Γ. Χαρίτος: Παρά τις επαφές Ισραήλ-Τουρκίας για το Συριακό η καχυποψία παραμένει αμείωτη
Στην έναρξη των απευθείας επαφών Τουρκίας-Ισραήλ για την διευθέτηση των διαφορών τους με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ, αναφέρθηκε ο επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και του κυπριακού Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής και Δημοκρατίας (ΙΜΠΔ), Γαβριήλ Χαρίτος, μιλώντας σε απευθείας σύνδεση από την Ιερουσαλήμ στην καθημερινή ειδησεογραφική εκπομπή UPDATE του ERTNEWS και στην δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.
Η συνάντηση ανώτατων Ισραηλινών και Τούρκων αξιωματούχων, που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν προχθές, Τετάρτη (9/4), χωρίς να έχουν περάσει ούτε δύο εικοσιτετράωρα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, επιτεύχθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεβ, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν όσο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, η εξέλιξη αυτή δεν θα σημειωνόταν εάν δεν είχε προηγηθεί η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι προτίθεται να χρησιμεύσει προσωπικά ως διαμεσολαβητής σε Τουρκία και Ισραήλ προκειμένου να επιλύσουν της διαφορές τους στο Συριακό.
Τουρκική επίδειξη ισχύος
Η αμοιβαία καχυποψία που επικρατεί στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις πάντως, δεν αναιρέθηκε. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την απόφαση των τουρκικών αρχών να μην δώσει άδεια διέλευσης στο ισραηλινό στρατιωτικό αεροπλάνο να διέλθει του τουρκικού εναέριου χώρου, κατά την πτήση του από το Τελ Αβίβ προς το Μπακού, παρότι επέβαινε σε αυτό η αφρόκρεμα του ισραηλινού κατεστημένου της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτος, αμφότερες οι πλευρές προέβαλαν τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις, απαιτώντας η μία από την άλλη την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών και των ισραηλινών στρατευμάτων αντίστοιχα από την συριακή επικράτεια. Ιδιαίτερα μάλιστα, η ισραηλινή πλευρά επιδιώκει να μην υπάρχει ίχνος τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, είτε στο έδαφος είτε στον εναέριο χώρο της Συρίας από το κεντρικό τμήμα της χώρας και νοτιότερα – με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ συριακού στρατού του καθεστώτος Άσαντ στα περίχωρα της Παλμύρας να μην τεθούν υπό τουρκικό έλεγχο, ενδεχόμενο που θα σημάνει παραβίαση των ισραηλινών «κόκκινων γραμμών». Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, η πρώτη συνάντηση που έγινε στις 9/4 ήταν διερευνητική, κατά την οποίαν οι δύο πλευρές διεπίστωσαν σε ποια σημεία διαφωνούν, ενώ η επόμενη συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά τις 20/4, οπότε και ολοκληρώνεται η εορταστική περίοδος του Εβραϊκού Πάσχα που αρχίζει αύριο, Σάββατο 12/4.
Ισορροπημένη η στάση της Ελλάδας για το Συριακό
Σχολιάζοντας τη στάση που τήρησε η Ελλάδα υπό την ιδιότητά της ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε χθες εκτάκτως για την κατάσταση στη Συρία, ο Γαβριήλ Χαρίτος την χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική και ισορροπημένη. Συγκεκριμένα, η ελληνική εισήγηση τόνισε την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που ζουν στη Συρία, με ειδική αναφορά για τους Κούρδους και του Αλεβίτες που ζουν στις βόρειες και παραλιακές περιοχές της χώρας.
Η ελληνική στάση δεν έδωσε «λευκή επιταγή» στο νέο καθεστώς της Δαμασκού, τονίζοντας ότι αφ’ ενός η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει σημαντικότατα οικονομικά κονδύλια για την ανοικοδόμηση της Συρίας, αφ’ ετέρου όμως, εάν η προσωρινή κυβέρνηση της Δαμασκού δεν τα αξιοποιήσει κατά τον τρόπο που έχει δεσμευθεί να πράξει, τότε η διαδικασία χρηματοδότησης ενδέχεται και να διακόπτεται ή να επαναξιολογείται.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More