Στ. Καλύβας στο Πρώτο: Ερασιτεχνισμός τα όσα έγιναν στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Τροφοδοτούν τον λαϊκισμό (audio)
Για το πολιτικό σκηνικό της χώρας έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος).
Ερασιτεχνισμός τα όσα έγιναν στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Τροφοδοτούν ένα κλίμα λαϊκισμού και δημιουργούν ρήγματα στην εμπιστοσύνη των πολιτών και στους θεσμούς
Τα παραπάνω τόνισε ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κ. Στάθης Καλύβας συνομιλώντας με τον Θάνο Σιαφάκα, για την υπόθεση που αφορά την τραγωδία των Τεμπών, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, κ. Παπαδημητρίου.
Και πρόσθεσε «Υπάρχουν δύο πλευρές (…) Η μία πλευρά, η κρατική, ας το πούμε, εκεί θα έλεγα ότι η λέξη που περιγράφει αυτά που βλέπουμε είναι η λέξη ερασιτεχνισμός. Δεν υπάρχει δηλαδή, σοβαρότητα στο πώς οργανώθηκε όλη αυτή η προσπάθεια, πώς στελεχώθηκαν αυτές οι επιτροπές. Με άλλα λόγια, βλέπουμε καταστάσεις οι οποίες είναι γνωστές από τον τρόπο με τον οποίο πολλές φορές λειτουργεί το ελληνικό κράτος, δηλαδή με προχειρότητα και ερασιτεχνισμό. Και αυτή η πλευρά προφανώς τροφοδοτεί με όλα αυτά τα προβλήματα μία δημαγωγική, ας το πούμε και λαϊκίστικη προσπάθεια εκμετάλλευσης και μετάφρασης αυτού του ερασιτεχνισμού, μέσω θεωριών συνωμοσίας, θεωρίες συγκάλυψης κλπ, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν κάποια βάση. Και αυτό το ζήσαμε και στην κρίση, αν θυμάστε. Από τη μια, μια μεγάλη ας πούμε δυσκολία κρατική, διαχείρισης προβλημάτων πραγματικών και από την άλλη μία προσπάθεια μετάφρασης αυτής της προχειρότητας σε μια δημαγωγική, ας πούμε, μαξιμαλιστική προσπάθεια, ουσιαστικά στόχευσης των πάντων, των θεσμών, μείωσης της εμπιστοσύνης που στην ουσία ροκανίζει και τα θεμέλια της δημοκρατίας».
Ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε «Αυτό είναι βασικά το πρόβλημα. Ότι η δημοκρατία βασίζεται στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Και ο βασικός θεσμός είναι οι εκλογές. Φανταστείτε αν παύσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα των εκλογών, δεν μπορεί να υπάρξει διακυβέρνηση. Οπότε το θέμα είναι να προστατεύσουμε τους θεσμούς. Αλλά γι’ αυτό πρέπει και οι ίδιοι οι θεσμοί να συμβάλλουν στην προστασία τους, λειτουργώντας με τρόπο που να είναι πειστικός και να εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτά τα σφάλματα που γίνονται λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση (…)».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More