Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό από τα νέα δημοσκοπικά ευρήματα – Ο Ζ. Ζούπης και ο Β. Βαμβακάς εξηγούν στο ΕΡΤNews

vouli

«Το 62% σήλωσε ότι συμμετείχε στα συλλαλητήρια (για τα Τέμπη)», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Update” και στον Θ. Σιαφάκα, ο Ζαχαρίας Ζούπης, διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, σχολιάζοντας την τελευταία δημοσκόπηση και το τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Τόνισε πως, αναδείχτηκε ότι υπάρχει μια έντονη καχυποψία, μια κρίση θεσμών. «Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης, αυτή η κρίση θεσμών αντικειμενικά, δρομολογεί κοινωνικές διεργασίες και πολιτική κινητικότητα. Νομίζω ότι τα Τέμπη ήταν κατά κάποιο τρόπο ο πυροκροτητής. Έχουμε να κάνουμε με μία γενικότερη αμφισβήτηση», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ζούπης πρόσθεσε πως, «αυτή η αμφισβήτηση φαίνεται να πιάνει περισσότερο τα κόμματα που κυβέρνησαν. Ακριβώς γιατί συμβαίνει το εξής ενδιαφέρον: από τον Ιανουάριο μέχρι τώρα σε σχέση με την έρευνα – σε ένα δίμηνο που ζούμε ένα ολόκληρο κλίμα, μια μεγάλη αντιπαράθεση, καταγγελίες – η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να χάνει 2,7%, το ΠΑΣΟΚ 3,1% και να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ 1% που έχει αξία αναλογικά, σε σχέση με τις δυνάμεις που εμφανίζει. Είναι αυτό που λέγαμε πριν αυτή η κρίση εμπιστοσύνης».

Σχετικά με την Πλεύση Ελευθερίας που σύμφωνα με την δημοσκόπηση είναι δεύτερο κόμμα ανέφερε πως, «λαμβάνει από παντού. Για παράδειγμα, παίρνει το 7,7% των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ένα 22,1% των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ κι από ΠΑΣΟΚ ένα 10,1%. Μαζεύει επίσης ανθρώπους οι οποίοι μας δηλώνουν στις έρευνες ότι δεν συμμετείχαμε στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών και επίσης στους νέους μέχρι και 30, δεν είναι δεύτερο κόμμα, είναι πρώτο.

Από εκεί και πέρα είπε ο κ. Ζούπης, «θα παρακολουθήσουμε τις τάσεις και πρέπει να δούμε μία, δύο, τρεις έρευνες. Ίσως μέχρι το καλοκαίρι, για να δούμε αν διατηρείται αυτή η τάση. Το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν ήρθε μόνο του».

Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, έχει «μια πολύ σημαντική πτώση κατά τη γνώμη μου. Αυτό δείχνει μια τεράστια αδυναμία να δημιουργήσει αφήγημα, να πείσει ότι είμαι μία εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης, να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, με δύο ψυχές διαφορετικών κατευθύνσεων», τόνισε.

Για το αν η Νέα Δημοκρατία έχει αφήγημα, είπε πως, «η κυβέρνηση, από τις μετρήσεις, έχει χάσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και σημαντικό πολιτικό χρόνο. Kαι στο θέμα των Τεμπών έχει δεχθεί τη μέγιστη επικοινωνιακή ήττα. Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας εκτέθηκε και κρίθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Το πρόβλημα με την κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι να εργαστεί γρήγορα, με τρόπο που να αποκαθιστά μια εμπιστοσύνη και τους δεσμούς με τους πολίτες. Σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό. Λίγο μεγαλύτερη σεμνότητα, ταπεινότητα γιατί υπήρχαν φαινόμενα αλαζονείας, αλλά πριν από όλα, αποτελεσματικότητα στα θέματα που “καίνε” τους πολίτες. Και αυτά εν ολίγοις είναι το οικονομικό, το ΕΣΥ, η ποιότητα ζωής(…)».

Παράλληλα, ο κ. Ζούπης υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία είνα το πρώτο κόμμα, εχει έναν άνθρωπο ως πρωθυπουργό που είναι από το 2016 πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. «Δηλαδή, παρόλα τα πλήγματα που είναι και σοβαρά και δεν πρέπει να υποτιμηθούν, είναι καθαρά η πρώτη δύναμη», τόνισε.

Σύστημα και αντι-σύστημα είναι το νέο δίπολο;

Σχετικά με το γιατί υπάρχει αυτή η τεράστια κρίση εμπιστοσύνης σε κόμματα, σε κυβερνήσεις, σε θεσμούς, ο κ. Βασίλης Βαμβακάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας στο ΑΠΘ που μίλησε στην ίδια εκπομπή, είπε πως θα είχε νόημα να το σκεφτούμε σοβαρότερα αυτό που όλοι λέμε “αντισυστημισμός“».

«Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι αντισυστημική ψήφος ή είναι η διάδοχος του ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά φαίνεται να συρρικνώνεται; Είναι πολύ θολά τα νερά για να φτάσουμε σε ένα εύκολο συμπέρασμα. Νομίζω ότι βάζοντας την ταμπέλα του αντισυστημικού ίσως θολώνουν και παραπάνω τα νερά αντί να ξεκαθαρίζουν», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Βαμβακάς ανέφερε πως, «υπάρχει μια προσδοκία μιας άλλης δημοκρατικής διακυβέρνησης από κάποιους άλλους που δεν έχουν κυβερνήσει. Παρόλα αυτά, οι επιλογές που γίνονται δεν είναι άνθρωποι που είναι εντελώς καινούργιοι και δεν εμφανίζονται πρώτη φορά. Έχουν ασκήσει και εξουσία. Άρα πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί αν είναι ακριβώς αντισυστημική αυτή η τάση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Βαμβακάς εξήγησε πως αυτή η τάση, «είναι σίγουρα μια θυμική αντίδραση, η οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα καταλήξει και που θα καταλήξει, κυρίως με αναφορά το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά προφανώς συσσωρεύοντας και πολλές άλλες δυσαρέσκειες. Μην ξεχνάμε ότι ποτέ κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει στην Ελλάδα τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σερί. Είμαστε στη δεύτερη τετραετία μιας κυβέρνησης η οποία καλώς ή κακώς για διάφορους λόγους αρχίζει και συσσωρεύει την δυσαρέσκεια αυτής της χρονικής περιόδου».

Τόνισε πως το ζητούμενο είναι αν υπάρχει κάποιο διαφορετικό ιδεολογικό ή αξιακό πλαίσιο, γεγονός δύσκολο να το διαπιστώσουμε αυτήν τη στιγμή.

Όπως είπε ο κ. Βαμβακάς αν οι εκλογές γίνουν στον κανονικό τους χρόνο, «έχουμε πολύ πολιτικό χρόνο ακόμα για να γίνουν πολλά και διάφορα, ακόμη και για το ίδιο το θέμα των Τεμπών. Άρα έχουμε μέλλον».

Όσο για το ποιος διαμορφώνει σήμερα πολιτική και αν το έχουν αναλάβει τα social media είπε πως, «έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό, τα social media να καταλαμβάνουν πολύ σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της πολιτικής επικοινωνίας, με την ευρεία έννοια του όρου. Κάποιες φορές είναι κυρίαρχα και τα υπόλοιπα μίντια τα ακολουθούν ουσιαστικά (…). Τα social media αυτή την περίοδο όμως, και ειδικά για το δυστύχημα στα Τέμπη, νομίζω ότι πρωταγωνίστησαν και πάλι. Είχαμε καιρό να τα δούμε σε τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την πολιτική τους παρεμβατικότητα».

Τέλος, ο κ. Βαμβακάς σχολίασε αν τελικά το δίπολο αριστερά δεξιά υφίσταται ή το έχει αντικαταστήσει το σύστημα – αντισύστημα, εξηγώντας πως είναι ένα πολύ δύσκολο ερώτημα να απαντηθεί με απλό τρόπο.

«Προφανώς και υπάρχουν ακόμα αναφορές σε αυτό το δίπολο. Νομίζω όμως ότι όλο και περισσότερο ακόμα και οι πολιτικοί πρωταγωνιστές προσπαθούν να το αμβλύνουν και να μεταπέσουμε σε αυτή τη νέα αντιπαράθεση που λέγεται σύστημα αντισύστημα ή παγκοσμιοποίηση – αντιπαγκοσμιοποίηση με άλλες ονομασίες που δεν τις καλύπτει η παλιά γνωστή διαιρετική», είπε.

Αυτό που βιώνουμε ως αντι σύστημα νομίζω ότι είναι ένα αρκετά πιο βαθύ στον χρόνο ιδεολογικό ρεύμα που είναι η αντι- παγκοσμιοποίηση. Εκεί ενώνονται πολλά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More