Πώς ο «Λάμπρος» και οι υπόλοιποι συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία έπεσαν στην παγίδα της ΕΛΑΣ
Μία σημαντική υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνίασαν τα στελέχη του «ελληνικού FBI» στην Κρήτη, συλλαμβάνοντας έξι μέλη του κυκλώματος που επιχείρησαν να πουλήσουν 46 αρχαιότητες. Οι αρχαιοκάπηλοι έπεσαν στην «παγίδα» που τους έστησε μυστική αστυνομικός που παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενη.
Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνελήφθησαν χθες, Τετάρτη 23 Απριλίου, σε περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, συνολικά έξι άτομα, τα οποία κατηγορούνται για την εμπλοκή τους σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος ένας διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ.
Αρχικά, στο Τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, περιήλθαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον τρεις δράστες, έχουν στην κατοχή τους αρχαιότητες, τις οποίες ενδιαφέρονται να πουλήσουν άμεσα. Μέλος της οργάνωσης που λειτουργούσε ως μεσάζοντας, με το όνομα «Λάμπρος», αναζητούσε αγοραστές.
Μυστική αστυνομικός του Τμήματος προσέγγισε τον «Λάμπρο» ως «εικονική μεσάζουσα ενδιαφερόμενου αγοραστή», προκειμένου να αξιολογήσει τις προς πώληση αρχαιότητες και να συμφωνηθεί τελική τιμή.
Χθες το πρωί, ο «Λάμπρος» συναντήθηκε αρχικά με την μυστική αστυνομικό στο Ηράκλειο. Ακολούθως, μετέβησαν σε οικία στους Ατσιπάδες, όπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι παρευρισκόμενοι επέδειξαν τις 46 αρχαιότητες στην αστυνομικό, ζητώντας για την πώληση του συνόλου αυτών το χρηματικό ποσό των 600.000 ευρώ.
Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος και διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ. υπέδειξε, μάλιστα, στην αστυνομικό μία φωτογραφία από το κινητό του τηλέφωνο, στην οποία απεικονιζόταν ένα πιθανόν αρχαίο χρυσό στεφάνι, για το οποίο ισχυρίστηκε ότι το διαθέτει και αυτό προς πώληση. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως του είχε στείλει την φωτογραφία ένα άτομο από την Ρόδο το οποίο υπέδειξε στις Αρχές.
Μόλις συμφωνήθηκε η αγοραπωλησία, βγήκαν όλοι μαζί έξω από το συγκεκριμένο σπίτι και τότε οι συνάδελφοι της αστυνομικού, τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν, ενώ κατάσχεσαν όλες τις αρχαιότητες.
Ο αριθμός των κατασχεθέντων αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και μία εικόνας της Παναγίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα αντικείμενα δεν αποκτήθηκαν την ίδια χρονική στιγμή, γεγονός που καταδεικνύει τη διαρκή δράση των συλληφθέντων όσον αφορά στην ανεύρεση, κατοχή και μετέπειτα πώληση των αρχαιοτήτων. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, εξέτασε τις αρχαιότητες που κατασχέθηκαν, για την πλειοψηφία των οποίων, γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης
Διαβάστε ακόμα:
Ηράκλειο: Βαριές διώξεις στους έξι συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More