Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Λάβδας στο ΕΡΤNews για την εκεχειρία στη Γάζα: Οι δύο προκλήσεις μετά από τη συμφωνία

Israel Palestinians

«Είναι λίγο πρόωρο να μιλήσουμε για τέλος. Σίγουρα είναι μια άλλη φάση, πρόκειται όμως για μια φάση η οποία είναι εύθραυστη (σ.σ. η συμφωνία). Είναι το στοιχείο το οποίο θα πρέπει να πρυτανεύσει στην αντίληψή μας για το περί τίνος πρόκειται», επισήμανε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη, σε συνέχεια της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που ανακοινώθηκε σήμερα (15/1).

Ενώ πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, στάδια σε οποιοδήποτε σημείο των οποίων θα μπορούσε να κολλήσει, να βραχυκυκλώσει η συνέχεια.

Κατά συνέπεια, νομίζω δύο πράγματα πρέπει να γίνουν αντιληπτά πέρα από το ότι είναι μια εύθραυστη διαδικασία:

Πρώτον, ότι είναι κάτι το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και σίγουρα ο νέος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να το δει.

Το είχε δηλώσει με διάφορους τρόπους ότι όταν γίνει η ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου, θα ήθελε να έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία συνεννόησης (…) Άρα είναι μία εξυπηρέτηση η οποία γίνεται και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην αλλαγή της προεδρίας και τον νέο πρόεδρο.

Δεύτερον, παραμένει το τεράστιο ερώτημα πως θα συμπεριφερθεί σε όλη αυτή τη διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα, τα στάδια που είναι εύθραυστα και λοιπά, το Ιράν. Διότι η χώρα αυτή βεβαίως έχει τεράστια προβλήματα μετά από αυτά τα οποία έπαθε.

Συνολικά, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 ήταν ένα μνημείο λάθος υπολογισμού (…) Η τεράστια λάθος διαδικασία, την οποία ξεκίνησαν με την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, εξελίχθηκε σε μία διαδικασία συνεχούς εξασθένησης της Χεζμπολάχ, η οποία επιχειρησιακά είναι “ξεδοντιασμένη” πλέον.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που θα επηρεάσει την όλη διαδικασία: Το Ιράν εξακολουθεί να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό είναι “κόκκινη γραμμή” για το Ισραήλ (…) Το πιο πιθανό είναι ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου το Ισραήλ θα πιέσει τον Αμερικανό πρόεδρο και την αμερικανική κυβέρνηση για να γίνει κάτι με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αυτό είναι επίσης κάτι το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε και να το παρακολουθήσουμε (…)

Δεν σταμάτησε τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων που είχε ξεκινήσει στην πρόσφατη φάση της (…)

Συνολικά μπαίνουμε σε μία νέα φάση, η οποία όμως δεν συνιστά το τέλος της σύγκρουσης».

Ο ίδιος είπε, ακόμη:

«Είναι σαφές ότι από επιχειρησιακή άποψη το Ισραήλ έχει πετύχει μια τεράστια νίκη απέναντι στη Χαμάς (…) Από την άλλη μεριά όλο αυτό το οποίο συνέβη κάνει πάρα πολύ δύσκολη τη διαδικασία αποριζοσπαστικοποίησης, ειδικά για όσους έχουν βιώσει αυτή τη διαδικασία και δυστυχώς δεν την καθιστά δύσκολη μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη.

Και εκεί έχουμε φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και εκεί επίσης το Ισραήλ πρέπει να προσπαθήσει με άλλους όρους -προφανώς- να βρει λύσεις για μία νέα ηγεσία σταδιακά, την οποία θα θέλουν βεβαίως οι άνθρωποι στη Δυτική Όχθη, αλλά θα μπορεί το Ισραήλ και πάλι να μιλήσει μαζί της».

Οι δύο προκλήσεις

Ο κ. Λάβδας ανέφερε ότι είναι δύο πλέον οι προκλήσεις που υφίστανται. Όπως είπε «η πρώτη πρόκληση είναι το μέλλον της Γάζας, το οποίο είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα. Το Ισραήλ είναι αδύνατον να αφήσει την Χαμάς να αναλάβει πάλι ή τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα να αναλάβει την εξουσία όπως είχε στο παρελθόν, διότι θα έχουμε μια επανάληψη του ίδιου κύκλου με κάποια μεγάλη χρονική καθυστέρηση».

Ενώ πρόσθεσε: «Το άλλο ζήτημα είναι η Δυτική Όχθη. Και το λανθάνον στοιχείο σε όλο αυτό το κρυμμένο στοιχείο είναι η συνείδηση των ανθρώπων. Η ανθρωπιστική κρίση, η αντίληψη που έχουν οι ίδιοι για αυτό το οποίο συμβαίνει.

Υπάρχουν ενδείξεις, ευτυχώς στη Γάζα, ότι πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι αντιλαμβάνονται ότι μέρος του προβλήματος της ζωής τους είναι η ίδια η Χαμάς. Το ίδιο συμβαίνει πολύ περισσότερο στο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ.

Δεν γνωρίζουμε όμως σε ποιο βαθμό αυτή η αντίληψη θα πρυτανεύσει (…)».

Ο ίδιος είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή του:

«Το κατά πόσον θα έχουν γίνει προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια, για τη στέγαση, για τη σίτιση, για τις συνθήκες υγείας, είναι ζήτημα εξαιρετικά επείγον και προφανώς θα επηρεάσουν -πέρα από το ανθρωπιστικό ζήτημα που είναι τεράστιο- και η αντίληψη των ανθρώπων αυτών για το μέλλον και τις προοπτικές τους».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More