Τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η ψυχική ενδυνάμωση των εργαζομένων
Ένα από τα θέματα που απασχολεί παραδοσιακά γονείς, μαθητές και φοιτητές, είναι οι προοπτικές των επαγγελμάτων στην αυριανή αγορά εργασίας. Έτσι, επαγγέλματα που προδιαγράφουν θετικούς δείκτες σε ό,τι αφορά την απασχόληση, συχνά προσδιορίζονται ως επαγγέλματα του μέλλοντος και τα προγράμματα σπουδών που συνδέονται με αυτά είναι περιζήτητα στις προτιμήσεις των νέων ανθρώπων.
Όπως τόνισε ο κ. Χρήστος Ταουσάνης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, είναι σύνηθες οι νέοι να αναζητούν καινοτόμες εξειδικεύσεις ή και πεδία τα οποία δεν είναι τόσο κορεσμένα, με σκοπό να διαμορφώσουν ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης, ενώ υπάρχουν και αναδυόμενοι κλάδοι στα επιστημονικά πεδία, μέσα από τους οποίους γεννώνται πολλές ευκαιρίες για επαγγέλματα του μέλλοντος.
Σύμφωνα με τον κ. Ταουσάνη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην 290 σελίδων έκθεσή του εξειδικεύει, τις θέσεις εργασίας που πρόκειται είτε να μειωθούν είτε να εκτοξευτούν. Και όλα αυτά όχι μόνο εξαιτίας της ΑΙ αλλά και άλλων λόγων, όπως είναι η ενεργειακή μετάβαση, η πράσινη οικονομία, η εξέλιξη του τουρισμού, το δημογραφικό, οι γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επικεντρωθεί στην αναζήτηση εργαζομένων που θα βελτιώνουν την ΑΙ, ενώ το 62% θα εστιάσει στην πρόσληψη ατόμων με δεξιότητες που μπορούν να συνδυαστούν με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την τεχνολογία, είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες σε ποσοστιαία βάση, όπως αναλυτές δεδομένων, ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης κα.
Ακόμη, αύξηση αναμένεται στις θέσεις εργασίας για επαγγελματίες νοσηλευτές, επαγγελματίες κοινωνικής εργασίας και συμβουλευτικής και οι βοηθοί προσωπικής φροντίδας αναμένεται επίσης να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια, παράλληλα με τους ρόλους της εκπαίδευσης, όπως οι εκπαιδευτικοί τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ακόμη, επαγγέλματα όπως είναι οι αγρότες, οι οδηγοί, επαγγελματίες στην τεχνολογία τροφίμων, αναμένεται να παρουσιάσουν μεγάλη άνθηση.
Από την άλλη, οι υπάλληλοι γραφείου και γραμματείας –συμπεριλαμβανομένων των ταμιών και των υπαλλήλων εισιτηρίων, των διοικητικών βοηθών και των εκτελεστικών γραμματέων– αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτους αριθμούς.
Ομοίως, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη πτώση θα περιλαμβάνουν τους υπαλλήλους ταχυδρομικών υπηρεσιών, τους ταμίες τραπεζών και τους υπαλλήλους εισαγωγής δεδομένων.
Η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, βρίσκεται στη 16η θέση από τις συνολικά 55 παγκόσμιες οικονομίες που θα δουν να απαιτούνται νέες δεξιότητες την επόμενη πενταετία και αυτό κατά 39%.
Σύμφωνα με την κα Δέσποινα Ελοβάρη, Κοινωνική Λειτουργό, Συντονίστρια του Δικτύου υπηρεσιών Connect Thessaloniki, “στην επιλογή του επαγγέλματος δημιουργείται εξατομικευμένο πλάνο ανάλογα με τις δεξιότητες και τις επιθυμίες του καθενός, με θεμέλιο λίθο την ψυχική ενδυνάμωση, ενισχύοντας τα ψυχικά αποθέματα του κάθε ανθρώπου.”
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More