Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ι. Αφεντούλη στο Πρώτο: Δεν θα ήταν άσχετη λύση η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με την επίλυση του Κυπριακού (audio)

Μια πιο εξισορροπημένη στάση σε σχέση με τον προκάτοχό του κ. Στόλτενμπεργκ, εκτιμά η Εκτελεστική Διευθύντρια Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου, Ινώ Αφεντούλη, ότι θα κρατήσει ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα, για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών που πραγματοποιεί στις χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.  

Ο κ. Ρούτε ήταν ένας πολύ έμπειρος πρωθυπουργός πολλά χρόνια στην Ολλανδία και κατέχει τη φήμη ενός πολύ αποτελεσματικού ηγέτη, σημείωσε η κ. Αφεντούλη. «Πέραν του ουκρανικού και πιθανώς άλλων θεμάτων τα οποία υπάρχουν στην ατζέντα των επισκέψεών του, είναι επιβεβλημένο με την ανάληψη των καθηκόντων του, ως νέος γενικός γραμματέας να επισκέπτεται τις πρωτεύουσες των χωρών μελών. Άρα δεν είναι μία έκτακτη επίσκεψη» είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον διαφαινόμενο σχεδιασμό της Κύπρου για ένταξή της στον Οργανισμό του ΝΑΤΟ που φαίνεται πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, η κ. Αφεντούλη ανέφερε τα εξής.
«Είναι πάρα πολύ σοβαρή η κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης, όπως δημοσιοποιήθηκε εν πάση περιπτώσει μέσω της Καθημερινής την Κυριακή. Έχει μακρά προϊστορία
. Έχει υπάρξει επί προεδρίας Αναστασιάδη στην πρώτη θητεία, ομόφωνη απόφαση της κυπριακής Βουλής για έναρξη διαπραγματεύσεων. Διότι πράγματι για την ασφάλεια της Κύπρου θα ήταν ευνοϊκή μια τέτοια εξέλιξη, αλλά έχει πάρα πολλές διαστάσεις, τις οποίες καλό είναι να συζητήσουμε, να προσέξουμε. Έχει πολύ δρόμο. Δεν είναι αδύνατον. Αλλά να σας πω κάτι, λόγω της εμπειρίας μου στις Βρυξέλλες, συνδέεται κατά τη γνώμη μου με λύση του Κυπριακού μια τέτοια εξέλιξη. Δεν θα ήταν άσχετη λύση, διότι η Τουρκία θα είχε λόγο ως προς την Κύπρο- ΝΑΤΟ. Δηλαδή εάν βγαίνει τώρα αυτή η διάσταση, σημαίνει ότι υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συζήτηση και με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στις κινήσεις από την πλευρά της Γερμανίας με την προετοιμασία καταφυγίων, προληπτικά σε περίπτωση γενίκευσης της έντασης, η κ. Αφεντούλη σχολίασε:
«Εγώ δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ. Κάθε χώρα έχει μια συγκεκριμένη κουλτούρα, μια συγκεκριμένη νοοτροπία για το πώς προστατεύει τον πληθυσμό της. Δεν νομίζω ότι είμαστε όμως εκεί, νομίζω βρισκόμαστε σε μία φάση, δεν θα έλεγα τελική ως προς τη σύγκρουση αυτή της Ουκρανίας, αλλά σε κάθε περίπτωση βλέπω ότι από πλευράς Ρωσίας, από τη στιγμή που εξελέγη ο Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει μία διάθεση να γίνει η διαπραγμάτευση. Απλώς επιθυμεί η Ρωσία να γίνει η διαπραγμάτευση με τους δικούς της όρους. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα πώς θα αντιδράσουν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί, προδικάζουμε πώς θα αντιδράσει η νέα αμερικανική διοίκηση αλλά δεν έχουμε δείγματα γραφής, πέρα από μία δήλωση, να τελειώσει ο πόλεμος σε 24 ώρες. (…) Προφανώς και είναι μία πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία και δεν πιστεύαμε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όλες οι χώρες, οι ευρωπαϊκές, όπως και η δική μας, που υποστήριξαν την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή για προφανείς λόγους, όταν δέχτηκε μία εισβολή από μία άλλη χώρα, Δεν περιμέναμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, όμως, στις διεθνείς σχέσεις πολλές φορές η αποδοχή της πραγματικότητας είναι δυστυχώς απαραίτητη. Το θέμα είναι εάν οι Ευρωπαίοι θα έχουν τη δυνατότητα, τη δύναμη να πουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον Γενάρη ότι προφανώς και δεν μπορεί να βρεθεί μια κακή λύση για την Ουκρανία, γιατί κακή λύση για την Ουκρανία είναι κακή λύση για την Ευρώπη».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More