Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην σπηλιά του Κύκλωπα

Ο μύθος του Κύκλωπα Πολυφήμου, είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο και ελκύει εκατοντάδες επισκέπτες να ανακαλύψουν το σπήλαιο όπου έζησε.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου, την οποία ο γιός του Ποσειδώνα σφράγιζε με έναν τεράστιο βράχο, ξεναγεί τους τηλεθεατές σε μια περιοχή που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το λιμάνι της Μάκρης, δέκα χλμ από την Αλεξανδρούπολη, εκεί όπου διαμορφώθηκε η ομηρική ιστορία.

Η περιοχή ήταν κατοικημένη τα τελευταία 10.000 χρόνια και οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα εγκατάστασης προϊστορικών ανθρώπων, όπως εξηγεί ο Αντώνης Ιωαννίδης, διπλωματούχος ξεναγός. Καθισμένος στην κορυφή του όρους Σάος στην Σαμοθράκη ο Ποσειδώνας παρατηρούσε τον τρωϊκό πόλεμο να διεξάγεται με αγριότητα στην απέναντι ακτή και όταν τελείωσε επεφύλαξε σκληρή τιμωρία για τον Οδυσσέα που τύφλωσε τον γιό του Πολύφημο, καταδικάζοντάς τον σε μια δεκαετή περιπέτεια.

«Ο χώρος βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από τον κόμβο της Εγνατίας οδού και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά με την συνδρομή των αρμόδιων υπουργείων», λέει ο κ. Ιωαννίδης.  

Δεκάδες επισκέπτες κατακλύζουν την Αλεξανδρούπολη χειμώνα- καλοκαίρι, όπου τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 100% και θα ήταν ευχής έργο να μπορούν να ξεναγηθούν στην γύρω περιοχή που είναι τόσο πλούσια σε προϊστορικά ευρήματα και αρχαιολογικά μνημεία.

Κρατώντας στα χέρια την Οδύσσεια, Ιάπωνες, Ιταλοί και επισκέπτες από κάθε μεριά του κόσμου, διασχίζουν έναν αιωνόβιο ελαιώνα για να φτάσουν στο σπήλαιο και να ανακαλύψουν το σημείο, όπου ο μύθος συναντά την ιστορία. Οι υπεραιωνόβιες ελιές παραπέμπουν στην Στρεπτή ελιά του Ηρακλή, που βρίσκεται στο Λυγουριό. Μικρές διαδρομές μέσα από υπαρκτά μονοπάτια που οδηγούν τους περιηγητές του χθές να ανακαλύψουν τον κόσμο όπως ήταν πριν από 3.200 χρόνια.

Συναρπάζει με την ευρηματικότητα του ο Οδυσσέας, και καλεί σε ένα ταξίδι στα ανεξερεύνητα βάθη της ανθρώπινης υπόστασης. Επρόκειτο για ένα μυθολογικό πρόσωπο ή πραγματικό; Η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνει τον Όμηρο. Άλλωστε εκείνη την μακρινή εποχή ο μύθος δεν εκλαμβανόταν ως μια φανταστική αφήγηση, αλλά μάλλον ως παράδοση που επέζησε προφορικά έως ότου καταγραφεί. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ήταν ο θρύλος που έγινε μύθος, ένα είδος αλληγορικής ερμηνείας, η οποία είχε ιστορικό υπόβαθρο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More