Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρεμιέρα την Παρασκευή 11/7 για την εθνική πόλο Γυναικών στο 22ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου – Το Σάββατο ρίχνεται στη μάχη και η εθνική Ανδρών

polo-ethniki-gynaikon-2025

Από 62 αθλητές και αθλήτριες απαρτίζεται η αποστολή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο 22ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, που αρχίζει την Παρασκευή 11 Ιουλίου στη Σιγκαπούρη. Ο αριθμός είναι ελαφρά μικρότερος από το ρεκόρ των 64 συμμετοχών, πέρυσι στη Ντόχα, με τη μείωση να προέρχεται από την κλασική κολύμβηση, όπου, από 20 αθλητές/τριες πέρυσι (χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων με ανοιχτές προκρίσεις για το Παρίσι), φέτος θα αγωνιστούν 15. Από κει και πέρα, υπάρχουν οι δύο 15μελείς εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης και πλήρης ομάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση (10 αθλήτριες και δύο αθλητές), ενώ η Ελλάδα θα έχει επίσης εκπροσώπηση στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας με τρεις συμμετοχές και στις καταδύσεις με δύο.

Η «αυλαία» της διοργάνωσης ανοίγει με τα τουρνουά υδατοσφαίρισης, όπου οι δύο ελληνικές ομάδες θα εμφανιστούν αρκετά ανανεωμένες, όπως άλλωστε και οι περισσότερες από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος, αφού βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός νέου Ολυμπιακού κύκλου. Τα προγνωστικά καθίστανται ακόμη πιο δύσκολα, δεδομένου ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με νέους κανονισμούς, που είναι άγνωστο πόσο και ποιους θα επηρεάσουν ή θα ωφελήσουν.

Ο Θοδωρής Βλάχος αποφάσισε να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα της εθνικής ανδρών χωρίς τους Γιάννη Φουντούλη και Άγγελο Βλαχόπουλο, επιπλέον «έκοψε» τον Μάνο Ζερδεβά λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, ενώ δεν θα έχει στη διάθεσή του και τον χειρουργημένο Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Παρά την παρουσία τριών «πρωτάρηδων» (Ανδρεάδης, Γαρδίκας, Πούρος), η ελληνική ομάδα δεν στερείται εμπειριών και παραστάσεων σε υψηλό επίπεδο, ενώ προέρχεται από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο World Cup, τον περασμένο Απρίλιο.

Η «γαλανόλευκη» έχει κληρωθεί στον απαιτητικό Δ΄ όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά το Μαυροβούνιο (12/7, 14:10 ώρα Ελλάδας), την Κίνα (14/7, 07:10) και την κάτοχο του τίτλου Κροατία (16/7, 12:35).

Θεωρώντας δεδομένη τη νίκη επί της αδύναμης ασιατικής ομάδας, η εθνική μπορεί να τερματίσει οπουδήποτε από την πρώτη θέση (που δίνει το απευθείας εισιτήριο για την οκτάδα) ως την τρίτη. Το θετικό είναι ότι στα πρώτα νοκ-άουτ το γκρουπ της εθνικής διασταυρώνεται με τον Γ΄ όμιλο, όπου, εκτός των ΗΠΑ, οι άλλες ομάδες (Σιγκαπούρη, Καναδάς, Βραζιλία) είναι σαφώς υποδεέστερες, οπότε λογικά η θέση στην οκτάδα είναι ασφαλής. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο προημιτελικός της 20ής Ιουλίου, όπου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα κληθεί απέναντι σε πολύ ισχυρό αντίπαλο να ξορκίσει τα… φαντάσματα του 2024, όταν έχασε και στους τρεις προημιτελικούς των μεγάλων διοργανώσεων που συμμετείχε (στο Ευρωπαϊκό από την Κροατία, στο Παγκόσμιο από την Ιταλία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη Σερβία).

Ακόμη πιο αλλαγμένη σε σχέση με το Παρίσι θα εμφανιστεί στη Σιγκαπούρη η εθνική γυναικών, με πέντε πολίστριες (Διαμαντοπούλου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Ασημάκη, Ελευθεριάδου, Χυδηριώτη) να μη συνεχίζουν, αλλά και με αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, όπου ο Χάρης Παυλίδης αντικατέστησε την Αλεξία Καμμένου. Το πρώτο «δείγμα γραφής» της νεανικής «γαλανόλευκης» ήταν εξαιρετικό, με την κατάκτηση του World Cup στην Κίνα, όμως άπαντες γνωρίζουν ότι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι μία διαφορετική ιστορία. Με πέντε «πρωτάρες» και έξι παίκτριες έως 21 ετών (με «βενιαμίν» τη 17χρονη Νεφέλη Κρασσά), είναι μάλλον υπερβολικό να υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις.

Η εθνική Γυναικών θα αγωνιστεί στον Γ΄ όμιλο και με το… καλημέρα (11/7, 15:45) θα δώσει «τελικό» πρωτιάς με αντίπαλο την Ουγγαρία. Αν νικήσει, θα «κλειδώσει» την απευθείας είσοδο στα προημιτελικά, αφού η Κροατία (13/7, 08:45) και η Ιαπωνία (15/7, 05:35) προβλέπεται να αποδειχθούν χαμηλά «εμπόδια».

Αν η ελληνική ομάδα ηττηθεί από τις Μαγυάρες και τερματίσει -λογικά- δεύτερη, θα παίξει νοκ-άουτ ματς με τον τρίτο του Δ΄ ομίλου (πιθανότατα Γαλλία ή Μεγάλη Βρετανία), οπότε και πάλι η πρόκριση στην οκτάδα είναι στα χέρια της. Εφόσον τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αποφύγει ως την τετράδα τη «χρυσή» Ολυμπιονίκη Ισπανία και την πολύ ισχυρή Ολλανδία του Ευάγγελου Δουδέση, όπως φυσικά και την Ουγγαρία, την οποία θα αντιμετωπίσει στην Α΄ φάση. Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάστουν με τελείως καινούρια ομάδα, ενώ η Αυστραλία είναι πάντα ένα μικρό… μυστήριο, συνήθως όμως εμφανίζεται πιο δυνατή όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Σε νέα εποχή μπαίνει σιγά-σιγά η ελληνική κολύμβηση, με δύο από τα «βαριά χαρτιά» της τελευταίας δεκαετίας, τον Ανδρέα Βαζαίο και τον -πολυσυζητημένο λόγω της εμπλοκής του στα Enhanced Games- Κριστιάν Γκολομέεβ να μην βρίσκονται πλέον στις… επάλξεις. Η μετάβαση πάντως είναι σταδιακή, καθώς στη Σιγκαπούρη θα βρίσκονται η 30χρονη Άννα Ντουντουνάκη, η 33χρονη Νόρα Δράκου, που ανεβάζει το ήδη απίστευτο ρεκόρ της στις εννέα συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και φυσικά ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης του Παρισιού, Απόστολος Χρήστου.

Ο 29χρονος πρωταθλητής παραμένει το μεγάλο «όπλο» της ελληνικής ομάδας, έστω κι αν δεν θα «πέσει» στη Σιγκαπούρη στο αγώνισμα που του χάρισε το πολυπόθητο Ολυμπιακό μετάλλιο. Αντίθετα, θα επικεντρωθεί στα κλασικά αγωνίσματά του, 50μ. και 100μ. ύπτιο, όπου μπορεί να φτάσει τουλάχιστον ως τον τελικό και μετά… όλα είναι πιθανά. Άλλωστε, ο Χρήστου είναι εν ενεργεία πρωταθλητής Ευρώπης και στις δύο αποστάσεις, ενώ στα 100μ. κατέκτησε πέρυσι στην Ντόχα το χάλκινο μετάλλιο, μόλις το τρίτο της χώρας μας στην κλασική κολύμβηση στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων.

Παρά την απουσία του Χρήστου, τα 200μ. ύπτιο θα έχουν πολύ μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής του Απόστολου Σίσκου, που έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον κόσμο για το 2025. Ο 20χρονος κολυμβητής ήταν πέρυσι φιναλίστ στη Ντόχα και δεύτερος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ έφτασε ως τους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Θεωρείται από τα φαβορί για μετάλλιο, σε ένα αγώνισμα όπου το επίπεδο είναι λίγο πεσμένο τα τελευταία χρόνια, αλλά ο ίδιος προτιμά να μην… φωνάζει και θέτει ως στόχο την πρόκριση στον τελικό.

Για τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, η συμμετοχή σε έναν τελικό πρέπει να θεωρηθεί υπέρβαση. Η Άννα Ντουντουνάκη διάγει εξαιρετική χρονιά, αλλά το επίπεδο σε 50μ. και 100μ. πεταλούδα έχει φτάσει στη… στρατόσφαιρα και φέτος δεν θα υπάρχουν οι απουσίες, που της επέτρεψαν πέρυσι να μπει σε δύο τελικούς. Ο Απόστολος Παπαστάμος έχει θεωρητικά επίδοση για να διεκδικήσει θέση στον τελικό των 400μ. μικτή ατομική, αλλά θα χρειαστεί να την «βγάλει» στον πρωινό προκριματικό που δεν είναι το… φόρτε του. Ο Στέργιος Μπίλας πέφτει σε δύο πολύ ανταγωνιστικά σπριντ (50μ. ελεύθερο και πεταλούδα), όπου ακόμη και η πρόκριση σε ημιτελικό θεωρείται επιτυχία, ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης (4ος πέρυσι στη Ντόχα στα 100μ. ύπτιο) δεν δείχνει φέτος σε τόσο καλή κατάσταση, ενώ η Γεωργία Δαμασιώτη επικεντρώθηκε περισσότερο στο Ευρωπαϊκό Κ23, όπως και η Άρτεμις Βασιλάκη. Η Νόρα Δράκου στα 33 της θα χαρεί την ένατη παρουσία της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, χωρίς άγχος και υψηλές προσδοκίες, αλλά είναι δεδομένα μία αθλήτρια που δεν αρκείται στη συμμετοχή και θα ψάξει τουλάχιστον μία απογευματινή κούρσα. Όσο για τα ομαδικά αγωνίσματα, οι τρεις συμμετοχές σε τελικούς στη Ντόχα ήταν προϊόν μειωμένου ανταγωνισμού και δεν πρόκειται να επαναληφθούν, αλλά ειδικά φέτος δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική διάκρισης.

Η καλλιτεχνική κολύμβηση έφερε στην Ελλάδα τέσσερα μετάλλια τα προηγούμενα χρόνια, όμως η Ευαγγελία Πλατανιώτη δεν θα είναι παρούσα στη Σιγκαπούρη και η εθνική ομάδα, με εξαίρεση τη Σοφία Μαλκογεώργου, απαρτίζεται από αθλήτριες ηλικίας έως 20 ετών, τον 15χρονο Στέλιο Κουκουσέλη-Φούσκη και τον 16χρονο Μάριο Κρίτσα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εντελώς νέα ομάδα, που ξεκίνησε να δουλεύει με φόντο τους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες και δεν είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει -ακόμη τουλάχιστον. Η ελληνική ομάδα θα συμμετάσχει σε όλα τα αγωνίσματα του προγράμματος πλην του μικτού ντουέτου και θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στο σόλο ανδρών από τον Κρίτσα, ενώ ο Κουκουσέλης-Φούσκης θα συμμετάσχει σε ομαδικά αγωνίσματα. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ένας Ελληνας θα συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην καλλιτεχνική κολύμβηση, καθώς είχε προηγηθεί το 2019 ο Βασίλης Γκορτσιλάς, που είχε αγωνιστεί στο μικτό ντουέτο.

Στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, ο Άλκης Κυνηγάκης θα κάνει άλλη μία προσπάθεια να συναγωνιστεί την ελίτ του κόσμου και να διεκδικήσει μία διάκριση που συνεχώς του… γλιστράει, με εξαίρεση την πέμπτη θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Η 19χρονη Γεωργία Μακρή (στη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή της) και ο 16χρονος Κωνσταντής Χουρδάκης (δις πρωταθλητής Ευρώπης, σε παίδες και εφήβους) συλλέγουν εμπειρίες για το μέλλον, ώστε να κρατήσουν το ελληικό open water στον… αφρό. Οι καταδύσεις, τέλος, συνεχίζουν την προσπάθεια να πλησιάσουν τα διεθνή στάνταρ, με τον 18χρονο Σταύρο Σιφναίο να προστίθεται φέτος στην αποστολή, δίπλα στον Θεόφιλο Αυθίνο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More