Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι θέσεις της ΕΕ για το Συριακό – Τι ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν για HTS, πρόσφυγες και Κούρδους

Οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Συριακό ζήτημα διατυπώθηκαν σήμερα (10/12) εκτενώς στην ενημέρωση Τύπου, στις Βρυξέλλες, καθώς οι εκπρόσωποι της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κερσμάκερ και Ανουάρ Ελ Ανούνι απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που κωδικοποιούνται στις ακόλουθες ενότητες.

Του Γιώργου Συριόπουλου

Διαδικασία κατάργησης του HTS από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Το HTS (Hay’at Tahrir al-Sham) περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα στο καθεστώς ICL, Daesh και al-Qaida.

Η καταχώριση εγκρίθηκε σε επίπεδο ΟΗΕ στις 14 Μαΐου 2014 και μεταφέρθηκε σε επίπεδο ΕΕ στις 27 Μαΐου 2014.

Για να αφαιρεθεί το HTS από αυτόν τον κατάλογο, πρέπει να υποβληθεί πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να επανεξεταστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο, σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες για τη διαγραφή οντοτήτων από τον κατάλογο.

Επικοινωνία με HTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασχολείται επί του παρόντος με το HTS, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Δεν υπήρξαν προσεγγίσεις ή προσπάθειες επικοινωνίας με την HTS μέσω τρίτων. 

Αρκετά κράτη μέλη έχουν ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που υπερασπίζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά όσων ασκούν τις ευθύνες και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα σε συντονισμό με τα κράτη μέλη και τον ΟΗΕ, δεδομένου ότι το HTS τελεί υπό κυρώσεις του ΟΗΕ.

Σχόλια του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για το HTS

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία υποβάθμισε πρόσφατα τον χαρακτηρισμό τρομοκρατών του HTS, σημειώνοντας ότι το HTS και άλλες ένοπλες ομάδες στέλνουν θετικά μηνύματα στον συριακό λαό.

Η θέση της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη: το HTS περιλαμβάνεται στην ειδική λίστα του ΟΗΕ και η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει όλα τα περιοριστικά μέτρα που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφορικά με την κατοχή του συριακού εδάφους από το Ισραήλ

Όσον αφορά τη θέση της ΕΕ σχετικά με την κατοχή του συριακού εδάφους από το Ισραήλ, η δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου, Κάγια Κάλλας, τονίζει τη σημασία της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και των θεσμών της Συρίας. Η ΕΕ ευθυγραμμίζεται με τη θέση του ΟΗΕ ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Τρέχουσα αξιολόγηση για τους επαναπατριζόμενους πρόσφυγες στη Συρία:

Η κατάσταση στη Συρία εξελίσσεται ραγδαία και η κατάσταση ασφαλείας παρακολουθείται συνεχώς.

Οι αποφάσεις σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες της ΕΕ και να διεξάγουν ατομικές αξιολογήσεις.

Τα κράτη μέλη μπορούν να αναβάλουν την εξέταση των αιτήσεων εάν υπάρξουν αλλαγές στη χώρα προέλευσης.

Οι επιστροφές στη Συρία θα πρέπει να είναι εθελοντικές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς, σύμφωνα με τους όρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εθελούσιες Επιστροφές Σύρων Προσφύγων

Η ΕΕ επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνθήκες που να επιτρέπουν ασφαλείς, εθελοντικές και αξιοπρεπείς επιστροφές Σύρων προσφύγων, όπως ορίζονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε αυτή την αρχή. Οι επιστροφές στη Συρία πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια.

Η θέση της ΕΕ για την κουρδική περιοχή στη Συρία

Η ΕΕ προτρέπει όλους τους παράγοντες να αποφύγουν περαιτέρω βία, να εξασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η ΕΕ δίνει έμφαση στην προστασία όλων των Σύριων, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών ομάδων όπως οι Κούρδοι.

Η στάση της ΕΕ είναι να υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο.

Ετοιμότητα της ΕΕ να επικοινωνήσει με τους Κούρδους στη Συρία

Η ΕΕ δίνει έμφαση στην προστασία όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών ομάδων όπως οι Κούρδοι.

Η ΕΕ προτρέπει όλους τους παράγοντες να αποφύγουν περαιτέρω βία, να εξασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η στάση της ΕΕ είναι να υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, συγκεκριμένα βήματα σχετικά με την επικοινωνία ή τις σχέσεις με τις κουρδικές ομάδες θα συζητηθούν από τα κράτη μέλη και σε άλλα πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Για την κατοχή και επίθεση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία

Η Τουρκία θεωρείται βασικός συνομιλητής για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία και τη διευκόλυνση μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς.

Η ΕΕ αναγνωρίζει τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια, αλλά τονίζει την ανάγκη για όλους τους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, να απολαμβάνουν ασφάλεια και να συμμετέχουν στην οικοδόμηση μιας νέας Συρίας.

Η ΕΕ καλεί όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να σεβαστούν την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Άρση κυρώσεων κατά της Συρίας

Οι κυρώσεις κατά του συριακού κράτους και οντοτήτων έχουν τις ρίζες τους στις φρικαλεότητες που διαπράττει το καθεστώς Άσαντ.

Με την αποχώρηση του καθεστώτος Άσαντ, η άρση των κυρώσεων θα απαιτούσε πολιτικές εγγυήσεις και ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η συμπεριφορά του HTS (Hay’at Tahrir al-Sham) θα αξιολογηθεί και τυχόν αλλαγές στον χαρακτηρισμό τους θα συζητηθούν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More