Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πρώτο app στην Ευρώπη για την προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων ατόμων σχεδιάζει ο Δήμος Κομοτηνής

KOMOTHNH PROSVASIMOTHTA AMEA DHMARXEIO

Τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα παρέχει στα εμποδιζόμενα άτομα τη δυνατότητα να εντοπίζουν την προσφορότερη από πλευράς προσβασιμότητας και κινητικότητας διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους, σχεδιάζει ο Δήμος Κομοτηνής.

Μάλιστα, επιδιώκεται η συγκεκριμένη ψηφιακή εφαρμογή να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν την κατάσταση προσβασιμότητας της διαδρομής τους ανά πάσα στιγμή· λόγου χάρη να διαπιστώνουν αν κάποιες ράμπες είναι κατειλημμένες από οχήματα, κ.ά.

Η σε ποσοστό 100% αποτύπωση του πεδίου αυτοστιγμεί, απαιτεί την εγκατάσταση πληθώρας αισθητήρων και συνεπώς τεράστιο κόστος, επομένως κάτι τέτοιο φαντάζει μη επιτεύξιμο, όμως η ομάδα δράσης του Δήμου επεξεργάζεται εναλλακτικούς τρόπους που θα εξασφαλίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου, Δημήτρης Γκαρτσώνης.

Η υλοποίηση του εν λόγω project, που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες σε συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT SMALL στο οποίο ήδη συμμετέχει ο δήμος, δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, και καθιστά τον Δήμο Κομοτηνής πρωτοπόρο.    

Το URBACT SMALL (Sharing Urban Solutions to Sustainable Mobility for ALL) αφορά στην προώθηση βιώσιμων λύσεων αστικής κινητικότητας και προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες με στοχευμένα σχέδια δράσης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επικεφαλής είναι ο Δήμος Φερράρα Ιταλίας, ενώ το εταιρικό σχήμα συναποτελούν ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δήμος Στρασβούργου Γαλλίας, η Ένωση Δήμων Quadrilatero Urbano Πορτογαλίας, ο Δήμος Λάρισας, ο Δήμος Durskininkal Λιθουανίας, ο Δήμος Σόφιας Βουλγαρίας, ο Δήμος Βουκουρεστίου Ρουμανίας και ο Δήμος Skofjaloka Σλοβενίας. Μέσω διακρατικής προσέγγισης συγκεντρώνονται διαφορετικές εμπειρίες και τεχνογνωσία, με σκοπό τη μείωση των αστικών ανισοτήτων, την εναρμόνιση των πρακτικών βιώσιμης κινητικότητας και την ενίσχυση της ενσωμάτωσης. “Ο Δήμος Κομοτηνής εκτελεί τέτοια έργα και θα συνεχίσει να το πράττει”, σημείωσε ο κ. Γκαρτσώνης και πρόσθεσε: “Είναι χαρακτηριστικές οι αναπλάσεις του ιστορικού και ευρύτερου κέντρου της πόλης της Κομοτηνής, με διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, διαδρόμους για άτομα με προβλήματα όρασης, και ράμπες ΑμεΑ, αλλά και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις σε γειτονιές, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ”. Στην 6η συνάντηση των εταίρων του έργου, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, “ο Δήμος Κομοτηνής έλαβε τα εύσημα από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος ως ένα από τα καλύτερα έργα”, υπογράμμισε ο κ. Γκαρτσώνης.

Άλλωστε, ο Δήμος Κομοτηνής θα βραβευτεί και με την τιμητική διάκριση του URBACT Good Practice Label για την πρωτοβουλία του “Κομοτηνή: μια προσβάσιμη πόλη για όλους”, ως αναγνώριση των “εξαιρετικών προσπαθειών του για την προώθηση της προσβασιμότητας και της κοινωνικής ένταξης”, που με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης που αγκαλιάζει και υποστηρίζει όλους τους κατοίκους της και ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρίες περιλαμβάνουν:  

Τη δημιουργία κοινωνικών δομών όπως κέντρα κοινότητας και κέντρα δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες

Την εφαρμογή τεχνολογιών έξυπνης πόλης και εφαρμογών για την ενίσχυση της προσβασιμότητας

Τη συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ και την κοινότητα για την εξασφάλιση της συμμετοχικής ανάπτυξης.

Δοθέντων όλων των παραπάνω, η προσβασιμότητα αποτελεί τα τελευταία χρόνια α ολοένα και πιο ισχυρό ταυτοτικό στοιχείο της Κομοτηνής” επισημαίνεται από την δημοτική αρχή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More