Οξύ του ήπατος θα μπορούσε να ενισχύσει τη μακροζωία, λένε οι επιστήμονες
Ένας τύπος οξέως που παράγει το ήπαρ έχει παρόμοια αποτελέσματα με τον θερμιδικό περιορισμό στην προώθηση της μακροζωίας, διαπίστωσαν Κινέζοι επιστήμονες.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις επιδράσεις του λιθοχολικού οξέος (LCA), σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με ανθρώπινους ιστούς και τις συνέκριναν με αυτές του θερμιδικού περιορισμού. Διαπίστωσαν ότι το LCA, το οποίο παράγεται φυσικά από το ήπαρ, μπορεί να ενισχύσει την αναγέννηση των μυών και να βελτιώσει τη δύναμη της λαβής και την αντοχή στο τρέξιμο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα θηλαστικά συσσωρεύουν LCA κατά τη διάρκεια του θερμιδικού περιορισμού, ενεργοποιώντας ένα βασικό μόριο που εμπλέκεται στο μεταβολισμό και ονομάζεται AMP- πρωτεϊνική κινάση ενεργοποιημένη από τη μονοφωσφορική αδενοσίνη (AMPK). Η AMPK, η οποία ενεργοποιείται όταν πέφτουν τα επίπεδα γλυκόζης, αποτελεί «κλειδί» για τη γήρανση, καθώς ρυθμίζει διαδικασίες όπως η φλεγμονή.
Σε πειράματα σε φρουτόμυγες και έναν νηματώδη που ονομάζεται C elegans, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το LCA ενεργοποιεί την AMPK και προκαλεί αντιγηραντικά αποτελέσματα, παρόμοια με τον θερμιδικό περιορισμό. Δεδομένου ότι τα ζώα αυτά δεν συνθέτουν LCA με φυσικό τρόπο, η έρευνα δείχνει ότι αποκτούν τις επιδράσεις του μόλις τους χορηγηθεί. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαίωσε ότι το ηπατικό οξύ δρούσε με έναν «εξαρτώμενο από την AMPK τρόπο».
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες πήραν δείγματα ορού αίματος από ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θερμιδικό περιορισμό για τέσσερις μήνες και τον χορήγησαν σε τρωκτικά που λάμβαναν κανονική ποσότητα θερμίδων. Διαπίστωσαν ότι ο ενέσιμος ορός οδήγησε σε ενεργοποίηση της AMPK στο ήπαρ και τους μυς των ποντικών. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η ΑΚΜΑ αύξησε τη μέση διάρκεια ζωής των νηματωδών από 22 έως 27 ημέρες και των μυγών κατά τέσσερις έως πέντε ημέρες.
Η χορήγηση του «ανεβασμένου μεταβολίτη LCA και μόνο μπορεί να προσδώσει οφέλη κατά της γήρανσης» κατέληξαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. Σε περαιτέρω μελέτες, ελπίζουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην εφαρμογή των ευρημάτων σε ανθρώπους διαφόρων ηλικιακών ομάδων και να καθορίσουν την κατάλληλη δοσολογία του ηπατικού οξέος. «Οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και καιρό ένα ελιξίριο για τη μακροζωία», δήλωσε στην εφημερίδα South China Morning Post ο επικεφαλής της μελέτης, Λιν Σενγκάι από το Πανεπιστήμιο Xiamen.
ΠΗΓΗ: Independent
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More