Μύηση των μαθητών στις θετικές επιστήμες
Η γλώσσα της φιλοσοφίας μιλά για αξιακές κρίσεις. Η γλώσσα της επιστήμης μιλά για νόμους που διέπουν το σύμπαν, στην αέναη κίνηση των σφαιρών. Σε αυτόν τον κόσμο της γνώσεως εισάγονται οι μαθητές που παρακολουθούν την διδασκαλία στην ΕΣΤΙΑ Επιστημών Πατρών Κωνσταντίνου Δημητριάδη.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μιχάλης Βασιλάκης, παρουσιάζει τον τρόπο εκμάθησης των δυσνόητων για πολλούς φυσικών επιστημών.
Η ΕΣΤΙΑ Επιστημών είναι ένας χώρος μάθησης όπου η γνώση αποκτάται με ανακαλυπτικό τρόπο, όπου στο επίκεντρο μπαίνει ο μαθητής και όχι ο καθηγητής, επισημαίνει ο Μάνος Πετράκης, διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Πατρών. Μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και φοιτητές, εξοικειώνονται με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες των Μαθηματικών, της Φυσικής, της Πληροφορικής και της Ρομποτικής μέσα από τις μαθησιακές δραστηριότητες, οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά προς την δημόσια σχολική εκπαίδευση.
Ένας ευπατρίδης, ένας μέγας δωρητής, ο επιχειρηματία Κωνσταντίνος Δημητριάδης είχε το όραμα και ο εκπαιδευτικός οργανισμός έγινε το όχημα για την απόκτηση της γνώσεως στους τομείς των μαθηματικών, της φυσικής και της πληροφορικής, ενώ σύντομα θα υπάρξουν και άλλοι τομείς θετικών επιστημών.
Η Εστία απευθύνεται σε μαθητές, δασκάλους και καθηγητές ανοίγοντας δρόμους αναζήτησης και κατανόησης των επιστημονικών εννοιών και των φυσικών φαινομένων. Μέσω της διάδρασης, χωρίς προγενέστερη γνώση οι μαθητές ανακαλύπτουν νόμους και μαθαίνουν ευκολότερα αρχές που διέπουν τον κόσμο. Όπως λέει ο κ. Πετράκης, «παιδιά που δεν είχαν υψηλές επιδόσεις σε αυτόν το χώρο μπορούν να ανθίσουν, να αδράξουν ευκαιρίες και να χαράξουν νέους δρόμους στην ζωή τους». Άλλωστε, το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η ΕΣΤΙΑ Επιστημών είναι «Παρατηρώ, συζητώ και δρώ».
Η επισκεψιμότητα της έφτασε τους 4.000 από την Ελλάδα και το εξωτερικό και αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω μέσω της ιστοσελίδας της. Χωρίς διεπιστημονική συνεργασία δεν υπάρχει πρόοδος και όπως εξηγεί ο κ. Πετράκης, είναι εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία με μεγάλα επιστημονικά κέντρα, όπως το CERN ή το European Synchrotron Radiation Facility (ESRF), μια Ευρωπαϊκή ερευνητική δομή μεγάλης κλίμακας, ένα υπερ-εργαστήριο ακτίνων-Χ. «Οι θετικές επιστήμες με την φυσική και τα μαθηματικά είναι οι βασικοί πυλώνες του κόσμου. Ο κόσμος είναι γραμμένος με μαθηματικά».
Εξωεπιστημονικά, προσωπικά ή κοινωνικά πρότυπα των επιστημόνων δεν είναι καθοριστικά για την αποδοχή ή την απόρριψη μιας θεωρίας από την επιστημονική κοινότητα. Αυτή η αρχή που διατυπώθηκε από τον μεγάλο εκπρόσωπο του διαφωτισμού Ντέιβιντ Χιούμ διέπει την επιστημονική σκέψη και χάρη σε αυτήν η ανθρωπότητα ξέφυγε από τις αυταπάτες και τις δεισιδαιμονίες, για να ταξιδέψει στα αστέρια.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More