Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τουριστική έκρηξη της Ιαπωνίας «απειλεί» τα επαγγελματικά ταξίδια

635718062377869534-AP-Japan-Tourism-Boom-002

Μετά από επαγγελματικό ταξίδι στο Τόκιο, οι υπάλληλοι της εταιρείας πληροφορικής του Γιοσίκι Κοτζίμα κατέληξαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο – κάψουλα, καθώς η τουριστική έκρηξη κάνει τα κανονικά δωμάτια απρόσιτα για επαγγελματικά ταξίδια.

H πορεία του γιεν προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες στην Ιαπωνία, με τα εθνικά στατιστικά στοιχεία τουρισμού να δείχνουν ένα νέο ρεκόρ καθώς εκτιμάται ότι η χώρα δέχτηκε τουλάχιστον 36,8 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι. Ωστόσο, αυξάνει και τις τιμές, δυσκολεύοντας τους Ιάπωνες επαγγελματίες ταξιδιώτες, όπως οι υπάλληλοι του Κοτζίμα.

Τα ξενοδοχεία – κάψουλες, μια ιαπωνική εφεύρεση, προσφέρουν κάψουλες στο μέγεθος κρεβατιού, συνήθως δύο ανά δωμάτιο. “Έχουν τη φήμη ότι είναι ‘παραμελημένα’”, είπε ο Κοτζίμα, και βρήκε ένα πιο άνετο κατάλυμα που διαθέτει πολυτελή στρώματα και τηλεόραση σε κάθε κάψουλα. “Είναι καθαρό, βολικό και διαθέτει παραδοσιακό κοινόχρηστο μπάνιο. Οι υπάλληλοί μου λένε ότι είναι διασκεδαστικό,” πρόσθεσε.

Ένα βράδυ σε ένα ξενοδοχείο κάψουλας ξεκινά από 5.000 γιεν (30 δολάρια) – αλλά οι τιμές ανεβαίνουν, σύμφωνα με τον Κοτζίμα. Παραμένει, ωστόσο, φθηνότερο από ένα δωμάτιο σε επαγγελματικό ξενοδοχείο, το οποίο στην ιαπωνική πρωτεύουσα κόστιζε κατά μέσο όρο 20.048 γιεν (130 δολάρια) τον Νοέμβριο, αυξημένο από το προ-πανδημικό υψηλό των 12.926 γιέν (80 δολάρια) τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με έρευνα της Tokyo Hotel Kai, εταιρία που διαχειρίζεται περίπου 200 ξενοδοχεία.

“Είμαι χαρούμενος που υπάρχουν τόσοι πολλοί επισκέπτες στην Ιαπωνία, αλλά αγωνίζομαι καθημερινά για να βρω έναν ευέλικτο τρόπο να λειτουργήσω την επιχείρηση,” δήλωσε ο Κοτζίμα, ο οποίος πρέπει να στέλνει περίπου 20 με 30 υπαλλήλους στο Τόκιο για εταιρικές συναντήσεις.

Η ιαπωνική οικονομία επωφελείται από την αύξηση των ξένων τουριστών, καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας και οι επισκέπτες ξοδεύουν χρήματα, δήλωσε ο αναλυτής Τακούτο Γιασούντα από το Ινστιτούτο Έρευνας NLI. “Αλλά έχει και αρνητικές επιπτώσεις, όπως το ότι οι Ιάπωνες δυσκολεύονται να ταξιδέψουν ή ότι η καθημερινή τους ζωή επηρεάζεται από τον υπερτουρισμό,” πρόσθεσε.

Η χρόνια έλλειψη εργατικού δυναμικού και η αύξηση των εξόδων εφοδιασμού των ξενοδοχείων επίσης οδηγούν τις τιμές προς τα πάνω. Ο Κέισουκε Μοριμότο, που διατηρεί κατάστημα με κιμονό στη Νάρα, έμεινε έκπληκτος όταν έμαθε ότι μια διαμονή δύο διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχείο στο Τόκιο θα κόστιζε 60.000 γιεν. “Σοβαρά, τι να κάνω για το ξενοδοχείο στο επαγγελματικό μου ταξίδι;” έγραψε στο X.

Ο Μοριμότο είπε στο AFP ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα βραχυχρόνιας ενοικίασης Airbnb, η οποία προσφέρει φθηνότερες επιλογές.

Ορισμένα τουριστικά σημεία, όπως το Κιότο, αντιδρούν στον υπερτουρισμό. Οι κάτοικοι παραπονούνται για τους επισκέπτες που παρενοχλούν τις διάσημες γκέισες της πόλης. Ως απάντηση, το Κιότο σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους διαμονής, εως και δέκα φορές για τα πολυτελή ξενοδοχεία, δήλωσε ο δήμαρχος.

Η Ιαπωνία στοχεύει να υποδεχθεί 60 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως μέχρι το 2030. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα πιο ακριβά επαγγελματικά ταξίδια στο Τόκιο, την Οσάκα και άλλες μεγάλες πόλεις, όπου η ζήτηση για κρατήσεις ξενοδοχείων έχει αυξηθεί δραματικά. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στο Τόκιο έχει διπλασιαστεί από το 2019 και ήταν 1,5 φορά υψηλότερος στην Οσάκα, δείχνουν κυβερνητικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει την κατάσταση, ενθαρρύνοντας τους τουρίστες να επισκέπτονται λιγότερο γνωστούς προορισμούς και να παραμένουν για τουλάχιστον δύο μέρες σε αγροτικές περιοχές. Ο Γιασούντα συμφωνεί ότι η διοχέτευση των επισκεπτών σε άλλες περιοχές είναι το κλειδί για τη μείωση της πίεσης στα ξενοδοχεία των μεγάλων πόλεων.

Η Fujita Kanko, μεγάλη διαχειρίστρια εταιρεία ξενοδοχείων, ανέφερε ότι η πληρότητα για επαγγελματικά ξενοδοχεία στο Τόκιο το 2024 ήταν 88%, ενώ οι μέσες τιμές αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με πέρυσι. «Αυτή τη στιγμή, η ζήτηση βρίσκεται κυρίως σε μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο και η Οσάκα, οπότε ελπίζουμε ότι αυτό θα εξαπλωθεί στο Σαπόρο, τη Νάχα και άλλες μικρότερες περιοχές», ανέφερε η εταιρεία.

Ο Κοτζίμα σκέφτεται δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. “Σκέφτομαι να μεταφέρω την έδρα μας στο Σαπόρο ή να οργανώσω συναντήσεις σε μια πόλη με ιαματικά λουτρά κοντά στην Τόκιο,” είπε. “Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν είναι γεμάτες από τουρίστες και μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό.”

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More