Ενεργειακή κρίση: Οι Ευρωπαίοι κάνουν πιο κρύα ντους και χαμηλώνουν φώτα και θέρμανση – Τα μέτρα ανά χώρα
Οι Ευρωπαίοι κάνουν πιο κρύα ντους, τα γραφεία κατεβάζουν τους θερμοστάτες και τα καταστήματα χαμηλώνουν τα φώτα για να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και τα παγωμένα σπίτια αυτό το χειμώνα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Καθώς το Κρεμλίνο μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου και οι διακοπές λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας εντείνουν τη στενότητα εφοδιασμού, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιορίσει τη ζήτηση.
Ενώ ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου σχεδόν τα μισά σπίτια βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση, είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να συσπειρωθεί. Τα κράτη μέλη του μπλοκ στοχεύουν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον φετινό χειμώνα, εάν η Ρωσία -η οποία ιστορικά κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ- κλείσει τη στρόφιγγα.
Το Bloomberg συγκέντρωσε σε ένα άρθρο τις βασικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας.
Γερμανία
Απαγόρευση της θέρμανσης ιδιωτικών πισινών
Διακοπή θέρμανσης ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια
Μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας γραφείου στους 19 βαθμούς Κελσίου
Απαγόρευση του περισσότερου εξωτερικού φωτισμού για κτίρια και μνημεία
Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
Γαλλία
Μέχρι τον Οκτώβριο, οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων μετά το κλείσιμο, ενώ οι χώροι λιανικής πώλησης θα μειώσουν τον φωτισμό κατά 30% και θα μειώσουν τη θερμοκρασία στους 17°C κατά τις ώρες αιχμής των αγορών, εφόσον υπάρχει σχετική κυβερνητική καθοδήγηση.
Για να δώσει το παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι θα ανοίγει τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες στα γραφεία πέφτουν κάτω από τους 19°C και δεν θα ψύχεται παρά μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 26°C.
Ιταλία
Χαμηλότερες θερμοκρασίες και μείωση των ωρών θέρμανσης στα σπίτια και τα γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μειωθεί το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατά περισσότερο από 10%
Μείωση του φωτισμού των δημόσιων χώρων και των καταστημάτων τη νύχτα
Παράταση της διάρκειας ζωής των εργοστασίων άνθρακα για τη μείωση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Παύση λειτουργίας των εργοστασίων μπορεί να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, αλλά αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες περιορίζουν ήδη τις δραστηριότητές τους λόγω της εκτίναξης του κόστους
Ισπανία
(AP Photo/Manu Fernandez)Τον περιορισμό του κλιματισμού στους 27°C στα δημόσια κτίρια και στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Καθορισμός της θέρμανσης στους 19°C το χειμώνα, με εξαιρέσεις τα δωμάτια ξενοδοχείων, τις κουζίνες εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Απαγόρευση του φωτισμού των μνημείων και των βιτρινών των καταστημάτων τη νύχτα
απαίτηση να είναι κλειστές οι πόρτες των καταστημάτων όταν είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης
Ελβετία
Η Ελβετία θα ζητήσει, αλλά δεν θα υποχρεώσει, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, λαμβάνοντας μέτρα όπως η μείωση της θερμοκρασίας θέρμανσης εσωτερικών χώρων.
Εάν η εθελοντική προσέγγιση δεν αποδώσει, η κυβέρνηση διεξάγει διαβουλεύσεις για υποχρεωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του:
εξαναγκασμού των βιομηχανικών μονάδων που καίνε αέριο να στραφούν σε πετρέλαιο και της μείωσης της προμήθειας για τον δημόσιο τομέα.
Προς το παρόν, πάντως, η Ελβετία δηλώνει ότι τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε έκτακτα μέτρα.
Φινλανδία
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν ανακοίνωσε μια εκστρατεία που προκαλεί τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, καθώς και τις εταιρείες και τους οργανισμούς να μειώσουν την κατανάλωση, στοχεύοντας στο 75% των πολιτών της να συμμετάσχουν. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει επίσημα τον Οκτώβριο και προτείνει:
Τη μείωση των εσωτερικών θερμοκρασιών
Αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και για τους αυτοκινητιστές οδήγηση με χαμηλότερες ταχύτητες
Τη λήψη μικρότερων ντους
Μείωση του χρόνου ενασχόλησης με τις ψηφιακές συσκευές
Σουηδία
Μόνωση σοφίτας και προσόψεων, με την κυβέρνηση να προσφέρει έκπτωση φόρου για το σχετικό κόστος εργασίας
Αλλαγή σε πιο αποδοτικές βρύσες νερού
Σφράγιση, ανακαίνιση ή αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών θυρών
Συμπλήρωση των συστημάτων θέρμανσης με αντλία θερμότητας
Δανία
Οι αρχές έχουν δώσει μια σειρά από συστάσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι Δανοί, μεταξύ των οποίων είναι:
Κλείσιμο των συστημάτων θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού
Μείωση των καθημερινών ζεστών ντους σε πέντε λεπτά από 15 λεπτά, εξοικονομώντας σε ένα μέσο νοικοκυριό περίπου 700 δολάρια ετησίως
Χρήση απλώστρας αντί στεγνωτηρίου ρούχων για εξοικονόμηση περίπου 350 δολαρίων ετησίως για τα νοικοκυριά
Λειτουργία των οικιακών συσκευών, όπως τα πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα για να επωφεληθούν από τις φθηνότερες, εκτός αιχμής τιμές ρεύματος
Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μέτρα ειδικά για τον φετινό χειμώνα και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου δήλωσε ότι η χώρα θα έχει αρκετές προμήθειες για τον φετινό χειμώνα.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, η εκστρατεία “Save Energy Now!” ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν τα σπίτια τους πιο αποδοτικά, χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας, εξαερισμό με λειτουργία ανάκτησης θερμότητας, ηλιακή θέρμανση νερού και καλύτερη μόνωση για στέγες, δάπεδα και παράθυρα
Αυστρία
Η Βιέννη δεσμεύτηκε να εξοικονομήσει κάποια έξοδα καθυστερώντας την έναρξη του χειμωνιάτικου φωτισμού για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, ενώ τα χιονοδρομικά κέντρα ενδέχεται επίσης να μειώσουν τις προσφορές εκτοξεύοντας λιγότερο τεχνητό χιόνι και περιορίζοντας τις νυχτερινές λειτουργίες.
Η εθνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα, ενώ η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γεμίσει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ηπείρου στο 80% της χωρητικότητάς του.
Ελλάδα
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε τον Ιούνιο μέτρα για τον περιορισμό της ενεργειακής χρήσης του δημόσιου τομέα κατά 10% στο εγγύς μέλλον και κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Οι αρχές θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε οργανισμούς που εξοικονομούν ενέργεια και θα δημιουργήσουν επίσης ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
Έλεγχο της θερμοκρασίας στα κτίρια
Κλείσιμο των φώτων και των υπολογιστών
Αλλαγές στο φωτισμό των δρόμων
Ιρλανδία
Η Ιρλανδία εξαιρείται από το στόχο της ΕΕ επειδή προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας αυτό το χειμώνα μέσω της εκστρατείας “Μειώστε τη χρήση σας”.
Γερμανία: Αποσύνδεση αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας γεμίζουν γρηγορότερα απότι αναμενόταν, μολονότι η Μόσχα έκλεισε τη στρόφιγγα για το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ υπολογίζει ότι θα πιάσει τους στόχους πληρότητας τους επόμενους μήνες για να βγει ο χειμώνας.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, στα θετικά επίσης είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποσυνδέσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου. O φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, FDP, πιέζει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια, κατ΄αρχήν στη Γερμανία, για να αντιμετωπιστούν και ο πληθωρισμός.
Θα ασχοληθεί αύριο και μεθαύριο στη φθινοπωρινή διάσκεψη που θα έχουν οι υπουργοί και οι ηγεσίες των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Θα συζητήσουν ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.
Το σημαντικότερο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποσυνδεθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος από την αγορά φυσικού αερίου. Και τα λεγόμενα υπερκέρδη να επιστρέφονται στον τελικό καταναλωτή.
Αυτό, σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ενωσης, προϋποθέτει μία περίπλοκη μεταρρύθμιση. Οι συσχετισμοί αλλάζουν. Η Αυστρία αντιδρούσε στο πλαφόν, τώρα κάνει στροφή. “Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η τρέλα στις ενεργειακές αγορές. Και
αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας ευρωπαϊκής λύσης”, λέει ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, θέλει τώρα να πείσει και άλλους επιφυλλακτικούς στην ΕΕ.
Η αλλαγή εποχής που σηματοδοτεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν το θέμα της ομιλίας Σολτς στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Πράγας. Για τον Σολτς αυτό σημαίνει μία σαφώς ισχυρότερη πολιτικά και οικονομικά ΕΕ.
Για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική με διεύρυνση και ένταξη των δυτικών Βαλκανίων, στην αμυντική πολιτική με ξεχωριστό Συμβούλιο υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στην οικονομία με απεξάρτηση της ΕΕ στους ημιαγωγούς.
Αυτά προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις της ΕΕ να φύγει από το βέτο και να περάσει σε αποφάσεις πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα σημαίνει και μάχη στο εσωτερικό της ΕΕ κατά των λεγόμενων ανελεύθερων δημοκρατιών που παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές αξίες.
Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς
Βρετανία
Και στη Βρετανία, δυστοπική προοπτική αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, καθώς 1 στα 4 σκοπεύει να μην ανάψει θέρμανση τον χειμώνα ακόμη και αν έχουν παιδιά στο σπίτι, όπως μετδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από το Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη. Δείκτης του κατεπείγοντος της ενεργειακή κρίσης στη χώρα μπορεί να θεωρηθεί άλλη δημοσκόπηση που δείχνει ότι πλέον σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι των Συντηρητικών υποστηρίζουν την εθνικοποίηση της ενεργειακής βιομηχανίας.
Διαβάστε ακόμα:
ΕΕ: Στις 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη σύνοδος των υπ. Ενέργειας – Θα εξετάσει προτάσεις και για πλαφόν στην τιμή του αερίου
ΕΕ: Η τσεχική προεδρία ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο των υπ. Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More