Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε – Τι αναμένεται να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εν μέσω της κλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας αλλά και των γενικότερων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Δυτική Συμμαχία, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επισκέπτεται την Αθήνα την Τρίτη όπου και στις 12:00 θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως είθισται, στο πρώτο αυτό ταξίδι εργασίας στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας (επί 14 συναπτά έτη) θα συναντηθεί τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη (11:00), ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια.

Του Πιέρρου Τζανετάκου

Ο κ. Ρούτε, ο οποίος βρέθηκε την Κυριακή (24/11) στην Τουρκία όπου και συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται καταρχάς να εξάρει το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης που δρα υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει και ειδική αναφορά στη χώρα για την πιστή τήρηση– και μάλιστα διαχρονικά- της νατοϊκής δέσμευσης περί επένδυσης άνω του 2% του ετήσιου ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, κάτι που πλέον θεωρείται σχεδόν ως προαπαιτούμενο από τον επανεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έναντι όλων των εταίρων προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν προσηλωμένες στις βασικές αρχές της Συμμαχίας.

Στο ΝΑΤΟ εκτιμάται, επίσης, τους τελευταίους μήνες η θετική διάθεση της Αθήνας για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά τα εμπόδια, αλλά και για τη διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε ένα από τα μηνύματα που είναι βέβαιο ότι μεταφέρει ο κ. Ρούτε στις αποσκευές του, τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς την Άγκυρα είναι ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως σύμμαχοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα.

(AP Photo/Michael Varaklas)

Ο κ. Ρούτε είναι ένας παλιός γνώριμος της Αθήνας, καθώς ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας συνυπήρξε επί τουλάχιστον επτά χρόνια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Συνόδους Κορυφής, με τους δύο άνδρες να διατηρούν καλούς διαύλους επικοινωνίας, αλλά και κοινό βηματισμό σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα, όπως είναι η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας και το μεταναστευτικό. Ειδικά το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας αναμένεται να αναδειχθεί ιδιαιτέρως από την ελληνική πλευρά, με την Αθήνα να καλεί τελευταία σε άμεση και αποτελεσματική δράση, έχοντας μάλιστα να δείξει και απτά παραδείγματα: Είτε αυτό είναι η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία και η αγορά των Ραφάλ και των Μπελαρά, είτε η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως, βεβαίως, σημειώνουν από το κυβερνητικό επιτελείο στόχος της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας είναι να δρα συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με το ΝΑΤΟ.

Στην ελληνική πρωτεύουσα γνωρίζουν ότι η Δυτική Συμμαχία έχει να αντιμετωπίσει από τις αρχές του 2025 μια ακόμα πρόκληση: τον Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτείων. Με μείζον ερωτηματικό τη στάση του αμερικανού προέδρου στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς πιθανή απόσυρση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο θα φέρει τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας και δη τους Ευρωπαίους ενώπιον μιας δυσχερούς κατάστασης καθώς θα διακυβεύεται ευθέως η αποτελεσματική άμυνα κατά του ρωσικού αναθεωρητισμού. Ο κ. Ρούτε αναμένεται να εκφράσει τη στήριξη του στην Ουκρανία, ενώ στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο νυν Γενικός Γραμματέας υπήρξε ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας ίσως ο πιο αξιόπιστος στα μάτια του κ. Τραμπ συνομιλητής, με τους δύο άνδρες να φαίνεται κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του εκκεντρικού εκατομμυριούχου είχαν βρει έναν εποικοδομητικό τρόπο επικοινωνίας- σε βαθμό τέτοιο που άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκαλούσαν τον κ. Ρούτε «The Trump Whisperer».

Όσον αφορά το περιβόητο, κυρίως λόγω της ρητορικής Τραμπ, «2%» αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το 2014 μόλις τρεις χώρες περνούσαν τον πήχη (ΗΠΑ- Μεγάλη Βρετανία- Ελλάδα), σήμερα ο αριθμός έχει ανέβει στις 23 εκ των 32. Πάντως, από τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Ρούτε είναι φανερό ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό του εν συνόλω τις γεωπολιτικές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να απομονώνει το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας από την περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, ανάγοντας επίσης τον κίνδυνο της ρωσικής απειλής στην πραγματική του διάσταση. Ο Πούτιν, έγραψε προσφάτως ο Ρούτε στο Politico, «βασίζεται στην Κίνα για να στηρίξει την οικονομία της Ρωσίας. Βασίζεται στο Ιράν για τα φονικά drones και τους πυραύλους που έχουν δολοφονήσει χιλιάδες Ουκρανούς. Και εξαρτάται από τη Βόρεια Κορέα για εκατομμύρια φυσίγγια, βαλλιστικούς πυραύλους και, τώρα, στρατεύματα».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More