Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεύτερη ημέρα του Πάσχα: Τα έθιμα ανά την Ελλάδα που χάνονται στα βάθη των αιώνων και τα γλέντια όπου όλοι γίνονται μία παρέα

pa

Στην Τύλισο Ηρακλείου, δεύτερη ημέρα του Πάσχα αναβιώνει το Πάσχα των νεκρών, ένα έθιμο με ρίζες από τη Μινωική Κρήτη, το “Πάσχα των Νεκρών”.

Όπως τόνισε ο πατέρας Γεώργιος Μαλλιωτάκης, έτσι μεταφέρεται το μήνυμα της Ανάστασης στους αγαπημένους που δεν βρίσκονται πια κοντά μας.

Ένα μοναδικό ταφικό έθιμο που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αναβιώνει στο Γηρομέρι Φιλιατών Θεσπρωτίας, κάθε χρόνο την Δευτέρα του Πάσχα. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των ετών, ίσως στις αρχές του 18ου αιώνα.

Όπως τόνισε ο κ. Γρηγόρης Λέλες, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Γηρομερίου, το συγκεκριμένο έθιμο γι ‘αυτούς είναι ημέρα χαράς, στην οποία οι συμμετέχοντες τιμούν τους νεκρούς τους και γιορτάζουν τη ζωή που εκείνοι έζησαν μαζί τους.

Με κλαρίνο, ντέφι, λαούτο και βιολί σπάει η «νεκρική σιγή» και κατά κάποιο τρόπο οι ζωντανοί γιορτάζουν την Ανάσταση με τους δικούς τους ανθρώπους που πλέον δεν είναι εν ζωή. Το έθιμο συνεχίζεται και έξω από το νεκροταφείο, αφού τα όργανα πάνε και σε σπίτια του χωριού.

Και στην Κοζάνη, και συγκεκριμένα στο Πρωτοχώρι, η σημερινή ημέρα είναι μία ημέρα χαρμολύπης, όπου γίνεται το λεγόμενο Νεκρόδειπνο των Ποντίων, προς τιμήν των νεκρών.

Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερη κι αυτό που εντυπωσιάζει είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων στη γιορτή με την ιδέα του θανάτου, καθώς και τα συναισθήματα χαράς που εκδηλώνουν σε αυτή την νεκρολατρική γιορτή, επιθυμώντας να «επικοινωνήσουν» με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή.

Στην Άρδασσα Πτολεμαΐδας, αναβιώνει το ποντιακό έθιμο Κοτσαγκέλ, στην κεντρική πλατεία του χωριού που θα πλημμυρίσει με κόσμο, μουσική και χορούς του Πόντου.

Το έθιμο, που πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο χορό, το μετέφεραν οι Πόντιοι. Στην ιστορική πατρίδα στόχος ήταν να γιορτάσουν τη Δευτέρα του Πάσχα όλοι μαζί (ουλ’ εντάμαν, στην ποντιακή διάλεκτο). Έτσι, ξεκινούσαν με ανταλλαγές ευχών στα σπίτια και μέχρι το απόγευμα είχε δημιουργηθεί ένα «μπουλούκι» στο οποίο υπήρχε ένα μέλος από κάθε οικογένεια.

Η μεγάλη παρέα κατέληγε στην πλατεία, όπου στήνονταν τα τραπέζια για το γλέντι, από το οποίο, όπως είναι φυσικό, δεν έλειπε ο χορός κοτσαγκέλ.

Στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, όλο το χωριό γίνεται μία παρέα, στη γιορτινή εκδήλωση με τίτλο ” Ένα χωριό, ένα τραπέζι και ένας χορός”.

Στην Κέρκυρα, σωρεία εθίμων αναβιώνει αυτή την ημέρα, κυρίως στα χωριά. Ένα από αυτά είναι η λιτανεία της ενορίας του Βίρου, η οποία καταλήγει με καραβάκι στο Ποντικονήσι.

Στο Φανάρι Ροδόπης, οι χειμερινοί κολυμβητές κάνουν το τελευταίο τους μπάνιο στη θάλασσα.

Στον Παλαιόκηπο Λέσβου, οι κάτοικοι στήνουν τρικούβερτο γλέντι με δέκα αρνιά στη σειρά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More