Πάσχα στον κόσμο: Κοινός εορτασμός ορθοδόξων και καθολικών
Η νίκη της ζωής επί του ΘΑΝΑΤΟΥ γιορτάστηκε από τους χριστιανούς ΑΝΑ τον κόσμο, Ορθοδόξους και Καθολικούς με τη ΔΕΟΥΣΑ μεγαλοπρέπεια. Ο Πάπας Φραγκίσκος εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία.
Η εμφάνιση του 88χρονου Πάπα Φραγκίσκου στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ενώπιον 35 χιλιάδων πιστών, προκάλεσε ευφορία και συγκίνηση. Στο αναπηρικό καροτσάκι, καταβεβλημένος μετά τη διπλή πνευμονία που πέρασε, αλλά ευτυχής που τον αξίωσε ο Θεός να βρεθεί ενώπιον του ποιμνίου του, ευχήθηκε για το Πάσχα.
Στο καθιερωμένο μήνυμά του, Urbi et Orbi, προς την Πόλη και τον Κόσμο, που διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος Ντιέγκο Ραβέλι, ο Ποντίφηκας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς θρησκευτική ελευθερία, ελευθερία της σκέψης και σεβασμό της άποψης των άλλων. Εξέφρασε την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό αλλά και τον πόλεμο στη Γάζα λέγοντας: «Απευθύνω έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές: κηρύξτε κατάπαυση του πυρός, απελευθερώστε τους ομήρους και βοηθήστε έναν λαό που λιμοκτονεί και ελπίζει σε ένα ειρηνικό μέλλον».
Στη συνέχεια, με το ειδικά διαμορφωμένο όχημά του, περιηγήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και ευλόγησε τους πιστούς. Από το 2013 που βρίσκεται στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι η πρώτη φορά που για λόγους υγείας δεν έδωσε το παρών στις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο, έστω και λίγο, εμφανίστηκε το Μεγάλο Σάββατο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για να προσευχηθεί.
Στην Τουδέλα, στη Ναβάρα της Ισπανίας, πλήθος κόσμου, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, παρακολούθησε την «Κάθοδο του Αγγέλου»: την τελετή που συμβολίζει την αναγγελία της Ανάστασης από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Θεοτόκο.
Με έναν …ιδιαίτερο αγώνα δρόμου, ονόματι «Καρερίτα», εορτάστηκε το Πάσχα στη Βιγιανουέβα δε λα Σερένα. Από τον 18ο αιώνα κρατά αυτή η παράδοση που θέλει τις αδελφότητες της Παναγίας Αουρόρα και του Αναστάντα Χριστού να τρέχουν για σχεδόν 100 μέτρα.
Το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου εορτάστηκε στη Βόρεια Μακεδονία, την ίδια ώρα που σε πνεύμα κατάνυξης, εορτάστηκε το ορθόδοξο Πάσχα στη Ρουμανία.
Στη Μέση Ανατολή, υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, εορτάστηκε από τους Χριστιανούς της Συρίας το Πάσχα, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της εξουσίας από την ισλαμιστική, μεταβατική, διοίκηση.
Για τους λιγοστούς Χριστιανούς της Γάζας, που γιόρτασαν την Ανάσταση στη σκιά του πολέμου, η προσευχή ήταν μία: να έρθει σύντομα η ειρήνη.
Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More