Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ως δίκτυ ασφαλείας για τους υπαλλήλους – Για πρώτη φορά, συγκεκριμένες γραμμές λογοδοσίας στο Δημόσιο

Στις 10 Δεκεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη θα δειεξαχθεί ομιλία για την εθνικη παρενόχληση στον εργασιακό χώρο του Δημοσίου ένα θέμα που αγγίζει πολύ κόσμο και για το οποίο μίλησαν στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή UPDATE με τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο, η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ο Γιάννης Φουστανάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κ. Ρογκάκου μιλώντας για το θέμα τόνισε «Το δικό μας ερέθισμα ήταν η αρμοδιότητα που αναλάβαμε από το 2023 και μετά. Ο νόμος 4808 το 2021 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών έθεσε τη θεσμική βάση για την αντιμετώπιση του θέματος της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας και δη του Δημοσίου και του 2023, λοιπόν, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανέλαβε την αρμοδιότητα να εξετάζει καταγγελίες για παρενόχληση από δημοσίους Υπαλλήλους αφότου έχουν περάσει τρεις μήνες όπου η υπηρεσία και ο αρμόδιος προϊστάμενος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια» και πρόσθεσε «Από τη στιγμή που θα το καταγγείλει θα έρθει σε εμάς και θα έχουν παρέλθει αυτοί οι τρεις μήνες που δίνει ο νόμος την προθεσμία για την διοίκηση να εξετάσει, να ερευνήσει και να αναλάβει τις όποιες ενέργειες οφείλει να αναλάβει. Εκεί ερχόμαστε ως δίκτυ ασφαλείας είναι η δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον υπάλληλο η εθνική αρχή διαφάνειας, όπου όταν θα βρει αυτό το τείχος της απραξίας, της αδιαφορίας ή της άρνησης ή ακριβώς όπως το λέτε, πολύ σωστά, θα παρέμβουμε άμεσα. Και πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε χτίσει ένα μηχανισμό πραγματικά ο αρμόδιος τομέας των Εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής αλληλεγγύης επιλαμβάνεται άμεσα στην πλατφόρμα μας, όπου δεχόμαστε τις καταγγελίες, καθοδηγούμε τον υπάλληλο να καταγγείλει ειδικά σε ειδικό πεδίο το περιστατικό αυτό και υπάρχει η οδηγία και η μεθοδολογία να επιλαμβάνεται άμεσα ο αρμόδιος τομέας».

Επίσης η κ. Ρογκάκου υπογράμμισε ότι «Μέσα στο 2023 είχαμε 22 καταγγελίες, εκδώσαμε 10 εντολές ελέγχου και μέσα στο εικοσιτετράωρο έχουμε 89 καταγγελίες και έχουν εκδοθεί ήδη 25 εντολές ελέγχου».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Φουστανάκης , γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμισε «Για πρώτη φορά το 2021 το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας υιοθέτησαν τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας 190 είναι η Σύμβαση με το νόμο 48 08 του 2021, θέτοντας ένα συνεκτικό και σύγχρονο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και μετά η πολιτεία έδωσε το πλαίσιο για να μπορούν οι υπάλληλοι., εγώ θα μιλήσω για τον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν άλλες υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να μιλήσουν για τον ιδιωτικό τομέα, να μπορούν ασφαλώς να έρθουν και να καταγγείλουν το περιστατικό με τον τρόπο που περιέγραψε η κ. Ρογκάκου προηγουμένως. Από εκεί και μετά, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, είτε σε επίπεδο υπηρεσίας είτε σε επίπεδο Συμβούλου Ακεραιότητας, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και μπορεί να αποτελέσει τον ασφαλή δίαυλο για να μπορεί να καταγγείλει κάποιος το συγκεκριμένο περιστατικό, επιστρέφει πίσω στην υπηρεσία, εφόσον υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα, αποδειχθεί δηλαδή το περιστατικό και τιμωρείται ανάλογα».

Όσο αφορά την αμεσότητα της διαδικασίας ο κ. Φουστανάκης σημείωσε «Γίνεται τάχιστα η διαδικασία, είτε με τη διενέργεια μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης είτε άλλων μέτρων, ούτως ώστε εφόσον αποδειχθεί σε πρώτη φάση το περιστατικό να μπορεί να ληφθούν μέτρα από σύσταση μέχρι και μετακίνηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων ή των συγκεκριμένων προϊσταμένων σε διαφορετικό χώρο, για να μπορεί, ακριβώς όπως είπατε πριν, ο υπάλληλος ο οποίος υφίσταται αυτό το περιστατικό να μη νιώθει πίεση» και πρόσθεσε « Γι αυτό, πέραν των μέτρων που αναφέραμε προηγουμένως σε σχέση με το Συμβούλιο Ακεραιότητας, υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα διατάξεων και διαδικασιών οι οποίες έχουν θεσπιστεί ειδικά από το 2021 και μετά, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και άλλες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων, οι οποίες τη κάνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο. ΓΙα πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές λογοδοσίας και αναφοράς, συγκεκριμένα κανάλια, τα οποία μπορεί να προσφύγει οποιοσδήποτε, είτε προϊστάμενος είτε υπάλληλος. Γιατί καμιά φορά, ξέρετε και οι προϊστάμενοι μπορεί να υφίστανται για τον οποιονδήποτε λόγο ακριβώς. εκβιασμούς και να το πούμε διαφορετικά εργασιακούς εκβιασμούς. Επομένως υπάρχουν διαδικασίες συγκεκριμένες, οι οποίες έχουν θεσπιστεί και στις οποίες μπορούν να καταφύγουν οι υπάλληλοι».

Τέλος ο κ. Φουστανάκης επισήμανε ότι «Πλέον υπάρχει και η πλατφόρμα γιατί όλα αυτά είναι καλά που είπαμε πριν.
Όταν επιβάλλονται ποινές ή αν εφαρμόζονται οι ποινές που επιβάλλονται στο τέλος της ημέρας, πλέον υπάρχει η πλατφόρμα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η πλατφόρμα η πειθαρχικά, στην οποία παρακολουθούμε σε πραγματικό χ
ρόνο το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι τη στιγμή της έκτισης της ποινής. Γιατί είναι πολύ σημαντικό; Γιατί μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία άμεσα σε μία περίπτωση ατιμωρησίας
».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More