελάσεις, ανακτώντας τον έλεγχο έως και 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πρώην ελεγχόμενων από τη Ρωσία εδαφών. Σύμφωνα με έναν Ουκρανό διοικητή, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι Ρώσοι στρατιώτες έτρεχαν προς τα σύνορα «σαν Ολυμπιακοί σπρίντερ».

Σε μια ένδειξη του πόσο δεινή είναι η ρωσική πολεμική προσπάθεια, ο Τσετσένος ηγέτης και πιστός του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικρίνει την εκστρατεία. Σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων sστο Telegram, ο Καντίροφ κατέκρινε τη ρωσική υποχώρηση από τις πόλεις Ιζιούμ και Κουπιάνσκ.

«Δεν είμαι ειδικός στρατηγικού σχεδιασμού, σε αντίθεση με το Υπουργείο Άμυνας, αλλά έχουν επιτραπεί ορισμένα λάθη. Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική της διεξαγωγής της ειδικής επιχείρησης, θα αισθανθώ υποχρεωμένος να μιλήσω με το Υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία της χώρας και να τους εξηγήσω την πραγματικότητα της κατάστασης επί τόπου».

Η κριτική του Καντίροφ είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει δεσμεύσει στρατεύματα στην πολεμική προσπάθεια του Πούτιν. Στο φωνητικό του σημείωμα (ανάρτηση), ισχυρίστηκε ότι άλλοι 10.000 στρατιώτες ήταν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στην ανακατάληψη του χαμένου εδάφους. Οι μαχητές του έχουν φήμη τρομοκρατών και λέγεται ότι είναι υπεύθυνοι για ένα σημαντικό μέρος των εγκλημάτων πολέμου που έχουν διαπραχθεί μέχρι στιγμής στη σύγκρουση, ένα εκ των οποίων η σφαγή στο χωριό Μπούτσα την άνοιξη.

Η κριτική του Καντίροφ για την πρόοδο του πολέμου είναι επίσης σημαντική, λόγω της προσωπικής του αφοσίωσης στον Πούτιν. Ήδη από το 2005, ενώ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Καντίροφ έλεγε ότι ο Πούτιν «πρέπει να γίνει πρόεδρος εφ’ όρου ζωής» καθώς «απαιτείται ισχυρή διακυβέρνηση». Εγκατεστημένος από τον Ρώσο πρόεδρο ως πρόεδρος της περιοχής το 2007, ο Καντίροφ συνέχισε να διατηρεί στενή σχέση μαζί του, υποστηρίζοντας τη διακυβέρνησή του και την εξωτερική του πολιτική.

Η απόφασή του να καταδικάσει την τρέχουσα κατάσταση της εκστρατείας του Κρεμλίνου καταδεικνύει πόσο έντονα φαίνεται να εξαπλώνεται η δυσαρέσκεια προς τη διοίκηση. Εξάλλου, δηλώσεις όπως του Καντίροφ θα μπορούσαν τεχνικά να θεωρηθούν απόπειρα «δυσφήμισης του ρωσικού στρατού», κάτι που τιμωρείται με πρόστιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 15 χρόνια φυλάκισης.

Ο Καντίροφ δεν είναι η μόνη από τις εξέχουσες φιλοπολεμικές φωνές που αρχίζουν να γίνονται δέκτες γκρίνιας και παραπόνων σχετικά με την εισβολή. Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο πολιτικός σχολιαστής υπέρ του Κρεμλίνου και πρώην σύμβουλος του Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ βγήκε επίσης στο Telegram για να απαιτήσει περισσότερη καθοριστική δράση. Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ασκήσει πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό της Δύσης, ο Μάρκοφ φώναξε μαινόμενος: «Σταματήστε να ονειρεύεστε ότι η Ευρώπη θα παγώσει αυτόν τον χειμώνα και ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα, ότι θα συμβεί από μόνο του. Όχι, η Ευρώπη δεν θα παγώσει. Οι άνθρωποι θα φορέσουν μερικά ακόμη καπέλα και κασκόλ. Τίποτα δεν θα συμβεί από μόνο του. Και θα καταλήξετε να πρέπει να αναλάβετε σοβαρά μέτρα μόνοι σας». Η ανάρτηση του Μάρκοφ είναι μια σαφής προειδοποίηση στους οπαδούς του ή στον Πούτιν, ότι ο πόλεμος της Ρωσίας δεν προχωρά αρκετά.

Άλλοι σχολιαστές, όπως ο Αλεξέι Τσαντάεφ, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αποδίδοντας ευθύνες για τις απώλειες του στρατού στην αποτυχία του Κρεμλίνου να κινητοποιήσει ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της παραγωγής και του ανθρώπινου δυναμικού, προς τον πόλεμο. Ακόμη και για γνωστές, συνήθως πιστές, προσωπικότητες όπως αυτή του Τσαντάεφ, μια τέτοια κριτική είναι επικίνδυνη.

Πόσο ευάλωτο καθιστά τον Πούτιν αυτός ο «θόρυβος» δυσαρέσκειας; Μέχρι στιγμής το Κρεμλίνο αντιστέκεται στις πιέσεις να κλιμακώσει την εισβολή του. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο κινητοποίησης των εφεδρειών της Ρωσίας για να βοηθήσει στην ανάκτηση εδαφών στην Ουκρανία. Ο Πούτιν σίγουρα θα επιμείνει πεισματικά στην εισβολή του. Το πόσο γρήγορα και σοβαρά θα το πράξει, είτε μέσω εσωτερικών είτε μέσω στρατιωτικών μέτρων, θα είναι ένας καλός δείκτης για το πόσο ανήσυχο αισθάνεται το Κρεμλίνο. Αλλά προς το παρόν, οι Δυτικοί πρέπει να αντισταθούν στην ιδέα ότι η κριτική από φιλοπολεμικές προσωπικότητες είναι κατά κάποιο τρόπο η αρχή του τέλους για τον Πούτιν ή του πολέμου στην Ουκρανία. Δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Πηγή: The Spectator

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More