Ο δήμος Δοξάτου επιδοτεί με 1.000 ευρώ κάθε γέννηση παιδιού
Με την πρόσφατη απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δοξάτου Δράμας επιδοτείται κάθε νέο μέλος μιας οικογένειας με 1.000 ευρώ.
Μια απόφαση που στοχεύει στην ενίσχυση των γονέων οι οποίοι επιθυμούν παιδιά, αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Βογιατζή.
«Το δημογραφικό είναι πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο δεν λύνεται με μαγικούς τρόπους. Πρέπει να πείσουμε τους νέους ανθρώπους να μείνουν στα χωριά και να δημιουργήσουν οικογένεια».

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Μέσα στο 2024, υπήρξαν 51 γεννήσεις, πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Ο πληθυσμός γερνά και δεν ανανεώνεται. Ο δήμος διαπιστώνει αυτό που είναι γενική εικόνα στην χώρα. Ένα εθνικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο.
Έχουν τεθεί κάποια κριτήρια για την λήψη του επιδόματος, όπως λέει ο κ. Βογιατζής. Να είναι δημότες Δοξάτου και το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνά τις 16.000 ευρώ ή το ατομικό να είναι έως 10.000 ευρώ.

Είναι μια πρώτη αρχή και υπάρχει διάθεση να καθιερωθεί και να διευρυνθούν τα κριτήρια ένταξης σε αυτό περισσοτέρων. Η ισχύς είναι σχετικά αναδρομική καθώς αφορά παιδιά που γεννήθηκαν το 2024.
«Παράλληλα, έχουμε λάβει αποφάσεις για μείωση των τελών καθαριότητας και ύδρευσης για ευπαθείς ομάδες για να δοθούν κίνητρα παραμονής στην περιοχή».
Στόχος των τοπικών αρχόντων πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας γενιάς, προκειμένου να μένουν στον τόπο τους και να μην μετακινούνται στα αστικά κέντρα.

Το θέμα είναι να εντοπιστούν τα αίτια των μειωμένων γεννήσεων που αποτελεί και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Οι λόγοι είναι περισσότερο κοινωνικοί και λιγότερο οικονομικοί. Τα νέα πρότυπα ζωής, με τους γονείς να αποζητούν λιγότερες ευθύνες, περισσότερο προσωπικό χρόνο για τους ίδιους, ταξίδια, ευκολότερη ζωή είναι τα βαθύτερα αίτια. Τα ίδια ισχύουν και σε ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας, όπως η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Κίνα. Μόνον σε χώρες όπου η θρησκεία έχει τον πρώτο λόγο οι πληθυσμοί πολλαπλασιάζονται, με κίνδυνο την εκ των έσω κατάρρευση των κρατών. Σε αυτές οι οικογένειες φροντίζουν να απαλλαγούν από τα επτά – οκτώ παιδιά που αποκτούν κατά μέσο όρο, τα οποία καταλήγουν εμπορεύσιμο είδος. Άγνοια και θρησκευτικές προκαταλήψεις υποχρεώνουν σε επίπεδα αθλιότητας τους φτωχούς κατοίκους και μάλιστα τις γυναίκες των Φιλιππίνων, όπου λόγω των απαγορεύσεων στην αντισύλληψη, οι δρόμοι γεμίζουν με επαίτες και εκπορνευόμενα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Ένα τεράστιο κεφάλαιο είναι η Αφρική με μέσο όρο 17 γεννήσεις, πολλαπλάσιο από τον ευρωπαϊκό στα 1,5 ή 1,2 παιδιά. Μια πληθυσμιακή έκρηξη οι συνέπειες της οποία θα εξαπλωθούν πολύ σύντομα μαζί με την επισιτιστική κρίση που συνοδεύει την κλιματική αλλαγή.

Ουδείς βέβαια, πέραν ορισμένων επιστημόνων, σκέπτεται μακροπρόθεσμα, δηλαδή ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί έπειτα από 20 – 30 χρόνια, για τις συνέπειες της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά το 2020 θα δούν την αυγή του 22ου αιώνα. Ένας νέος κόσμος, τελείως διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζει η ανθρωπότητα και με διαφορετικές προτεραιότητες για τα σημαίνοντα.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More