Οι εξελίξεις στη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου- Κομβικής σημασίας η πρόληψη
Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Μια αφορμή για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για μία νόσο που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο τα μηνύματα για την αντιμετώπισή του καρκίνου είναι αισιόδοξα.
Η εκπομπή «Τριτολογίες» ήταν αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου και στο στούντιο βρέθηκαν οι γιατροί, Αναστάσιος Μπούτης, Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο και ταμίας Εταιρείας Ογκολόγων -παθολόγων Ελλάδας, η Ειρήνη Κατωδρύτου διευθύντρια Ε.Σ.Υ. στην αιματολογική κλινική, στο «Θεαγένειο», καθώς και η δημοσιογράφος, Φρόσω Βαρβάρα που μίλησαν για το θέμα, για τις νέες θεραπείες, αλλά και το τι περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο.
«Οι αιματολογικές κακοήθειες είναι το 10-15% του συνόλου των κακοηθειών, τα πιο συχνά νοσήματα είναι το πολλαπλό μυέλωμα, η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και κάποιες μορφές λεμφωμάτων. Οι νόσοι αυτές θεωρούνται γενικά ανίατες, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος τόσο στην κατανόηση της βιολογίας και της παθοφυσιολογίας αυτών των νοσημάτων, όσο και στην έρευνα, όσον αφορά στη θεραπεία, κι έτσι έχουμε πολλά αισιόδοξα μηνύματα, για την πορεία, την ποιότητα ζωής των ασθενών και την επιβίωση. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, οι θεραπείες είναι πιο στοχευμένες, έχουμε κατανοήσει τους μηχανισμούς και έτσι υπάρχουν μορφές λευχαιμιών που ιώνται πλήρως. Νομίζω ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, ιδιαίτερα την τελευταία 15ετία στην αιματολογία, αντικρύζουμε τους ασθενείς στα μάτια και έχουμε να τους πούμε θετικά πράγματα για την έκβαση της ζωής τους και την ποιότητά της», όπως είπε μεταξύ άλλων η κα. Κατωδρύτου.
Για το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο και άλλα ζητήματα μίλησε ο κ. Μπούτης:
«Υπάρχουν πολλές πτυχές αυτού του σχεδίου, τις οποίες κατά καιρούς η πολιτεία ανακοινώνει, σχεδιάζει και κάποια εξ αυτών σταδιακά υλοποιούνται. Ως φορείς επιστημονικών εταιρειών και μάχιμοι κλινικοί γιατροί, ουσιαστικά είμαστε τα οχήματα μέσα από τα οποία προχωρούν κομμάτια από αυτό το εθνικό σχέδιο δράσης, ένα από αυτά είναι το κομμάτι της πρόληψης. Κάποιες δράσεις έχουν ανακοινωθεί, όπως για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας. Σίγουρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όλα αυτά τα προγράμματα, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Θα έλεγα ότι η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ήταν ένα τεράστιο κοινωνικό μήνυμα, μια γυναίκα-μαχήτρια που μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν στις επάλξεις της κοινωνικής δράσης και πολιτικής, χωρίς ποτέ να ζητήσει διαφορετικό χειρισμό», όπως είπε, ενώ για το ότι η κα. Ντόρα Μπακογιάννη μοιράστηκε το δικό της πρόβλημα υγείας, έπειτα από τη διάγνωσή της με πολλαπλό μυέλωμα, η κα.Κατωδρύτου ανέφερε: «Βοήθησε στο να γίνει γνωστό το νόσημα, ένα νόσημα που δεν είναι καθόλου σπάνιο, βοήθησε πολύ και το θάρρος που βγήκε και μίλησε. Μετά από αυτό και οι αιματολόγοι που ασχολούμαστε με αυτό το νόσημα δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα, από ανθρώπους που ήταν πιο υποψιασμένοι προς αυτή την κατεύθυνση».
«Να δούμε και τα επόμενα βήματα, μετά την πρόληψη ποιο θα είναι το μονοπάτι της θεραπείας που θα ακολουθήσει, είναι εξίσου σημαντικό να καταλήξει σε ειδικό για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης ασθένειας και να μην περιφέρεται στο σύστημα υγείας, χάνοντας χρόνο. Το πρόγραμμα πρόληψης πρέπει να έχει συγκεκριμένα μονοπάτια. Για τον καρκίνο μαστού υπάρχει πια», πρόσθεσε ο κ.Μπούτης.
Από την πλευρά της η Φρόσω Βαρβάρα, στάθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελείται στο νοσοκομείο Θεαγένειο, αλλά και σε όσα γίνονται στο κομμάτι του προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα μας, όπως και στο μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας «ενωμένοι από τη μοναδικότητα μας».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More