Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερευνητές δημιούργησαν προσωρινά τατουάζ που καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά, προσωρινά τατουάζ. Πρόκειται για έναν ταχύτερο και πιο βολικό τρόπο παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας και διάγνωσης νευρολογικών καταστάσεων, όπως η επιληψία και οι όγκοι του εγκεφάλου, σε σύγκριση με το συμβατικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ).

Οι επιστήμονες με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν που ανέπτυξαν αυτή την τεχνολογία, κατάφεραν να μετρήσουν με επιτυχία την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο υγρό μελάνι που εκτύπωσαν μη επεμβατικά στο τριχωτό της κεφαλής των ασθενών.

Η ομάδα δοκίμασε το μελάνι σε πέντε εθελοντές. Χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να εντοπίσει τα καλύτερα σημεία για την εφαρμογή των ηλεκτροδίων μελανιού, τα οποία στη συνέχεια εκτύπωσε απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής του εθελοντή, με τη βοήθεια ενός ψηφιακά ελεγχόμενου εκτυπωτή inkjet. Τοποθέτησε επίσης συμβατικά ηλεκτρόδια στο κεφάλι των εθελοντών για σύγκριση. Διαπιστώθηκε πως σε σύγκριση με τα συμβατικά ηλεκτρόδια, τα ηλεκτρονικά τατουάζ απέδωσαν περίπου το ίδιο καλά στη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας των εθελοντών. Το σήμα των ηλεκτρονικών τατουάζ διήρκεσε επίσης περισσότερο- έως και 24 ώρες- ενώ τα συμβατικά ηλεκτρόδια άρχισαν να χάνουν το σήμα τους μετά από έξι ώρες.

Σε έναν άλλο γύρο πειραμάτων, οι ερευνητές τροποποίησαν το μελάνι για να παράγουν επιπλέον γραμμές προκειμένου να αντικαταστήσουν τα καλώδια που χρησιμοποιούνται σε ένα συμβατικό ΗΕΓ. Αυτή η έκδοση φάνηκε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο παρεμβολής σήματος.

«Αυτή η μελέτη παρουσιάζει μια σημαντική ανακάλυψη στη μη επεμβατική τεχνολογία παρακολούθησης του εγκεφάλου μέσω αγώγιμων μελανιών που τυπώνονται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο «Cell Biomaterials».

Οι ερευνητές σημειώνουν πως θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να επικυρωθεί η ακρίβεια της τεχνολογίας. Αν όμως η αποτελεσματικότητά της επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά εφαρμογών. Εκτός από τη βελτίωση του ΗΕΓ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αισθητήρες τους που βασίζονται σε μελάνι μπορούν να φέρουν επανάσταση στις συσκευές διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.

«Η μελέτη μας μπορεί να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται οι μη επεμβατικές συσκευές διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Χοσέ Μιλάν, βιοϊατρικός μηχανικός στο UT Austin που ειδικεύεται σε αυτές τις συσκευές.

ΠΗΓΗ: Gizmodo

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More