Επίδομα ανεργίας: Υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποιους «κόβεται» – Τι ισχύει με το εργόσημο
Αλλαγές ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου ενδέχεται να φέρει το «Δουλειές Ξανά» στα επιδόματα ανεργίας και εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), καθώς αναμένεται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νέου νόμου.
Όπως έχει γίνει γνωστό από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, μέσα από αυτόν θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια, όπως αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης και μπαίνει σε λειτουργία το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, με το οποίο εξειδικεύεται κατά τρόπο δεσμευτικό η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ και ο τρόπος ένταξης του αναζητούντος εργασία στην αγορά εργασίας.
Πότε «κόβεται» το επίδομα ανεργίας
Η διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ των ανέργων από 6 μήνες έως 2 χρόνια ενεργοποιείται εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Ειδικότερα, αυτό που αλλάζει στο επίδομα ανεργίας είναι πως μπορεί να διακοπεί, εάν προσφερθούν στον άνεργο τρεις κατάλληλες για τον ίδιο θέσεις εργασίας, σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό και εκείνος αρνηθεί και τις τρεις προσφορές. Σε αυτή την περίπτωση διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.
Σύμφωνα με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ο άνεργος θα φτιάχνει το βιογραφικό και εργασιακό του προφίλ με τον εργασιακό του σύμβουλο, ο οποίος και θα τον ενημερώνει όταν θα βρίσκεται δουλειά που αντιστοιχεί με τα προσόντα και την προϋπηρεσία του.
Εφόσον ο άνεργος εμφανιστεί στο ραντεβού με τον εργοδότη και δεν επιλεγεί, παραμένει επιδοτούμενος. Το μέτρο δεν αφορά τους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.
Παράλληλα, εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες.
Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους που θα συνεχίζουν να χορηγούνται με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Τι ισχύει με τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία. Ειδικότερα, δεν επηρεάζονται:
η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος,
η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και
το επίδομα θέρμανσης
Για τις παροχές αυτές θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει τη χορήγησή τους.
Καθιερώνεται το επίδομα εργασίας
Το επίδομα εργασίας θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά – οι οποίοι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.
Καθιερώνεται μπόνους ύψους 300 ευρώ
Μπόνους ύψους 300 ευρώ θα λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά. Ειδικότερα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης για να ξεκινήσει η διαδικασία και στη συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ θα συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο.
Τι ισχύει για εργαζόμενους με εργόσημο
Οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονται με εργόσημο δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, με εξαίρεση τους περιστασιακούς εργάτες και τις οικόσιτες οικιακές βοηθούς.
Συγκεκριμένα, οι περιστασιακοί εργαζόμενοι/-ες έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης συνεχόμενου χρόνου ανεργίας, από τον οποίο αφαιρείται το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκαν, καθώς και κάθε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι/-ες στο μητρώο ανέργων.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (άρθρο 92 του Ν. 4461/2017), οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
Ο αριθμός των ενσήμων (ή εργοσήμων) που πραγματοποίησαν εντός του δωδεκαμήνου που προηγείται της αίτησής τους να μην υπερβαίνει τα εβδομήντα (70).
Κατά την ημερομηνία έναρξης του δωδεκάμηνου πριν από την αίτηση να ήταν εγγεγραμμένοι/-ες στο μητρώο ανέργων.
Να μην έχει διαγραφεί το/τα δελτίο/-α τους για άλλο λόγο, εκτός της πρόσληψης, μέσα στο δωδεκάμηνο που προηγείται της αίτησής τους.
Πρόβλεψη υπάρχει και για τους οικόσιτους μισθωτούς, δηλαδή όσοι διατρέφονται και διανυκτερεύουν στην οικία του εργοδότη, που εργάζονται με σύμβαση.
Οι οικιακοί βοηθοί – οι οποίοι δεν είναι οικόσιτοι – παραμένουν «εκτός» από το επίδομα ανεργίας.
Από την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων και για το εποχικό επίδομα, το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 98 ευρώ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More