Παλεύουν να καθαρίσουν τις περιουσίες τους από τις λάσπες – Αγώνας δρόμου από τις αρχές για καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις
Με φτυάρια, σκούπες, τα χέρια τους και όσο ψυχικό και σωματικό σθένος διαθέτουν εξακολουθούν να δίνουν, τέσσερις μέρες μετά το πρώτο “χτύπημα” της “Bora”, τη μάχη με τις λάσπες οι κάτοικοι της Ρόδου και της Λήμνου, στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τα απομεινάρια του καταστροφικού περάσματος της κακοκαιρίας, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς. Η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές στις επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει, ενώ στόχος είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, να ανοίξει το γρήγορα η πλατφόρμα της Πρώτης Αρωγής και να ξεκινήσουν οι καταβολές στους δικαιούχους πριν από τις γιορτές.
Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης εκείνη την ώρα, εκδόθηκε νέο μήνυμα μέσω του 112, με το οποίο καλούνταν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσοι βρίσκονταν στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού, Ρόδου, Καλλιθέας και Πεταλούδων.
Την ίδια ώρα, το μέγεθος της καταστροφής σε Ρόδο και Λήμνο, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποκαλύπτεται με την ύφεση των καιρικών φαινομένων. Υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Στη Ρόδο, ο οικισμός Μαραγκοί κόπηκε στα δύο, καθώς έσπασε η γέφυρα που τον συνδέει με το οδικό δίκτυο, ενώ οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Περίπου 100 κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τις υπόλοιπες περιοχές της Ρόδου και εκεί ο στρατός κάνει επιχωματώσεις ώστε να μπορέσει να δώσει διέξοδο.
Από χθες έχει ξεκινήσει στο δημαρχείο η διαδικασία των αιτήσεων από τους κατοίκους για να λάβουν αποζημιώσεις αλλά και οι αυτοψίες στα σπίτια. Ήδη αυτοψίες γίνονται στους δρόμους από μηχανικούς του δήμου για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται.
Στη Λήμνο, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Χριστιάννα Μανιάτη, έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις από τα κλιμάκια της Περιφέρειας. Η εικόνα, χαρακτηριστικά, είναι ενδεικτική της έντασης του φαινομένου σε τυροκομείο στην Μύρινα, όπου τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στην επιχείρηση, ξερίζωσαν μεγάλα δέντρα και παρέσυραν ακόμα και ένα κοντέινερ πολλών τόνων.
Στο νησί, όπου κάτοικοι και αρχές παλεύουν να απομακρύνουν λάσπες, φερτά υλικά και πέτρες και να επαναφέρουν την κανονικότητα, υπάρχουν ακόμα προβλήματα υδροδότησης σε ορισμένες περιοχές.
Ωστόσο, αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με απόφαση της Δημάρχου Λήμνου Ελεονώρας Γεώργα, θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία με εξαίρεση το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά και το 1ο Νηπιαγωγείο Μύρινας – Παρισίδειο του Δήμου Λήμνου που θα παραμείνουν κλειστά, λόγω ακαταλληλότητας των χώρων εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων και για λόγους ασφάλειας μαθητών και διδασκόντων.
Κλειστή παραμένει και σήμερα η σιδηροδρομική σήραγγα των Τεμπών, που πλημμύρισε από την κακοκαιρία.
Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς και σήμερα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και του νερού. Όπως μεταδίδει από το σημείο ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Άρης Ψύχας, στόχος είναι η όλη επιχείρηση καθαρισμού και οι εργασίες αποκατάστασης να έχουν ολοκληρωθεί σήμερα μέχρι τη δύση του ήλιου, ούτως ώστε να μπορέσει από αύριο να λειτουργήσει ξανά η γραμμή.
M στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, o Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στην εικόνα που αποκόμισε το κυβερνητικό κλιμάκιο από την αυτοψία που έκανε σε πληγείσες περιοχές της Ρόδου. «Κατ’ αρχήν έχουμε αρκετές ζημιές στις υποδομές. Αυτό βλέπουμε από το πρωί. Έχουμε παλιές υποδομές, μικρές γέφυρες, δρόμους, ζημιές και μέσα σε χωριά.
Επίσης, αναφέρθηκε στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να καταβληθούν οι πληρωμές της Πρώτης Αρωγής πριν από τις γιορτές, όπως εκτίμησε. «Ουσιαστικά, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, τις επόμενες ημέρες, μέσα σε μία εβδομάδα χοντρικά, θα πρέπει να συνεννοηθούμε και με την ΑΑΔΕ, να ανοίξει η πλατφόρμα για τη στήριξη για την πρώτη αρωγή, όχι μόνο για τη Ρόδο, θα είναι και για τις άλλες περιοχές και κυρίως αναφέρομαι στις επιχειρήσεις ή στους ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι δεν έχουμε τέτοιες μεγάλες ζημιές. Έχουμε ζημιές στην οικοσκευή, αλλά όχι ζημιές στο κτιριακό σκέλος».
Σχετικά με το πότε θα φτάσει στους ανθρώπους αυτή η αρωγή, ο κ. Τριαντόπουλος είπε «Αυτό θα καθοριστεί από την πορεία υποβολής των αιτήσεων, όπως κάναμε και στις άλλες περιπτώσεις. Οι πληρωμές όμως, σίγουρα θα αρχίσουν να καταβάλλονται πριν τις γιορτές. Και με τις πρώτες υποβολές, εμείς θα κάνουμε τις διασταυρώσεις και ανάλογα και με τη ροή των αυτοψιών θα προχωρήσουν και οι προ-πληρωμές, όπου στόχος μας είναι πριν το τέλος του μήνα, του τρέχοντος μήνα που είναι και τελευταίος μήνας του έτους, να αρχίσουν και οι καταβολές της πρώτης αρωγής. Το ποσό μπορεί να φθάνει μέχρι τις 10.000 για κόκκινα σπίτια, αλλά δεν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, θέλω να σας πω. Και για επιχειρήσεις είναι μέχρι 4.000 ευρώ σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλες ζημιές ή για μικρότερες ζημιές μέχρι 2.000 ευρώ. Και αφορά περιοχές όπως Ρόδο, Λήμνο, Πιερία και Χαλκιδική. Αυτές είναι οι τέσσερις περιοχές».
Ρεπορτάζ: Χριστιάννα Μανιάτη, Κώστας Νούσης, Άρης Ψύχας
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More