Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη χαμένη αιγυπτιακή πόλη Ιμέτ στο Δέλτα του Νείλου

lost-city-nile

Ομάδα Βρετανών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων έφερε στο φως μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη που ονομάζεται “Imet” στο Δέλτα του Νείλου, σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών. Ρίχνει φως στην αστική και θρησκευτική ζωή στην Αίγυπτο κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Πανεπιστημίου Sadat City στην Αίγυπτο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές τηλεπισκόπησης χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, μαζί με εκτεταμένες ανασκαφές πεδίου, οι οποίες έφεραν στο φως εκτεταμένα αρχιτεκτονικά λείψανα και μοναδικά αντικείμενα.

Λίθινο ανάγλυφο από την αρχαία αιγυπτιακή πόλη Ιμέτ. Πηγή: Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ / Dr Nicky Nielsen

Μια κατσαρόλα σούπας 2.500 ετών

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ευρημάτων ήταν μια κατσαρόλα μαγειρέματος που βρισκόταν ακόμα στη θέση της σε μια σόμπα που περιείχε τα υπολείμματα σούπας ψαριού τιλάπια, παρέχοντας μια σπάνια ματιά στην καθημερινή διατροφή των κατοίκων της πόλης. Δίπλα στην κατσαρόλα υπήρχαν πιάτα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για τη ζύμωση ψωμιού στον ήλιο.

«Όταν ανασύρεις κάτι τέτοιο από το έδαφος και είσαι ο πρώτος που το αγγίζει μετά από 2.500 χρόνια, είναι πραγματικά συναρπαστικό», λέει η επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Νίκι Νίλσεν, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Είναι μια άμεση σύνδεση με το παρελθόν».

Σπίτια, Σιλό και Λατρείες

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης πολυώροφα σπίτια που στηρίζονταν σε χοντρούς θεμελιωμένους τοίχους, ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό παράδειγμα αυτού που εμφανίστηκε στο Δέλτα του Νείλου κατά την Ύστερη Περίοδο και μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο. Βρέθηκαν επίσης σιλό σιτηρών και αυλές για την επεξεργασία καλλιεργειών, γεγονός που υποδηλώνει μια ζωντανή τοπική οικονομία.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν τα υπολείμματα αρχαίων κτιρίων και αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός πράσινου ειδωλίου από φαγεντιανή (υαλωμένη κεραμική). Πηγή: Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ / Dr Nicky Nielsen

Η ανακάλυψη περιελάμβανε έναν τελετουργικό δρόμο που συνδεόταν με τη λατρεία της θεάς Ουατζέτ με το κεφάλι κόμπρας.

Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν ήταν ένα άγαλμα σάμπτι από πράσινη φαγεντιανή που χρονολογείται από την 26η Δυναστεία (περίπου 2.300 χρόνια πριν), το οποίο θάφτηκε μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Αλλαγή στην κατανόηση των αρχαίων πόλεων του Δέλτα

Ο Δρ. Νίλσεν λέει ότι η πόλη Ιμέτ ήταν ένα ακμάζον αστικό κέντρο με πολύπλοκες υποδομές. Πρόσθεσε: «Ο συνδυασμός δορυφορικών εικόνων με επίγειες ανασκαφές μας έχει δώσει μια βαθύτερη κατανόηση της αστικής, θρησκευτικής και οικονομικής ζωής στο Δέλτα του Νείλου κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου στην ιστορία της Αιγύπτου».

Σε μια κοντινή τοποθεσία, η ομάδα ανακάλυψε ένα τεράστιο κτίριο με δάπεδο επενδυμένο με ασβεστόλιθο και τεράστιες κολώνες που χρονολογούνται από την Πτολεμαϊκή περίοδο, παρέχοντας στοιχεία για την αλλαγή των θρησκευτικών προτύπων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ επιβεβαίωσε ότι αυτό το έργο συμβάλλει στην αναδιατύπωση της ιστορίας των ξεχασμένων πόλεων του Δέλτα του Νείλου, προσθέτοντας: «Ανακαλύπτουμε ξανά το αρχαίο Δέλτα, κομμάτι-κομμάτι, και το επαναφέρουμε στο προσκήνιο».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: skynewsarabia

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More