Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολύπλευρη προσέγγιση απαιτεί η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων

Με τίτλο «Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει», ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Το συνέδριο διοργανώνει ο φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των κοινωνικών εταίρων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με σύντομο χαιρετισμό της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκης Κεραμέως και τις ομιλίες του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστα Καραγκούνη και της προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), Ρένας Μπαρδάνη.

Σε χαιρετισμό η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη σημασία της επιστημονικής μελέτης και της εκπαίδευσης στο τοπίο της εργασίας, που αλλάζει συνεχώς. «Στόχος μας είναι η προώθηση και η ενίσχυση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία» σημείωσε η υπουργός, εξαίροντας παράλληλα το έργο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε..

Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας είναι ανοιχτό να ακούσει και να συζητήσει προτάσεις των κοινωνικών εταίρων. «Οι στοχευμένες παρεμβάσεις, που οδηγούν σε ουσιώδεις λύσεις, αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου» υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της επικαιροποίησης και του εκσυγχρονισμού των παρεμβάσεων στον χώρο της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία, που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Τόσο η κ. Κεραμέως, όσο και ο κ. Καραγκούνης, αναφέρθηκαν στις πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργείου στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, όπως είναι η προσαρμογή στην ευρωπαϊκή οδηγία για τις καρκινογόνες ουσίες, η ένταξη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στη νομοθεσία, το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, μέσα από το οποίο η Πολιτεία φιλοδοξεί να αλλάξει την κουλτούρα στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας.

Ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου να προωθήσει κανονιστικό πλαίσιο για τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Η κ. Μπαρδάνη, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, δήλωσε: «Ο τεράστιος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και κρίσης στην κοινωνία, την οικονομία και την αγορά εργασίας, ήταν η αφορμή, για να αφιερώσουμε τη θεματική του εφετινού συνεδρίου μας στο περιβάλλον, στο περιβάλλον που αλλάζει. Ένα πολυεπίπεδο φαινόμενο, με ποικίλες προεκτάσεις. Μια περίπλοκη και παγκόσμια πρόκληση.

Καλούμε την Πολιτεία και, ειδικά, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας να αποτελέσουν αντικείμενο ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος, που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας οριζόντια, οργανωμένα, συστηματοποιημένα και όχι ευκαιριακά, με κύριο στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση όλων για τη δημιουργία μιας ισχυρής κουλτούρας πρόληψης.

Την πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να την υποστηρίξουν όλοι: οι κοινωνικοί εταίροι με συγκεκριμένα έργα και δράσεις, η ακαδημαϊκή κοινότητα με δημιουργία και ανάπτυξη της γνώσης, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι».

Παράλληλα, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των συνεργασιών, που αναπτύσσει, το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. αποτελεί και επίσημα μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου PEROSH. Το δίκτυο του PEROSH παρουσίασε ο Jan Michiel Meeuwsen, International Affairs Director του Δικτύου.

Στη συμβολή και τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, μέσω του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., στα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από το υπουργείο Εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ανέδειξε την κρισιμότητα των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία για τις ΜμΕ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα στη σχετική νομοθεσία και παράλληλα να ενισχυθεί το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε..

Η πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Ράνια Αικατερινάρη αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Συνδέσμου στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και στον εθνικό διάλογο για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και σημείωσε ότι ένας ανοιχτός και γόνιμος κοινωνικός διάλογος μπορεί να συμβάλει στην ενσωμάτωση των νέων προτεραιοτήτων της.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ Λουκία Σαράντη στον χαιρετισμό της, τόνισε ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορούν παρά να είναι η κορυφαία προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Σύμβουλος Προέδρου του ΣΕΤΕ Γιώργος Αμβράζης απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του προέδρου, κ. Ρέτσου, εξέφρασε τη στήριξη που έδωσε και δίνει ο Σύνδεσμος στο ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. και το έργο του.

Μιλώντας στο συνέδριο, η Manal Azzi, Επικεφαλής της Ομάδας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), έδωσε έμφαση στην επείγουσα ανάγκη ενσωμάτωσης των ζητημάτων επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στις αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή.

Οι επιπτώσεις στην Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, σχολίασε η κ. Azzi, είναι άνισα κατανεμημένες σε περιοχές και τομείς. Όπως είπε, 7 στους 10 εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο εκτίθενται σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης, ενώ θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν 361 δισ. δολάρια, εφόσον εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, προκειμένου να αποφευχθούν επαγγελματικοί τραυματισμοί.

Ο Διευθυντής του Εργαστήριου FAME, Καθηγητής Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο της Οττάβα, Associate Editor, Temperature, Ανδρέας Φλουρής, μίλησε σχετικά με τα θέματα θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
Ανέφερε ότι, στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή δείχνει το πρόσωπό της, μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας. Όπως είπε, «η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα καλής πρακτικής στα θέματα προσέγγισης των προβλημάτων υπερβολικής θερμοκρασίας. Όπως έδειξε και η συζήτηση στην COP29, όσο κι αν συζητούν οι κυβερνήσεις, απαιτούνται παρεμβάσεις πολύ πιο άμεσες στα θέματα κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα θερμικής καταπόνησης.

Κάθε μέρα του καλοκαιριού, η Ελλάδα χάνει περί το 15% της παραγωγικότητάς της και 3,2 δισεκ. ευρώ του ΑΕΠ, εξαιτίας της θερμικής καταπόνησης».

Ο William Cockburn, Εκτελεστικός Διευθυντής, EU-OSHA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία), αναφέρθηκε στους αναδυόμενους κινδύνους και τις προκλήσεις για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, επισημαίνοντας ότι η εργασία και οι χώροι εργασίας μεταβάλλονται διαρκώς, λόγω της χρήσης νέων τεχνολογιών, ουσιών και διαδικασιών εργασίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αλλαγές στη δομή του εργατικού δυναμικού και στην αγορά εργασίας, καθώς και νέες μορφές απασχόλησης και οργάνωσης της εργασίας. Όπως υποστήριξε, οι αλλαγές αυτές μπορεί να συνεπάγονται νέους κινδύνους και προκλήσεις για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία στους χώρους εργασίας στο μέλλον, οι νέες αυτές προκλήσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και να αντιμετωπιστούν.

Στα νέα επιδημιολογικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην υγεία, στα θέματα ποιότητας του αέρα, αλλά και στην επίδραση των ατμοσφαιρικών ρύπων και στην Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), αναφέρθηκαν ο Κωνσταντίνος Σιούτας, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνια και ο Gyula Szabó, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Óbuda της Βουδαπέστης, Πρόεδρος της Ουγγρικής Εταιρίας Εργονομίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Εργονομίας.

Ο κ. Σιούτας αναφέρθηκε στην ποιότητα του αέρα και τις τοξικολογικές ιδιότητες των ατμοσφαιρικών PM2,5 παρουσιάζοντας σχετική μελέτη.

Στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στον τρόπο που αλλάζει την εργασία αναφέρθηκε ο Gyula Szabó, τονίζοντας τη σημασία για προσαρμογή της στις ανθρώπινες ανάγκες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More