Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Χριστοδουλίδης (ενεργ. επιθεωρητής) στο Πρώτο: Έως και 53% η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο – Μειωμένες αναμένονται οι τιμές και για τον Μάιο (audio)

timologio-reuma_eurokinissi-scal-1-2048x1366-1-768x512

Μειωμένες αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και για τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ενεργειακού επιθεωρητή-μηχανολόγου μηχανικού στο ΑΠΘ Μιχάλη Χριστοδουλίδη, όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Η χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, η τιμή εκκαθάρισης, μειώθηκε κατά 32% τον Μάρτιο. Ήταν τον προηγούμενο μήνα, τον Φεβρουάριο στα 155 και πήγε στα 105. Αυτή η μείωση, σε ποσοστό 32% σίγουρα επηρέασε και προς τα κάτω τα τιμολόγια της λιανικής, κυρίως στα πράσινα τιμολόγια. Είδαμε δηλαδή αυτό το μήνα, από 1η Απριλίου που ανακοινώθηκαν οι τιμές των τιμολογίων από τους παρόχους, να υπάρχουν μειώσεις από 0 έως και 53%. Η μέση τιμή ήταν γύρω στο 26%. Η ΔΕΗ, ο μεγάλος πάροχος, έκανε μία γενναία μείωση, από τα 15,5 λεπτά που ήταν η τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο, ενώ στο ειδικό τιμολόγιο τον προηγούμενο μήνα πήγε στα 11,67 λεπτά και στο διζωνικό τιμολόγιο από τα 13,5 λεπτά πήγε στα 8,5» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τα παραπάνω δεδομένα εξηγούν τον λόγο που δεν θα δοθεί κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του Απριλίου.

«Η μέση τιμή για τους 13 παρόχους ήταν γύρω στα 14 λεπτά. Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει βάλει ως κόκκινη γραμμή τα 15 λεπτά, όπου από κει και πάνω επιδοτεί. Κάτω από τα 15 λεπτά θεωρεί ότι είναι μία κανονική τιμή» ανέφερε.

«Αν θέλετε να σας πω την εκτίμησή μου και τον επόμενο μήνα θα έχουμε χαμηλές τιμές. Οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από το καλοκαίρι γιατί το καλοκαίρι γενικά η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη διότι χρησιμοποιούμε τα αιρκοντίσιον συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σχετικά με τη φημολογία ότι ενδεχομένως το Πάσχα να γίνει μπλακάουτ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ισχύει αυτός ο κίνδυνος και περιέγραψε ακριβώς το τι συμβαίνει.

«Όταν υπάρχει υπερέγχυση πράσινης ενέργειας, γενικά ενέργειας αλλά τώρα εδώ μιλάμε για πράσινη ενέργεια διότι το μεσημέρι λειτουργούν πάρα πολύ τα φωτοβολταϊκά, ειδικά τους ανοιξιάτικους μήνες και αν δεν υπάρχει ανάλογη απορρόφηση αυτής της υπερπαραγωγής ενέργειας, τότε δημιουργείται αυτό που λέμε αστάθεια στο δίκτυο, με αποτέλεσμα αυτή η αστάθεια να οδηγεί πολλές φορές και σε τοπικά αλλά ακόμη και γενικευμένα μπλακάουτ. Τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας έχουν μια συγκεκριμένη χωρητικότητα μεταφοράς ενέργειας. Όταν εσύ πας και κάνεις κανείς υπερέγχυση ουσιαστικά αυτή η ανισορροπία δημιουργεί αυτό το πρόβλημα της ηλεκτρικής αστάθειας. Γι’ αυτό πρέπει να αποκόπτονται οι παραγωγοί πράσινων πάρκων από το δίκτυο αλλά ξέρετε, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ώστε να μπορούμε όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα ή τα αιολικά πάρκα να τα αποκόψουμε με κάποιο τηλεχειρισμό, μέσω κάποιων αυτοματοποιημένων συστημάτων. Αυτό συμβαίνει βέβαια πάντα τις αργίες και κυρίως το μεσημέρι που η ζήτηση είναι χαμηλή» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο τρόπος να αποφευχθεί ένα μπλακ άουτ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι να περικοπεί η έγχυση της πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με όσα ανέφερε.

«Το θέμα είναι ότι, πρέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να ενημερώσει τους μικρούς παραγωγούς κυρίως, γιατί οι μεγάλοι παραγωγοί που είναι συνδεδεμένοι στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων μεταφοράς, αυτοί έχουν συστήματα τηλε-εποπτείας, τηλεχειρισμού και αυτοματοποιημένες διατάξεις ώστε να κάνουν αποκοπές. Αυτή η οποία όμως που είναι χιλιάδες, είναι οι μικροπαραγωγοί που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, όπου εκεί πέρα πρέπει να το κάνεις χειρονακτικά. Άρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο ο ΔΕΔΔΗΕ να ενημερώσει μέσω μηνυμάτων, δεν ξέρω τώρα με ποιον τρόπο, αυτούς τους παραγωγούς οι οποίοι είναι αρκετοί, ότι κάποιες ώρες μέσα στις ημέρες του Πάσχα θα πρέπει να αποκοπούν από το δίκτυο. Αυτό βέβαια, δημιουργεί προβλήματα άλλα, αλλά εν πάση περιπτώσει, το θέμα είναι ότι όταν δεν έχεις μπαταρίες για να αποθηκεύεις την πράσινη ενέργεια. Το δεύτερο ποιο είναι; Θα μπορούσε να ήταν μπαταρίες οι γειτονικές μας χώρες. Έλα ντε όμως που τις ημέρες του Πάσχα έχουν και οι Ιταλοί αργία και οι Βούλγαροι, οπότε γι’ αυτό λέμε ότι εκείνες τις μέρες το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο. Διότι η αργία δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι σε όλη την Ευρώπη» εξήγησε καταλήγοντας ο κ. Χριστοδουλίδης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More