ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Δημήτρη Πικιώνη
Στις 28 Αυγούστου 1968 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Πικιώνης. Γεννημένος στον Πειραιά αν και ήθελε να γίνει ζωγράφος οι γονείς του τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην συνέχεια στο Μόναχο και στο Παρίσι στην Académie de la grande Chaumière.
Το αρχιτεκτονικό του έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό μιας και ήταν υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Ακρόπολη και του Λόφου του Φιλοπάππου, για το τουριστικό περίπτερο του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, τον Παιδικό κήπο Φιλοθέης, το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης κ.ά. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η πνευματική και καλλιτεχνική του δράση. Συνδέθηκε με κορυφαίους συγγραφείς της γενιάς του ’30 και από το 1935 και έως το 1937 εξέδωσε μαζί με τον ζωγράφο και φίλο του, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, το περιοδικό Το τρίτο μάτι, στο οποίο δημοσίευσε ο ίδιος αρκετά κείμενά του.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς ”Πορτραίτα και διαδρομές Ελλήνων Αρχιτεκτόνων”, παραγωγής 2005 το οποίο είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Πικιώνη.
ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ
Η σειρά ”Πορτραίτα και διαδρομές Ελλήνων Αρχιτεκτόνων”, παραγωγής 2005 σε σκηνοθεσία Άγγελου Κοβώτσου, εστιάζει στο έργο εκείνων των αρχιτεκτόνων που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής κουλτούρας του «σύντομου 20ου αιώνα» και άλλαξαν τις αντιλήψεις μας για τους τρόπους και τους τόπους της σύγχρονης ζωής και κατοίκησης.
Στα πλαίσια της εκπομπής επιχειρείται μια αναδρομή στην πορεία του Δημήτρη Πικιώνη. Αρχικά, δίνονται τα βιογραφικά στοιχεία του, από τη γέννησή του στον Πειραιά, στους γονείς και τα παιδικά του χρόνια. Έπειτα, αναφορά γίνεται στη διαμόρφωση του λόφου Φιλοπάππου και η κόρη του, Αγνή Πικιώνη, θυμάται πως ο πατέρας της επισκεπτόταν καθημερινά το συγκεκριμένο εργοτάξιο. Ο Δημήτρης Αντωνακάκης, αρχιτέκτονας και εργαζόμενος στο εργοτάξιο του λόφου Φιλοπάππου μοιράζεται τις αναμνήσεις του από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα και τις ημέρες κατασκευής του λόφου.
Ακόμη, ο Ζήσης Κοτιώνης, αρχιτέκτονας και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μοιράζεται διάφορες ιστορίες για το πως εργαζόταν ο Πικιώνης και την σχέση που ανέπτυξε με τους μάστορες και τους εργάτες στα εργοτάξια του και σχολιάζει στοιχεία και όψεις του έργου και των σχεδίων του και ιδιαίτερα το τουριστικό περίπτερο του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Η Αγνή Πικιώνη μιλά για το πως ο πατέρας της αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υλικά από κατεδαφισμένα νεοκλασικά για τη διαμόρφωση του λόφου του Φιλοπάππου, για τη θέλησή του να γίνει ζωγράφος, για τις εκθέσεις λαϊκής τέχνης τις οποίες επιμελήθηκε ο Πικιώνης. Αναδεικνύεται ακόμη η σχέση του δημιουργού με την πέτρα ως υλικό στην αρχιτεκτονική.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται ντοκουμέντα με τη φωνή του ίδιου του Δημήτρη Πικιώνη καθώς και με τη φωνή του Γιάννη Τσαρούχη να μιλά για τη ζωγραφική του αρχιτέκτονα καθώς και πλάνα από κτίρια τα οποία σχεδίασε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας.
Έτος παραγωγής: 2005
Επιμέλεια: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβώτσος
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More