Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς επιδρούν τα χρώματα στην ψυχολογία μας

colors

Δεν είναι τυχαίο ότι δίνουμε χρώμα στη διάθεσή μας, αλλά και σε καταστάσεις της ζωής. «Κοκκινίζουμε» όταν ντρεπόμαστε, «πρασινίζουμε» όταν θυμώνουμε, «κιτρινίζουμε» από το κακό μας, «ζούμε σε ροζ συννεφάκι» όταν ωραιοποιούμε καταστάσεις. «Αλλάζουμε χίλια χρώματα» όταν ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τα «ροζ σκάνδαλα», απορρίπτουμε την «κίτρινη δημοσιογραφία», είμαστε λυπημένοι την «Μπλέ Δευτέρα».

Ας δούμε λοιπόν γιατί τα χρώματα είναι σημαντικά για την ψυχολογία μας.

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Στην Αρχαία Αίγυπτο, οι ιερείς χρησιμοποιούσαν αίθουσες στις οποίες περνούσε το φως του ήλιου μέσα από χρωματιστούς κρυστάλλους για θεραπευτικούς σκοπούς. Στην Κίνα τα χρώματα έπαιζαν σημαντικό ρόλοστις θρησκευτικές τελετές και σε άλλες τελετουργίες, όπου τα χρώματα είχαν θεραπευτικό ρόλο.

Η θεραπεία με τα χρώματα (χρωματοθεραπεία), επιβίωσε έως τις μέρες μας ως ένα είδος εναλλακτικής ιατρικής, το οποίο φέρεται να βοηθάει σε διάφορα θέματα, όπως:

Βασίζεται στην υπόθεση πως κάποια χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την «ενέργεια» των ανθρώπων και την κατάσταση της υγείας τους. Η χρωματοθεραπεία είναι πολύ δημοφιλής στην Ινδία και στην αγιουρβέδα, την παραδοσιακή ινδική ιατρική. Σύμφωνα με αυτή, η εφαρμογή συγκεκριμένων χρωμάτων μπορεί να διορθώσει τις ανισορροπίες στα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα) του σώματος.

Πώς θεραπεύουν τα χρώματα

  • Κόκκινο: Χρησιμοποιείται για να ενεργοποιήσει ή να αναζωογονήσει κάποιον που αισθάνεται κουρασμένος ή «πεσμένος». Ωστόσο, εάν κάποιος ήδη νιώθει ένταση, το κόκκινο χρώμα μπορεί να την αυξήσει.
  • Μπλε: Το χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του πόνου. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του μπλε θεωρείται πως έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες και ότι βοηθούν άτομα με αϋπνία ή άλλες διαταραχές ύπνου.
  • Πράσινο: Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης και θεωρείται πως βοηθάει στην ανακούφιση από το στρες και στη χαλάρωση.
  • Κίτρινο: Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της διάθεσης και για να νιώσουμε πιο χαρούμενοι κι αισιόδοξοι.
  • Πορτοκαλί: Όπως και το κίτρινο, χρησιμοποιείται για να προκαλέσει συναισθήματα χαράς. Αυτό το φωτεινό, θερμό χρώμα θεωρείται επίσης ότι διεγείρει την όρεξη και ενεργοποιεί την πνευματική δραστηριότητα.
(AP Photo/Rick Rycroft)

Η χρωματοθεραπεία φέρεται να προσφέρει ποικίλα οφέλη, σωματικά και ψυχικά, όπως:

  • Ανακούφιση από το στρες: Κάποια χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο θεωρείται πως έχουν κατευναστική επίδραση σε άτομα με στρες ή άγχος.
  • Διέγερση της όρεξης: Θερμά και διεγερτικά χρώματα θεωρείται ότι τονώνουν την όρεξη σε περίπτωση που κάποιος δυσκολεύεται με το φαγητό.
  • Εποχική συναισθηματική διαταραχή: Συνήθως εμφανίζεται τον χειμώνα εξαιτίας της μειωμένης ηλιοφάνειας. Κάποια είδη θεραπείας με φως βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής διάθεσης. Σύμφωνα με τη χρωματοθεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν και τα θερμά χρώματα, όπως το κίτρινο και το πορτοκαλί.
  • Για την τόνωση της ενέργειας: Χρώματα όπως το κόκκινο και το κίτρινο θεωρείται ότι τονώνουν την ενέργειά μας και μας κινητοποιούν.

Παρόλο που η επιστημονική διάσταση πίσω από τη χρωματοθεραπεία παραμένει ακόμα ατεκμηρίωτη, δεν είναι κακό να δοκιμάσετε κάποιες πτυχές της ως συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More