Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τζίμι Κάρτερ: Η συμβολή του στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και το Νόμπελ – Η στάση του απέναντι στην Ελλάδα

Jimmy Carter Guinea Worm

Θλίψη στους Αμερικανούς προκάλεσε ο θάνατος του πρώην προέδρου Τζίμι Κάρτερ, που ήταν ο ένοικος Λευκού Οίκου από το 1977 έως το 1981. Αντιμετώπισε την οικονομική κρίση στο εσωτερικό και διαχειρίστηκε την κρίση των ομήρων στο Ιράν και τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαμεσολαβητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο Κάρτερ, βραβεύτηκε το 2002 με Νόμπελ Ειρήνης.

O Tζίμι Κάρτερ μένει στην ιστορία ως ο πρόεδρος outsider που ποτέ δεν κατάφερε να μάθει – όπως λένε στις ΗΠΑ – πώς λειτουργεί η Ουάσιγκτον, ποτέ δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να γίνει μέρος αυτού του συστήματος, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη. Ήταν πάντα ο απλός πολίτης της Τζόρτζια, που μετά την ήττα του, επέλεξε να γυρίσει στην γενέτειρά του και να ζήσει μια ήρεμη ζωή στο πλευρό της συζύγου του. Δεν επιδίωξε ποτέ να βγάλει χρήματα ή να κεφαλαιοποιήσει την ισχύ που κάθε Αμερικανός πρόεδρος κουβαλά πάνω του. Δεν θέλησε να βρεθεί ποτέ ξανά στο επίκεντρο, απέφυγε τις τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις και με αυτή τη στάση του έγινε τα τελευταία χρόνια, ο πλέον αγαπητός πρόεδρος των Αμερικανών που εξέφραζε κάτι διαφορετικό από αυτό των προέδρων που ακολούθησαν.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είπε «προσπαθώ να κρατηθώ για να καταφέρω να ψηφίσω την Κάμαλα» γεγονός που πράγματι έκανε, φεύγοντας τελικά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας Μπάιντεν. «Σαν να κλείνουν δύο εποχές» όπως αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρτερ ήταν ένας πρόεδρος που αγαπούσε την Ελλάδα και τους Έλληνες, όμως προσπαθούσε να κρατήσει ίσες αποστάσεις με την Τουρκία, σε κρίσιμες ώρες για το Κυπριακό. Ήταν γνώστης των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ωστόσο στα ελληνοτουρκικά κρατούσε πάντοτε ίσες αποστάσεις και αποτελεί γεγονός ότι κάθε φορά που ενέκρινε στρατιωτική ενίσχυση για τη χώρα μας, έκανε το ίδιο και για την Τουρκία, δεχόμενος έτσι σφοδρή κριτική από τις δύο χώρες αλλά και από το Κογκρέσο.

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργυρή

Διαβάστε επίσης:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More