Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κοψαχείλης στο ERTNews: Ο Τραμπ θέλει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα – Οι ΗΠΑ θέλουν τον έλεγχο του Αρκτικού Κύκλου

Kocaxeilis

Ο Διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής, Βασίλης Κοψαχείλης, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Prime του ERTNews και σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γροιλανδία, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της περιοχής και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στρατηγική κίνηση του Τραμπ

«Θέλει να φτάσει τα πράγματα στα άκρα προκειμένου να τους βάλει όλους να καθίσουν σε ένα τραπέζι, να συζητήσουν τη δική του ατζέντα. Όχι να συζητήσουν τα δικά τους θέματα, τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τη δική του ατζέντα», επεσήμανε ο κ. Κοψαχείλης, τονίζοντας πως αυτή η στρατηγική επιλογή δεν είναι νέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ιστορικό ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο στόχαστρο την αγορά της Γροιλανδίας από το 1867, αμέσως μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Κάτι έβλεπαν από τότε», ανέφερε, εξηγώντας πως η Γροιλανδία αποτελεί κομβικό σημείο ελέγχου της θαλάσσιας διόδου στον Αρκτικό Κύκλο. «Αυτό ανοίγει τεράστιες δυνατότητες για το παγκόσμιο εμπόριο και παρέχει πρόσβαση σε στρατηγικές πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή προϊόντων τεχνολογίας».

Γεωπολιτικές προεκτάσεις

Η θέση της Γροιλανδίας ως αυτοδιοικούμενης περιοχής με ειδικό καθεστώς από το 2009 είναι κρίσιμη. «Μπορεί να ελέγχει μέχρι και που θα δίνει άδειες για τις στρατηγικές πρώτες ύλες, ενώ θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής διευθετούνται από το κοινοβούλιο της Δανίας», εξήγησε. Παράλληλα, ανέφερε πως «υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των κατοίκων της Γροιλανδίας που θα ήθελε την πλήρη ανεξαρτησία της», γεγονός που η ρητορική του Τραμπ φαίνεται να ενθαρρύνει.

Η ενιαία στρατηγική των ΗΠΑ

«Όλα αυτά που λέει ο πρόεδρος Τραμπ για Παναμά, Καναδά και Γροιλανδία ενοποιούνται σε μία ενιαία στρατηγική», σημείωσε. «Ο στόχος είναι να καταστεί η Βόρεια Αμερική αποκλειστική σφαίρα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο όπου οι συμφωνίες με την Κίνα και τη Ρωσία θα βασίζονται στην αρχή της μη παρεμβολής».

Οι νέες ισορροπίες

Ο κ. Κοψαχείλης υπογράμμισε πως οι διεθνείς σχέσεις εισέρχονται σε μια νέα εποχή. «Τα εργαλεία που διαθέτει η επιστήμη των διεθνών σχέσεων είναι ξεπερασμένα. Η Ευρώπη έχει μείνει πολύ πίσω και δύσκολα θα καλύψει τον χαμένο χρόνο», τόνισε, ενώ προέβλεψε πως «τα συμφέροντα της Ευρώπης διαφοροποιούνται από αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε τριβές εντός του δυτικού στρατοπέδου».

Ένας νέος «Πελοποννησιακός Πόλεμος»;

Κλείνοντας, ο κ. Κοψαχείλης συνέκρινε την κατάσταση με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. «Μια ενδεχόμενη σύγκρουση ή διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να αποδυναμώσει το δυτικό στρατόπεδο, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο σκηνικό. Το ποιος θα είναι ο τρίτος που θα κερδίσει παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More