Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ
Ψηφίστηκε – κατά πλειοψηφία – από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ.
Κατά την καταληκτική ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, Ά. Γεωργιάδης επανήλθε στο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Μάκη Βορίδη για τον οργανισμό, είναι ό,τι πιο παράλογο μπορεί να ακουστεί είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Το να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και να λέει ότι ο Βορίδης πρέπει να πάει φυλακή, επειδή συμφώνησε με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη λεγόμενη «τεχνική λύση», η οποία βασίζεται στην υπουργική απόφαση του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Έλα Χριστέ και Παναγιά. Έχω ακούσει πολλά παράλογα πράγματα στη ζωή μου».
Στην αναφορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο εισαγγελέας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι τι λέτε εσείς. [. . .] Είναι απολύτως προφανές ότι δεν σας ενδιαφέρει η ουσία. Σας ενδιαφέρει να κάνετε πολιτική φασαρία.
Για την προηγούμενη αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη, σημείωσε ότι όσα είπε, δεν είχαν χαρακτήρα συμψηφισμού. «Εγώ δεν είπα ότι αισθάνομαι υπερήφανος να συγκρίνω την κυβέρνηση μας με την κακή περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Ούτε είπα αν πήραμε εμείς λιγότερα πρόστιμα από εσάς. Πειράζει πάρα πολύ, που έχουμε φάει αυτά τα πρόστιμα. Πειράζει πάρα πολύ, που δεν καταφέραμε να λύσουμε το γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ό,τι είπα, δεν ήταν για να κάνω συμψηφισμό. Ήταν για να αναδείξω την πολιτική σας υποκρισία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Τόνισε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός, με θάρρος, έχει αναλάβει δημοσίως την πολιτική ευθύνη, και στις εκλογές του 2027 θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό και γι’ αυτό: «Προσωπικά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όπως κλείσαμε μία σειρά από πολύ δύσκολα θέματα αυτά τα έξι χρόνια που κυβερνούμε, τα υπόλοιπα δύο, θα λύσουμε και το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτικών επιδοτήσεων. Δεν είναι τόσο εύκολο, διότι είναι μια παλιά αμαρτία, εμπλέκεται πολύς κόσμος, αλλά το έβαλε σκοπό, και θα τα καταφέρει».
Στα όσα γράφονται για βουλευτές, και στο ότι ο κ. Ανδρουλάκης «δεν αντέχει» να ακούει για ρουσφέτια, είπε: «Εγώ μεγάλωσα τη δεκαετία του ‘80, που οι “πρασινοφρουροί” ήταν το πιο ευδόκιμο είδος στα καφενεία.. Και θεωρώ μεγάλη υποκρισία να λέτε, “πώς είναι δυνατόν” οι βουλευτές να έχουν πάρει τηλέφωνο να βοηθήσουν έναν ψηφοφόρο τους. Δεν υπάρχει καμιά ποινική κατηγορία, για κανέναν βουλευτή. Αυτό είναι κουτσομπολιό. ‘Αμα ανοίξω κύριε Χρηστίδη το τηλέφωνο το δικό σας, δεν έχετε μιλήσει με κανένα ψηφοφόρο σας για να του λύσετε κάποιο θέμα;» είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: Αφήστε την υποκρισία. ‘Αλλο η εγκληματική συμμορία, αυτοί που έστηναν τις επιδοτήσεις. Δεν είναι βουλευτές μέσα σε αυτούς. Κανένας βουλευτής δεν έχει καμία δίωξη από καμιά εισαγγελία. Είναι ένα κύκλωμα που υπήρχε, πράγματι, κι αυτό ερευνάται».
Εξάλλου, και απαντώντας σε αίτημα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου να κάνει «ό,τι περνά από το χέρι του» για την μικρή Κατερίνα, που αναμένει συμβατό δότη μυελού των οστών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι, η μητέρα του παιδιού τον έχει ευχαριστήσει θερμά για τις έως τώρα παρεμβάσεις του. Ωστόσο, το αίτημά της για κάλυψη των εξόδων του κάθε εξετάστρου συμβατότητας, ξεχωριστά, είναι αδιανόητα υψηλό. Όπως εξήγησε, τα δείγματα συγκεντρώνονται κατά χιλιάδες και πηγαίνουν όλα μαζί για έλεγχο, που κοστίζει 600 ευρώ. Εάν κάθε δείγμα πήγαινε για έλεγχο ξεχωριστά τότε τα έξοδα θα ήταν τεράστια είπε ο κ. Γεωργιάδης, και ευχήθηκε το παιδί να πάει καλά. «Ετοιμάζεται για μεταμόσχευση. Έχει κάποιες καλές πιθανότητες να τα καταφέρει. Το Κράτος έχει ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό για να είναι εκεί που είναι. Δεν το έχουμε αφήσει καθόλου αφρόντιστο και μόνο του το παιδί» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης
Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η τροπολογία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τις Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης. Παρουσιάζοντας, νωρίτερα, την τροπολογία, η αρμόδια υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, είχε πει ότι οι Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θεσπίστηκαν με τον ν.4837/2021: «Είναι η δυνατότητα που δίνουμε σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται με εισαγγελική παραγγελία απομάκρυνσης από τη βιολογική τους οικογένεια σε μονάδες παιδικής προστασίας, ηλικίας πάνω από δεκαπέντε ετών, να αποϊδρυματοποιηθούν» είπε η κ. Μιχαηλίδου και συνέχισε: «Ένα στα τέσσερα παιδιά, τα οποία είναι σε μονάδες παιδικής προστασίας σήμερα είναι πάνω από την ηλικία των δεκαπέντε και δεν θέλουμε να περάσουν και την υπόλοιπη ανήλικη ζωή τους μέσα σε ιδρύματα φαρωνικού τύπου. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, γι’ αυτόν τον λόγο τις Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, στις οποίες δύο με τέσσερα παιδιά ζουν πάνω από την ηλικία των δεκαπέντε σε διαμερίσματα εντός αστικού ιστού, έτσι ώστε μαζί με κοινωνικούς λειτουργούς, μαζί με φροντιστές να μπορούν να έχουν μια πολύ πιο τυπική και όχι ιδρυματοποιημένη ανάπτυξη».
Αυτό, πρόσθεσε, το κάναμε για δύο λόγους. «Ο ένας είναι ότι δεν έχουμε συνδέσεις για τις ηλικίες αυτές. Σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, το οποίο αποτυπώνεται από τις εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών και των ψυχολόγων εντός των μονάδων παιδικής προστασίας, τα παιδιά αυτά πολλές φορές είναι καλύτερο να μην συνδέονται με κάποια οικογένεια πάνω από την ηλικία των δεκαπέντε, αλλά και επίσης αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις συμπολιτών μας για παιδιά πάνω από δεκαπέντε, έτσι ώστε να αποιδρυματοποιηθούν και να πάνε στις οικογένειες αυτές.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είναι πολύ πιο υγιές σύμφωνα με τους ειδικούς παιδικής προστασίας τα παιδιά να μένουν σε τέτοιες μικρές δομές και όχι -ξαναλέω- σε φαρωνικές δομές, οι οποίες έχουν φτιαχτεί για να εξυπηρετήσουν ανάγκες άλλων εποχών, ανάγκες ορφανών παιδιών και όχι παιδιών, τα οποία είναι κατά βάση παραμελημένα ή κακοποιημένα».
Οπότε κατέληξε, «με την τροπολογία αυτή ζητούμε σε φορείς, τους οποίους εποπτεύει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και έχουν χρόνια εμπειρία στη φιλοξενία ανηλίκων να μπορέσουν να υλοποιήσουν Μονάδες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης όσον αφορά μονάχα στα παιδιά, τα οποία είναι στο μητρώο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More