Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες εντοπισμού της νόσου, διαπιστώνει η μελέτη

artificial-intelligence-3382507_1280

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης της νόσου, διαπίστωσαν ερευνητές. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να εντοπίσουν τον καρκίνο, είτε πρόκειται για μη φυσιολογικούς όγκους σε αξονικές τομογραφίες είτε για σημάδια καρκίνου του μαστού σε μαστογραφίες. Ωστόσο, πολλές μελέτες είναι αναδρομικές – που σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν εμπλέκεται εξαρχής – ενώ οι κλινικές δοκιμές που ακολουθούν την αντίθετη προσέγγιση έχουν συχνά μικρά μεγέθη δείγματος.

Μια ομάδα ερευνητών στη Γερμανία δοκίμασε την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για πρώτη φορά, αποκαλύπτοντας ότι προσφέρει οφέλη.

Ο καθηγητής Αλεξάντερ Καταλίνικ, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Lübeck στη Γερμανία, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το ποσοστό ανίχνευσης χωρίς να αυξήσουμε τη βλάβη για τις γυναίκες που συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού», προσθέτοντας ότι η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να μειώσει το φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 461.818 γυναίκες στη Γερμανία που υποβλήθηκαν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού μεταξύ Ιουλίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος που απευθύνεται σε ασυμπτωματικές γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης όχι μόνο επισημαίνει τις σαρώσεις που κρίνει ως «φυσιολογικές», αλλά εκδίδει και μια ειδοποίηση «δικτύου ασφαλείας» όταν μια σάρωση που αξιολογεί ως «ύποπτη» έχει κριθεί ως μη ύποπτη από τον ακτινολόγο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το εργαλείο επισημαίνει επίσης την περιοχή της σάρωσης που προτείνει να εξεταστεί προσεκτικά.

Συνολικά, 2.881 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό ανίχνευσης ήταν 6,7% υψηλότερο στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η διαφορά αυξήθηκε, με το ποσοστό να είναι 17,6% υψηλότερο για την ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης, σε 6,70 ανά 1.000 γυναίκες έναντι 5,70 ανά 1.000 γυναίκες για την άλλη ομάδα. Αυτό σημαίνει πως όταν χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη, εντοπίστηκε ένα επιπλέον κρούσμα καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες που εξετάστηκαν.

«Στη μελέτη μας, είχαμε υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης χωρίς υψηλότερο ποσοστό ψευδώς θετικών», είπε ο ερευνητής.

Όπως ανέφερε η ομάδα, το «δίχτυ ασφαλείας» του εργαλείου ενεργοποιήθηκε 3.959 φορές στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης και οδήγησε σε 204 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, 20 διαγνώσεις καρκίνου του μαστού στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα είχαν γίνει αν οι κλινικοί γιατροί δεν είχαν εξετάσει τις σαρώσεις τις οποίες το σύστημα αξιολόγησε ως «φυσιολογικές».

Ο Στέφαν Μπανκ, συν-συγγραφέας και συνιδρυτής της Vara, της εταιρείας που κατασκεύασε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι η τεχνολογία αύξησε την ταχύτητα με την οποία οι ακτινολόγοι εξέτασαν σαρώσεις που είχαν επισημανθεί ως «φυσιολογικές». Πρόσθεσε επίσης, ότι οι υπολογισμοί έδειξαν ότι ακόμη και αν αυτές οι σαρώσεις δεν είχαν επανεξεταστεί από ειδικούς, το συνολικό ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου του μαστού θα ήταν υψηλότερο και το ποσοστό ανάκλησης χαμηλότερο από ό,τι χωρίς το εργαλείο. Αυτό, είπε, σήμαινε λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα για τις γυναίκες και μειωμένο φόρτο εργασίας για τους ακτινολόγους.

Η Δρ. Κριστίνα Λανγκ από το Πανεπιστήμιο Lund, είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον μαστογραφικό έλεγχο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η μεγάλη αύξηση των καρκίνων που ανιχνεύθηκαν in situ εγείρει ανησυχίες, καθώς είναι πιο πιθανό να αναπτύσσονται αργά και να συμβάλλουν στην υπερδιάγνωση.

«Η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση των κλινικών επιπτώσεων της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο της μαστογραφίας», είπε. «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζουμε μια μέθοδο ικανή να ανιχνεύει κλινικά σχετικούς καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, όπου η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών» κατέληξε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More