Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπάρχουν τροφές που μειώνουν την όρεξη;

Μπορούμε να ξεγελάσουμε την όρεξη μας και να την περιορίσουμε; Υπάρχουν κάποιες τροφές που όντως μειώνουν την όρεξη;

Παρόλο που ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων όπως το τσίλι και το τζίντζερ, μπορεί να μειώσουν το αίσθημα της πείνας, οι μελέτες αυτές χρησιμοποιούν συχνά μεγάλες ποσότητες αυτών των τροφίμων και δοκιμάζουν τις επιδράσεις τους σε ζώα, επισήμανε σε συνέντευξή του στο BBC ο Γκάρι Φροστ, επικεφαλής του Δικτύου Διατροφής και Τροφίμων στο Imperial College του Λονδίνου.

Μια μελέτη του 2011 εξέτασε το κατά πόσο η καψαϊκίνη – το βασικό  συστατικό στις πιπεριές που ευθύνεται για την καυτερή τους γεύση- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης. Αρχικά, η Μέρι-Τζον Λούντι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής του Bowling Green State University στο Οχάιο των ΗΠΑ και επικεφαλής της μελέτης, πειραματίστηκε στο σπίτι της, προσθέτοντας πιπεριές τσίλι στα γεύματά της, μέχρι να αποφασίσει ποια ήταν μια εύγευστη και ρεαλιστική ποσότητα για κάποιον που ζει στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια προσκάλεσε 25 άτομα στο εργαστήριό της έξι φορές και τους έδωσε να φάνε ένα μπολ ντοματόσουπα με τσίλι. Μετά το γεύμα, οι εθελοντές παρέμειναν στο εργαστήριο για τεσσεράμισι ώρες, ενώ οι ερευνητές μετρούσαν τακτικά την όρεξή τους, καθώς και την ενεργειακή τους δαπάνη. Λίγο αργότερα, η ερευνήτρια τους σέρβιρε άλλο ένα γεύμα και τους είπε ότι μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.

Αφού έφαγαν τη σούπα που περιείχε 1 γρ. τσίλι, οι συμμετέχοντες έκαψαν 10 επιπλέον θερμίδες το διάστημα που παρέμειναν στο εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες που συνήθως έτρωγαν τσίλι μόνο μία φορά το μήνα, ανέφεραν ότι σκέφτηκαν λιγότερο το φαγητό μετά το γεύμα. Επιπλέον, κατανάλωσαν 70 θερμίδες λιγότερες στο δεύτερο γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τσίλι τρεις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο.

Ωστόσο, η καύση 10 επιπλέον θερμίδων μετά από ένα πικάντικο γεύμα είναι αμελητέο ποσό και δεν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ο Φροστ επισημαίνει ότι μελέτες όπως αυτή που δείχνουν βραχυπρόθεσμες επιδράσεις στην όρεξη, δεν έχουν καταφέρει να δείξουν μακροχρόνιες επιδράσεις.

Μια ανασκόπηση 32 μελετών του 2019 διαπίστωσε ότι το τσίλι, καθώς και το πράσινο τσάι, δεν κόβουν την όρεξη.

Ένα άλλο βασικό συστατικό της διατροφής μας που φημολογείται ότι μας κάνει να πεινάμε λιγότερο είναι ο καφές. Ο Μάθιου Σούμπερτ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εξέτασε τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για να διαπιστώσει αν ο καφές όντως μειώνει την όρεξη.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται ένα γεύμα για να μετακινηθεί από το στομάχι στο λεπτό έντερο και συνδέεται με αύξηση της αίσθησης της πείνας. Καμία μελέτη όμως δεν έδειξε ότι ο καφές περιέχει κάτι που μπορεί να μετριάσει την όρεξη.

Οι ερευνητές μελετούν επίσης τα μακροθρεπτικά συστατικά και πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, αλλά θα πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, εξήγησε ο Φροστ.

Άλλες μελέτες προσπαθούν να βρουν ποια μακροθρεπτικά συστατικά μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι, αλλά και πάλι δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Τα ευρήματα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να μειώνει το αίσθημα της πείνας και για περισσότερο χρονικό διάστημα, αλλά τα αποτελέσματα ειναι αμελητέα. Επίσης, είναι δύσκολο να γίνει σύγκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων μακροθρεπτικών συστατικών, σημείωσε ο Γιαν Κορνίλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ και Συμπεριφορικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ του Καναδά.

Αντί να αναζητούμε συγκεκριμένα τρόφιμα που μειώνουν την όρεξη, θα πρέπει να βεβαιωθούμε πρώτα ότι πίνουμε αρκετό νερό, σημείωσε ο Μάρτιν Κόλμαϊερ, Καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ορισμένες μελέτες για παράδειγμα, έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που πίνουν δύο ποτήρια νερό πριν από το φαγητό τρώνε λιγότερο.

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές στην όρεξή μας σε φυσιολογικό επίπεδο θα είναι μικρές και βραχύβιες, είπε ο Φροστ, επειδή δεν είναι φυσιολογικό ένα τρόφιμο να μας ωθεί να τρώμε λιγότερο.

«Το περίσσευμα τροφής είναι κάτι πολύ πρόσφατο στη δυτική κοινωνία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέλιξης ζούσαμε με πολύ λίγη τροφή, και αυτή ερχόταν κατά διαστήματα. Αν υπήρχε μια τροφή που μειώνει την όρεξη, θα έπρεπε να την αποφύγουμε εντελώς για να επιβιώσουμε», είπε ο Φροστ.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κανένα τρόφιμο ή ποτό δεν μπορεί να μειώσει σημαντικά την όρεξή μας μακροπρόθεσμα, είναι επειδή το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ένα σχεδόν σταθερό βάρος, εξήγησε ο Κόλμαϊερ.

«Από εξελικτική άποψη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι η πείνα, όχι μόνο επειδή μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αλλά και επειδή αποδυναμώνει το σώμα και το κάνει πιο ευάλωτο σε μολυσματικές ασθένειες», πρόσθεσε.

«Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της όρεξης είναι η ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην τρώτε περισσότερο για να αναπληρώσετε τυχόν ελλείψεις», συμβουλεύει ο Κόλμαϊερ.

ΠΗΓΗ: BBC

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More