Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αρχαιομετρικές έρευνες στη Σινδόνη του Τορίνο»: Διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Χημικών, Φυσικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του Αρχαιολογικού Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης «Αρχαιο-μετρώντας τον Πολιτισμό», διοργανώνουν διάλεξη την Παρασκευή 11 Απριλίου στις 12.30 στην Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος με τίτλο «Αρχαιομετρικές έρευνες στη Σινδόνη του Τορίνο».

Για τις αρχαιομετρικές έρευνες της Σινδόνης του Τορίνο θα μιλήσει ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Ιωάννης Καραπαναγιώτης.

Η Σινδόνη του Τορίνο είναι ένα λινό ύφασμα της πολιτισμικής κληρονομιάς το οποίο δικαιολογημένα προσελκύει σταθερά το έντονο ενδιαφέρον του ευρύ κοινού και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς η άποψη ότι πρόκειται για το νεκρικό σάβανο του Ιησού Χριστού έχει πολλούς υποστηρικτές.

Ο στόχος της διάλεξης είναι να προσφέρει μία περιεκτική επισκόπηση των αρχαιομετρικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και έχουν προσπαθήσει να δώσουν απαντήσεις σε δύο σημαντικά ερωτήματα: (α) πώς αποτυπώθηκαν επάνω στη Σινδόνη η εικόνα του ανθρώπινου σώματος και τα σημάδια-κηλίδες που παραπέμπουν στο σταυρικό μαρτύριο του Ιησού; (β) Ποια είναι η ηλικία της Σινδόνης;

Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα σημάδια-κηλίδες είναι κηλίδες αίματος. Όμως ο μηχανισμός διαμέσου του οποίου αποτυπώθηκε συνολικά η ανθρώπινη παράσταση επάνω στο ύφασμα παραμένει ένα μυστήριο. Δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανθρώπινη εικόνα να είναι το αποτύπωμα του σώματος μεσήλικα άνδρα που υπέστη μαρτυρικό, σταυρικό θάνατο. Κατά τη διάλεξη θα αναφερθούν οι πιθανοί μηχανισμοί διαμόρφωσης της ανθρώπινης εικόνας που έχουν προταθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Η ραδιοχρονολόγηση δείγματος, που αφαιρέθηκε από μία άκρη του υφάσματος, έδειξε ότι το λινό ύφασμα χρονολογείται στον 14ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για την αξιοπιστία του αποτελέσματος, ορισμένες εκ των οποίων βασίζονται σε αξιόλογα επιχειρήματα.

Μέσα στον κυκεώνα των διαφωνιών και των συχνά σφοδρών αντιπαραθέσεων, ξεχωρίζει μία ομόφωνα αποδεκτή πρόταση: η μελέτη της Σινδόνης θα πρέπει να συνεχιστεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More