«Κλικ Ζωής»- Υπηρεσία φροντίδας για ηλικιωμένα άτομα
Ένα μικρό κουμπί μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένα άτομα και ΑμΕΑ, να κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Την λειτουργία ενός κέντρου 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζει από την Βέροια ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης.
Ένα γκάτζετ όχι για διασκέδαση, ένα ρολόι χεριού διαφορετικό, που δεν μετρά τον χρόνο, αλλά τον κάνει φίλο του κατόχου, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας Γνώμων και υπεύθυνος του προγράμματος Χαρίσιος Ζανθές.
Πρόκειται για τηλεφροντίδα σε άτομα ηλικιωμένα και με ειδικές ανάγκες, που βρίσκονται στην άνεση της οικίας τους.
Ένα κέντρο βάσης με ένα μεγάφωνο και ένα μικρόφωνο ανοίγει την επικοινωνία μεταξύ του κέντρου και του εξυπηρετούμενου. Ένα κουμπί πανικού ενεργοποιεί την κλίση στο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση, όλο τον χρόνο, με δορυφορικές εφεδρείες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπίζονται ακόμη και περιστατικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όταν δεν λειτουργούν τα επίγεια δίκτυα τηλεφωνίας σε κάποια από τις δυο περιοχές.
Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο χρήστης βρίσκει κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους έτοιμους να προσφέρουν στις υπηρεσίες τους.
3.500 άτομα στην Μακεδονία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα που σώζει ζωές. Όπως εξηγεί ο κ. Ζανθές την ώρα του τηλεφωνήματος ο εργαζόμενος στο κέντρο έχει στην οθόνη του, όλα τα στοιχεία του καλούντος, το ιατρικό ιστορικό του, προκειμένου να γνωρίζουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ που θα κληθούν την κατάσταση της υγείας και πως ακριβώς πρέπει να ενεργήσουν για να σώσουν την ζωή του.
Μέχρι στιγμής καταγράφονται περίπου 3.000 κλήσεις τον μήνα σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους εφαρμογής του προγράμματος.
Είναι ενδεικτικό ότι άτομο που επιχείρησε να αφαιρέσει την ζωή του και στην συνέχεια μετάνιωσε, πάτησε το κουμπί και η έγκαιρη συνδρομή του έσωσε την ζωή.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, εφ’ όσον δεν διαμένουν σε μονάδα φροντίδας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ζανθέ εντάσσονται πλέον και τα άτομα ΑμΕΑ, αρκεί να πιστοποιείται ότι έχουν αναπηρίες άνω του 50%.
Παράλληλα, ένα πρόγραμμα του ΑΠΘ εκπαιδεύει άτομα φροντιστές που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που χρήζουν ανάγκης, συμπληρώνει το «Κλίκ Ζωής», όπως αναφέρει η Ευαγγελία Ρωμανοπούλου επιστημονική συνεργάτης εργαστηρίου ιατρικής φροντίδας και ψηφιακής καινοτομίας. Η σύγχρονη τεχνολογία γίνεται εργαλείο βοήθειας και αντιμετώπισης δυσκολιών που μοιάζουν αξεπέραστες και συχνά δοκιμάζουν τις αντοχές των οικογενειών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More