Την ιστορία των πηγαδιών του Κοσμίου παρουσίασε η Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου
Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στα ιστορικά πηγάδια του Κοσμίου, παρουσίασε η Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου του χωριού στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου.
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα “ταξίδι” στον χρόνο αναδεικνύοντας την πολιτιστική και ιστορική σημασία των πηγαδιών που για πολλές δεκαετίες στάθηκαν πηγή ζωής για την τοπική κοινότητα.
Οι μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία των πηγαδιών του χωριού τους, να ανακαλύψουν παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής τους και να κατανοήσουν τη σημασία των πηγαδιών στην καθημερινή ζωή των προγόνων τους. Με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Ναούμ Κόντη, πραγματοποίησαν έρευνα και επισκέφθηκαν τα πηγάδια του Κοσμίου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν με το κοινό, ιστορίες, θρύλους και μύθους που συνδέονται με τα πηγάδια, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες από κατοίκους του χωριού.
Μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η παρουσία του κ. Παναγιώτη Δημοτικάλη, ενός παλιού τεχνίτη που παρά την προχωρημένη ηλικία του (93 ετών), συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση και μίλησε στους μαθητές για την τέχνη της κατασκευής των πηγαδιών, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι τεχνίτες, και τη σημασία τους για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με την ανάγνωση παραδοσιακών θρύλων και ιστοριών για νεράιδες και νύμφες,που σύμφωνα με την παράδοση ζούσαν στα νερά των πηγαδιών.
Οι μαθητές και μαθήτριες με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα μετέφεραν τους παρευρισκόμενους σε έναν κόσμο “μαγικό”, γεμάτο θρυλικές “οντότητες του νερού”.
Στο τέλος της εκδήλωσης τα παιδιά παρουσίασαν το θεατρικό έργο “Το Μαγεμένο Πηγάδι” το οποίο έγραψαν από κοινού ο κ. Κόντης και η Διευθύντρια του σχολείου Ανδρονίκη Παντελίδου, και το οποίο απέδωσε με μοναδικό τρόπο την ιστορία ενός πηγαδιού που “ζωντάνεψε” μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών, αναδεικνύοντας την αξία της συνεργασίας, της φιλίας και της διατήρησης της παράδοσης:
Σε ένα μικρό χωριό μια ομάδα παιδιών συναντιέται καθημερινά στην πλατεία. Ο Πέτρος αποφασίζει να επισκεφθεί τον κήπο της γριάς Σαβούλας που φημίζεται για τη μαγεία του, παρά τις φήμες που λένε ότι η Σαβούλα είναι μάγισσα. Στον κήπο ο Πέτρος ανακαλύπτει ότι όλα τα ζώα μιλούν και το πηγάδι έχει μαγικές δυνάμεις. Αργότερα τα παιδιά τον ακολουθούν και ανακαλύπτουν κι αυτά τη μαγεία του κήπου. Ωστόσο οι εργολάβοι έρχονται για να γκρεμίσουν τον κήπο, και η Σαβούλα, αν και στενοχωρημένη, τους αποχαιρετά λέγοντας ότι η αληθινή μαγεία βρίσκεται στην αγάπη και στην καλοσύνη. Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι η μαγεία του κήπου ζει μέσα τους και ότι κανείς δεν μπορεί να την καταστρέψει…
Όπως ανέφερε η κ. Παντελίδου, “η εκδήλωση αυτή ήταν μια γιορτή της ιστορίας και της κληρονομιάς του τόπου μας που άφησε σε όλους μας ένα βαθύ αίσθημα υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης. Μέσα από αυτές τις δράσεις τα παιδιά αποκτούν μια βαθύτερη εκτίμηση για την παράδοση και τον πολιτισμό, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται, η σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και οι αξίες της συνεργασίας και της αλληλεγγύης”.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More