Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: Οι ενέργειες για την άρδευση από τον ποταμό Άρδα δε σταμάτησαν ούτε για μια στιγμή

ardas potamos

Οι ενέργειες και ο αγώνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) σχετικά με την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας με τη Βουλγαρία αναφορικά με τη διοχέτευση υδάτων από τον ποταμό Άρδα, προς την ελληνική πλευρά για άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης στο νομό Έβρο, δεν σταμάτησαν ούτε για μία στιγμή, υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Ευάγγελος Πουλιλιός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τόνισε πως την αποκλειστική διαχείριση του θέματος έχει αναλάβει προσωπικά ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπευθύνους που συνομιλούν με τη βουλγαρική πλευρά για την επίλυση του θέματος.

«Το θέμα αφορά τον κάθε παραγωγό αλλά και την Περιφέρεια ΑΜΘ με τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει και όπως έκανε ήδη» σχολίασε και σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που προς το παρόν δεν είναι ανακοινώσιμες.

Ανέφερε, ακόμα, ότι ο περιφερειάρχης είναι αυτός που είχε προβεί στην υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ της Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας (NEK) της Βουλγαρίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την απρόσκοπτη κάλυψη των αρδευτικών αναγκών, κατά το χρονικό διάστημα 10 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2024, (όπως είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) ύψους 3 εκ. ευρώ. Η εν λόγω συμφωνία είχε διαμορφωθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την διοχέτευση νερών του Άρδα για αρδευτικούς σκοπούς, είχε υπογραφεί στις 19 Ιουλίου του 1964 και έληξε στις 9 Ιουλίου του 2024. Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι συνομιλίες για μία νέα, δεν ήταν εφικτές εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα, σε σχετικό πρόσφατο δημοσίευμά του το Reuters, αναφέρει πως «Όταν ρωτήθηκε για μια συμφωνία, το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας απάντησε πως είναι σημαντικό η Βουλγαρία πρώτα και κύρια να καλύπτει τις δικές της εθνικές ανάγκες σε νερό … και στη συνέχεια τις ανάγκες των γειτονικών χωρών.»

Συνέντευξη: Μαρία Μανάκα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More