Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαλκιδική – Κύκλωμα σε Πολεοδομίες: Δεσμεύτηκαν θυρίδες και ακίνητα που ήταν στην κατοχή εμπλεκόμενων

Στους βασικούς υπόπτουςτης υπόθεσης του κυκλώματος σε Πολεοδομίες, εντοπίστηκαν από την Αρχή για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικά 5-6 θυρίδες και πολυτελή ακίνητα, κυρίως στη Χαλκιδική που ήδη δόθηκε εντολή να δεσμευτούν. Σε έναν μάλιστα από τους εμπλεκόμενους, φαίνεται να ανήκουν δύο θυρίδες.

Ακόμη, από την Αρχή έχει ξεκινήσει έλεγχος για να διαπιστωθεί η επισκεψιμότητα που υπήρχε στις τραπεζικές θυρίδες, αλλά και τα πρόσωπα που υπέγραφαν τα αναγκαία έντυπα της Τράπεζας προκειμένου να μπορούν οι δικαιούχοι να ανοίξουν-επισκεφθούν τις θυρίδες. Τέλος, ερευνάται εάν στις επίμαχες τραπεζικές θυρίδες είχαν δηλωθεί και άλλα πρόσωπα (συγγενείς, κλπ) ως συνδικαιούχοι των θυρίδων.

Υπευνθυμίζεται ότι διάρρηξη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του διευθυντή της Πολεοδομίας του Δήμου Σιθωνίας, όπου επιτόπου μετέβη η αστυνομία. Την καταγγελία έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής της Πολεοδομίας, καθώς διαπίστωσε ότι η κλειδαριά του γραφείου ήταν παραβιασμένη.

Στο μεταξύ, την αναστολή λειτουργίας της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Σιθωνίας ως προς την εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών από 13/12/2024 ως 07/01/2025, αποφάσισε ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, με αφορμή την υπόθεση των 21 συλληφθέντων για συμμετοχή στο κύκλωμα υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής που κατηγορούνται ότι ενέκριναν, με το αζημίωτο, παράνομες ενέργειες και κατασκευές.

Στην απόφαση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη, λαμβάνοντας υπόψη διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και «τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί κατόπιν της πραγματοποίησης ελέγχου από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.».

Πώς δρούσε το κύκλωμα, το «γρηγορόσημο» και τα χρηματικά ποσά

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πολυγύρου οδηγήθηκαν την Πέμπτη (11/12) οι 21 συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα διαφθοράς. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να έπαιρναν ποσά από 150 έως 20.000 ευρώ για να διευκολύνουν άδειες δόμησης ή για παραβίαση πολεοδομικών κανονισμών.

Ανάμεσά τους ένας πρώην δήμαρχος που κατηγορείται με την ιδιότητά του ως μηχανικός και τρία ανώτερα στελέχη πολεοδομιών. Δύο πολεοδομίες είναι στο επίκεντρο. Η πολεοδομία Νέων Μουδανιών, που καλύπτει και την περιοχή της Κασσάνδρειας, αλλά και η πολεοδομία της Νικήτης στη Σιθωνία. Στους 21 περιλαμβάνονται και δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικού της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και ιδιώτες, οι οποίοι είναι μηχανικοί, εργολάβοι και τοπογράφοι.

Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία κατηγορούνται ότι έβαζαν κατά προτεραιότητα κάποιες πολεοδομικές διαδικασίες και ότι εισέπρατταν «γρηγορόσημο» για αυτό. Σύμφωνα με τη δικογραφία, έπαιρναν από 150 έως και 1.000 ευρώ. Κατηγορούνται επίσης ότι προχωρούσαν στην έκδοση αυτών των διοικητικών πράξεων χωρίς να πληρούται καμία προϋπόθεση, δηλαδή τις ενέκριναν αυθαίρετες. Σε αυτή την κατηγορία, φέρεται ότι εισέπρατταν μέχρι και 20.000 ευρώ για την κάθε περίπτωση. Ενδεχομένως να υπάρχουν και μεγαλύτερα ποσά, τα οποία δεν είχαν καταγραφεί στις τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Κώστας Καντούρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More