Σ.Δανιηλίδης: «Αν προκληθεί φωτιά στη Θεσσαλονίκη, τα θύματα θα είναι περισσότερα από το Μάτι»
Με αφορμή την επί τόπου επιθεώρηση του Σέιχ Σου από τον υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης είχε την ευκαιρία να ζητήσει από τον Γιώργο Αμυρά να γίνουν ακόμη περισσότερα έργα στο δάσος, ουσιαστικής ανάπλασης και αναζωογόνησης του Σέιχ Σου.
«Από τη πυρκαγιά στο Μάτι και μετά, ‘βομβαρδίζω’ συνέχεια τους υπεύθυνους και λέω πως αν προκληθεί φωτιά στη Θεσσαλονίκη, τα θύματα θα είναι περισσότερα. Xιλιάδες σπίτια είναι στο όριο του δάσους και τα κλαδιά τους μπαίνουν στα μπαλκόνια. Για πρώτη φορά ξεκίνησε η κοπή δένδρων από το δασαρχείο για την δημιουργία ζώνης προστασίας, την οποία χρόνια τη ζητούσαμε και επιτέλους άρχισε να πραγματοποιείται. Θυσιάστηκαν 10 μέτρα δένδρων για να σωθούν ζωές διότι έτσι έπρεπε να γίνει. Η συνεργασία μας με το δασαρχείο είναι σε πολύ καλό επίπεδο αλλά για το δάσος, είναι πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν.
Το ύψωμα του Καρά Τεπέ είχε χτυπηθεί πολύ άσχημα από το φλοιοφάγο έντομο. Η ζημιά το 2016, το 2017, κυρίως το 2018, πήρε διαστάσεις καταστροφής. Αν ο υφυπουργός ερχόταν το 2019, θα έβλεπε μια τραγική εικόνα, ένα καρκίνωμα που απλωνόταν καθημερινά. Παρατηρήσαμε όμως, πως το έντομο προσέβαλε τα γηραιότερα δένδρα και όχι τα νεότερα. Αναλάβαμε δράση και σε αυτό το σημείο οφείλω να πω πως όταν ανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης το υπουργείο περιβάλλοντος και ενημερώθηκε από εμένα, εκταμίευσε σε χρόνο ρεκόρ 600.000 ευρώ για τα πρώτα έργα.
Αυτό που περιμένουμε είναι περισσότερα κονδύλια, περισσότερα έργα και αναδασώσεις, για να αναβαθμιστεί το δάσος και να γίνει καλύτερο από ότι ήταν. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με μελέτες ανάπλασης, με πλατύφυλλα δένδρα, με πλατανοειδή και οπωροφόρα. Είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η συνεργασία των υπηρεσιών του δασαρχείου, των μελετητών του, των δύο δήμων και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν μπορεί να συνεχιστούν οι μονομερείς παρεμβάσεις στο δάσος» είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.
«Βλέπουμε το Σέιχ Σου ως ένα δασικό οικοσύστημα που επιστρέφει υγιές και δυνατό μετά τις παρεμβάσεις του δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Ως υπουργείο δίνουμε μεγάλη έμφαση στις προσπάθειες μας. Φέτος διαθέσαμε περίπου 2.000.000 ευρώ για αντιπυρικές ζώνες, λωρίδες, και καθαρισμό του δάσους. Συντηρήθηκαν 135 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, πρόκειται για το πλέον εκτεταμένο δίκτυο σε περιαστικό δάσος.
Το δάσος ήταν εγκαταλελειμμένο, αλλά την τελευταία τριετία διατίθενται σημαντικά ποσά. Οι αραιώσεις που προκάλεσε το φλοιοφάγο έντομο καλύπτονται από πλατύφυλλα και βραδύκαυστα είδη. Η μελέτη έχει γίνει, σε δυο μήνες αρχίζει η φύτευση 42.000 δένδρων σε 28 σημεία-κέντρα αναγέννησης του δάσους. Η συνεργασία των δήμων είναι υπεραπαραίτητη για τα επόμενα βήματα έτσι ώστε το δάσος να είναι ανοικτό στον κόσμο για αναψυχή, για οικολογικές και πράσινες δράσεις. Είμαστε στο σωστό δρόμο για την ανάκαμψη του δάσους και πάνω από όλα για την υγεία του δασικού οικοσυστήματος» απάντησε ο υφυπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Στην επιθεώρηση ήταν παρόντες οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από τους αντιδημάρχους περιβάλλοντος Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο και πολιτικής προστασίας Βασίλη Μωυσίδη. Η δασάρχης Θεσσαλονίκης Τατιάνα Καλαϊτζή, ο γενικός γραμματέας δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο διευθυντής δασών Ιάκωβος Παπαδόπουλος, ο διευθυντής επιθεώρησης δασών Βασίλης Αθανασιάδης και ο προϊστάμενος αναδασώσεων Παναγιώτης Κυριακίδης.
Πηγή: Δήμος Νεάπολης-Συκεών
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More