Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Αναγνωστόπουλος στο ΕΡΤΝews για τον έναν χρόνο του mAigov: Έχουμε πάνω από 1,6 εκατ. ερωτήματα – Πολλοί απέκτησαν πρώτη επαφή με την ΑΙ μέσα από τον ψηφιακό βοηθό

ANAGNWSTOPOULOS

«Τα παιδιά έχουν και πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο, δηλαδή περνάνε πολλές ώρες στο διαδίκτυο και είναι και το θέμα επίσης και του περιεχομένου. Δηλαδή τι κάνεις βλέπει, τι πληροφορία επισκέπτεται κτλ. Άρα πρέπει να κινηθεί κανείς σε δύο άξονες. Το πρώτο είναι πόση ώρα κανείς μπορεί να είναι στο διαδίκτυο, τι σκοπό αυτό εξυπηρετεί και βέβαια να μην έχει τη δυνατότητα κάποιο παιδί να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο είναι απαγορευμένο. Το δεύτερο είναι θέμα το οποίο έχει να κάνει και με τον έλεγχο ηλικίας. Δηλαδή είναι κάτι το οποίο πρέπει με κάποιο τρόπο να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε, έτσι ώστε παιδιά τα οποία είναι σε πολύ χαμηλότερη ηλικία από αυτή που θα έπρεπε να μην έχουν πρόσβαση σε απαγορευμένο περιεχόμενο» τόνισε ο ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή Update και τη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα, αναφορικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «τα 15 έτη προβλέπονται ως όριο. Το σημαντικό είναι όμως ότι πρέπει να έχουν και τα εργαλεία. Και το Υπουργείο είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Για το λόγο αυτό κιόλας θα ακούσετε και τις αναλυτικές ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου. Ένα πολύ σημαντικό όμως θέμα, το οποίο νομίζω ότι αφορά τους γονείς είναι αυτό της ενημέρωσης. Έχει να κάνει και με την κυβερνοασφάλεια, με τα θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, αλλά ειδικά για τα θέματα του εθισμού και τα θέματα του περιεχομένου γενικότερα της χρήσης του διαδικτύου, θα πρέπει να έχουμε γνώση του τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αποτρέψουμε τα παιδιά μας να πέσουν σε σφάλματα».

«[…] η ενημέρωση είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να μπορούμε να έχουμε τη γνώση του πώς θα μπορέσουν να αποτρέψουμε τα παιδιά μας. Και επίσης χρειάζεται και μια πολύ καλή ενημέρωση και προς τα παιδιά για το τι πρέπει να κάνουν σε διάφορες περιστάσεις. Παραδείγματος χάριν, θα σας πω είναι κάτι το οποίο λέει και η UNICEF, όταν είσαι σε ένταση, όταν κατά κάποιο τρόπο νιώθεις κάτι έντονο μέσα σου, μην πας να γράψεις στο διαδίκτυο κάτι σχολιάζοντας σε κάποιο μπλογκ ή απαντώντας σε κάποιον με μια πληροφορία η οποία όταν γραφτεί στο διαδίκτυο θα μείνει εκεί. Δεν μπορεί εύκολα αυτή να κατέβει από το διαδίκτυο. Άρα είναι κάτι το οποίο όταν είμαστε σε κάποια ας πούμε ιδιαίτερη φάση και ψυχισμό, πρέπει τα παιδιά τα ίδια να αποφεύγουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους πάνω στο διαδίκτυο, να μην γράφουν στα social media κάτι το οποίο θα μετανιώσουν μετά[…]» είπε ακόμα μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο και ότι τα μέτρα θα αφορούν ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 χρόνια.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε και στον έναν χρόνο λειτουργίας του mAigov σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «λειτούργησε διότι έχουμε παραπάνω από 1.600.000 ερωτήματα τα οποία έχουν απευθυνθεί στον προσωπικό βοηθό του gov.gr. Είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση πολύ εύκολα. Μπαίνει στο gov.gr, έχει ένα πολύ μεγάλο παράθυρο όπου κανείς είτε γράφει το ερώτημά του είτε μπορεί κιόλας να το πει προφορικά και αυτό αυτόματα μετασχηματίζεται σε κείμενο το οποίο τίθεται προς επεξεργασία. Δηλαδή υποβάλλεται στο gov.gr. Η απάντηση είναι τόσο εύκολη. Είναι σε φυσική γλώσσα, όπως ακριβώς μιλάμε μεταξύ μας και για αυτό το λόγο κάθε πολίτης μπορεί να το αξιοποιήσει, να μάθει οτιδήποτε θέλει από τη δημόσια διοίκηση[…]».

«Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη προκειμένου κάποιος που δεν έχει πολύ μεγάλο βαθμό εξοικείωσης με τις ψηφιακές υπηρεσίες να μάθει αυτό το οποίο θέλει χωρίς να ταλαιπωρηθεί καθόλου. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι πολλοί πολίτες πρώτη επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη απέκτησαν μέσα από τον ψηφιακό βοηθό και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το δημόσιο έβγαλε την πρώτη υπηρεσία τόσο ευρείας χρήσης, άρα μας κάνει κάπως περήφανους αυτό το πράγμα. Και νομίζω ότι προχωρούμε και σε άλλες χρήσεις όπως γνωρίζετε και για να βοηθήσουμε τη χρήση των υπηρεσιών του κράτους, αλλά επίσης και για να κάνουμε καλύτερη και τη δουλειά του ίδιου του κράτους, δηλαδή στο Κτηματολόγιο υπάρχει η υποστήριξη της εξέτασης των εγγράφων, των συμβολαίων, από τους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν τη δουλειά αυτή μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Άρα υποστηρίζεις τη δουλειά του δημοσίου υπαλλήλου του δημοσίου λειτουργού, προκειμένου να διευκολύνεις και να κάνεις κάτι πιο εύκολα και πιο γρήγορο» τόνισε.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More