Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χ. Φυλακτάκης: Αναγκαία η προστασία των άγριων βοτάνων

Τσάι του βουνού, θυμάρι, μέντα, ρίγανη, σπαθόχορτο, μελισσόχορτο, δυόσμος και δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα άγρια φυτά των βουνών σε Ροδόπη και Ξάνθη που «κρύβουν» τις δικές τους ιδιότητες καλά φυλαγμένες στο μύθο που τα περιβάλλει, αλλά και συγκρατούν τα εδάφη όταν ορμητικά νερά σαρώνουν την επιφάνεια που τα φιλοξενεί.

Tα τελευταία χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπα από τη μια με την Κλιματική Αλλαγή και από την άλλη με την αλόγιστη συμπεριφορά όλων όσοι θέλουν να τα εμπορευθούν παράνομα ξεριζώνοντας τα από τη ρίζα.

Τη δική του προσπάθεια καταγραφής των βοτάνων της ορεινής Ξάνθης που ξεκίνησε τον καιρό πριν την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει ένας νέος επιστήμονας της περιοχής. Ο Χρήστος Φυλακτάκης, με σπουδές βοτανολογίας, έχει ήδη καταγράψει εβδομήντα είδη βοτάνων επισημαίνοντας από την πρώτη στιγμή τον κίνδυνο εξαφάνισης κάποιων από αυτών. Όχι άδικα.

Μιλώντας στο ertnews τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει σε πρώτη φάση, μαζί με την καταγραφή, είναι η αποτύπωση του χώρου όπου φυτρώνουν, των συνθηκών που τα ευνοούν, των απειλών που δέχονται και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος τους.

«Η οροσειρά της Ροδόπης είναι από τις πλουσιότερες περιοχές που υπάρχουν στη χώρα, ωστόσο, τα πρώτα σημάδια είναι ανησυχητικά» ανέφερε ο νεαρός επιστήμονας και μίλησε για βότανα γνωστά και αρωματικά φυτά, όπως: το σπαθόχορτο, η ρίγανη και το τσάι του βουνού, που απαντώνται ολοένα και πιο σπάνια. Η κλιματική αλλαγή, η παρατεταμένη ανομβρία άφησαν στη φετινή «παραγωγή» του βουνού τα σημάδια τους. Όμως, ο τρόπος συλλογής τους είναι η βασική αιτία της μείωσή τους, υποστηρίζει τόσο ο ίδιος, όσο και οι ορεσίβιοι γνώστες της περιοχής και προσθέτουν ότι «και παράνομη είναι η ίδια η συλλογή και ο τρόπος που γίνεται είναι λαθεμένος».

Όπως εξήγησε ξεριζώνονται από τη ρίζα με αποτέλεσμα τη νέα χρονιά να εκλείπουν από την ίδια περιοχή. Με ένα τόνο ανησυχίας παραπάνω πρόσθεσε: «Έχει εξαφανιστεί ήδη το τσάι του βουνού, σίγουρα απαντάται πιο σπάνια από ότι πριν». Ίσως η «εξαφάνισή» του να έχει σχέση με την αύξηση της ζήτησης που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό.

Παράλληλα, τόσο ο κος Φυλακτάκης, όσο και άλλοι γνώστες του χώρου και της αξίας των άγριων βοτάνων, προτρέπουν να υπάρξει ενημέρωση στον ντόπιο πληθυσμό για την αξία τους, ώστε να γίνεται σωστά η συλλογή του επισημαίνοντας την ανάγκη να είναι συχνότεροι οι έλεγχοι από την πλευρά των υπευθύνων. Ίσως ο κίνδυνος της σύλληψης και της παραπομπής τους στη δικαιοσύνη να αποτρέψει αλόγιστες συμπεριφορές καταστροφής του φυσικού πλούτου της περιοχής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More