Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ζητεί περισσότερα βαρέα όπλα από τη Γερμανία
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στο Βερολίνο, κάλεσε τη Γερμανία να εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξή της στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί.
Ο Ντ. Σμίχαλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, “ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξή της”, ενώ επισήμανε την ανάγκη να δοθεί στο Κίεβο πιο βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
“Οι εκτοξευτήρες ρουκετών MARS-II και τα ολμοβόλα Panzerhaubitze 2000, που παρείχε η Γερμανία, λειτούργησαν καλά στο πεδίο της μάχης και ελπίζουμε πως θα αυξηθεί ο εφοδιασμός σε βαρέα όπλα“, δήλωσε ο Σμίχαλ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε πως η Γερμανία επιθυμεί να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει τα συστήματα πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνάς της.
“Ελπίζουμε πως η Γερμανία θα γίνει από τους ηγέτες στη διαδικασία ανάπτυξης της (ουκρανικής) αντιαεροπορικής άμυνας”, δήλωσε ο Ντένις Σμίχαλ.
Η Γερμανία θα φιλοξενήσει την ερχόμενη Πέμπτη μια σύνοδο, με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, των υπουργών Άμυνας συμμαχικών της Ουκρανίας χωρών. Η σύνοδος αυτή περίπου 40 χωρών, στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν (δυτικά), αποσκοπεί να οργανώσει την υποστήριξη των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων απέναντι στη Ρωσία.
Στη Ρωσία, ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε την Κυριακή τη Γερμανία ότι διεξάγει έναν “υβριδικό πόλεμο” εναντίον της Ρωσίας, δικαιολογώντας τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στο Βερολίνο από τη “μη φιλική” συμπεριφορά του εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.
“Κατά πρώτον, η Γερμανία είναι μια μη φιλική χώρα, κατά δεύτερον επέβαλε κυρώσεις εναντίον ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας (…) και παραδίδει φονικά όπλα στην Ουκρανία”, ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Telegram.
Ο Ντένις Σμίχαλ συναντήθηκε με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο Σταϊνμάιερ, που διετέλεσε δύο φορές υπουργός Εξωτερικών της Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριζε επί μακρόν μια πολιτική μείωσης της έντασης με τη Ρωσία, προτού παραδεχθεί ότι αυτό ήταν λάθος. Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο πρόσωπο και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να ακυρώσει μια επίσκεψη στο Κίεβο στα μέσα Απριλίου.
Η Γερμανία “θα συνεχίσει είναι με αξιόπιστο τρόπο στο πλευρό της Ουκρανίας” διαβεβαίωσε ο Σταϊνμάιερ τον Ουκρανό ηγέτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής προεδρίας.
Μια διάσκεψη ειδικών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει κυρίως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.
Πριν από την επίσκεψή του, ο Ντένις Σμίχαλ είχε διαπιστώσει “την τεράστια πρόοδο” που έκανε η Γερμανία στη στρατιωτική βοήθειά της προς την Ουκρανία, με “εξοπλισμούς προστασίας” στο “πυροβολικό”.
Η Γερμανία υποσχέθηκε πρόσφατα να παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T. Αυτό αναμένεται να γίνει “το φθινόπωρο”, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό.
Μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Σμίχαλ αναμένεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να προεδρεύσει από κοινού με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μιας συνεδρίασης του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας και να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για τα ρωσικά εγκλήματα στην Ουκρανία με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Στην Ουκρανία, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή πως οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον βομβαρδισμό της περιοχής του Μικολάιφ (νότια) προκαλώντας τον θάνατο ενός παιδιού μετά την κατάρρευση του σπιτιού του, και μιας γυναίκας, και τον τραυματισμό άλλων έξι ανθρώπων. Ο απολογισμός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Στο μέτωπο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, που είχαν σταματήσει λόγω του πολέμου και που επαναλήφθηκαν πρόσφατα έπειτα από μια συμφωνία που περιελάμβανε τους εμπολέμους προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις στον υπόλοιπο κόσμο, 13 πλοία που μετέφεραν συνολικά 282.500 τόνους τροφίμων αναχώρησαν την Κυριακή από τα ουκρανικά λιμάνια με προορισμό οκτώ χώρες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Κιέβου.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More