Ε. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο για αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΕΥΠ: Πολύ σημαντική, θετική πρωτοβουλία – Τεκμηριώνονται στοιχεία πλέον (audio)
«Είναι μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία, εξαιρετικά θετική, από την πλευρά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Είναι λίγες οι χώρες σε αυτόν τον κόσμο που δίνουν πρόσβαση στο κοινό, στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών τους και είναι θα έλεγα οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά. Εδώ είναι ένα βήμα λοιπόν της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τονΒασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου για τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΚΥΠ για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
«Όταν δίδεται ένα αρχειακό υλικό στη δημοσιότητα, το μείζον κριτήριο δεν είναι το αν κάνει κάποια αποκάλυψη κάποιου πράγματος που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αν γίνεται, είναι ακόμα καλύτερα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά αυτό που έχει σημασία για μένα ως επαγγελματία ιστορικό, για τον ερευνητή είναι να δούμε τη ροή των εγγράφων, να δούμε τι ξέρανε, τι λέγανε, σε ποιους το λέγανε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία τεκμηριώνονται πλέον. Κατά τη γνώμη μου είναι σαφές ότι η ΚΥΠ τότε, δεν ήξερε ότι θα γινόταν το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου» επισήμανε ο καθηγητής.
«Είναι ενδεικτικό όμως και του τρόπου με τον οποίο σκέφτονταν ο Ιωαννίδης και οι άνθρωποί του. Διότι, το να κάνει ο Ιωαννίδης ένα πραξικόπημα στις 25 Νοεμβρίου 1973 στην Αθήνα εναντίον του Παπαδόπουλου, εκεί εντάξει, δεν χρειαζόταν να κρατήσει ενήμερη την ΚΥΠ ή τα επιτελεία, διότι θα έκανε το πραξικόπημα, τετελεσμένο θα δημιουργούσε, ουδείς θα είχε λόγο πλέον να αντιδράσει. Ενώ αν το κάνεις το πραξικόπημα στη Λευκωσία, υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να αντιδράσει, που είναι η Τουρκία. Υπάρχει περίπτωση να προκληθεί διεθνής κρίση. Και εάν δεν είναι οι υπηρεσίες σου ενήμερες, φαίνεται αυτό και από το γεγονός ότι τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα της Ελλάδας, όπως τα υποβρύχια και τα Φάντομ, δεν ήταν στις θέσεις τους για να επιχειρήσουν σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, αυτό που δείχνει λοιπόν είναι, ξέραν να το κάνουν το πραξικόπημα, έγινε το πραξικόπημα, πέτυχε αλλά το κράτος δεν είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πέραν του πραξικοπήματος να υπάρξει πολεμική κρίση, γιατί εδώ μπορεί να υπάρξει. Στο πραξικόπημα εναντίον του Παπαδόπουλου δεν θα υπήρχε, δεν θα αντιδρούσε η Τουρκία» συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.
«Αυτό που δείχνουν και τα έγγραφα της ΚΥΠ είναι κάτι το οποίο γνωρίζαμε, αλλά τώρα το βλέπουμε τεκμηριωμένα γιατί αυτά είναι δελτία πληροφοριών που απευθύνονται στην ανώτατη ηγεσία του στρατεύματος, είναι ότι η ΚΥΠ προειδοποιούσε ότι γινόταν πολεμικές προετοιμασίες απέναντι από την Κύπρο, στην Τουρκία, με σκοπό την απόβαση, στοιχείο το οποίο αγνοήθηκε από τον Ιωαννίδη και τους ανθρώπους του. Δηλαδή θεωρούσαν ότι δεν επρόκειτο να γίνει. Εξάλλου και το πρωί της 20ης Ιουλίου, οι στρατιωτικές αρχές στην Κύπρο έβλεπαν τα τουρκικά πλοία στον ορίζοντα και έλεγαν στην Αθήνα, μα τους βλέπουμε, είναι δίπλα κοντά. Και η Αθήνα απαντούσε, μην ανησυχείτε, είναι άσκηση εκφοβισμού» προσέθεσε ο καθηγητής.
Ερωτηθείς ο κ. Χατζηβασιλείου σχετικά με την προσμονή που είχε μερίδα της κοινής γνώμης για τυχόν αποκαλύψεις που θα έρχονταν στο φως μετά το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, για ανατροπές άγνωστες που θα τεκμηρίωναν προδοσίες κ.ά., ο καθηγητής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια σειρά τεκμηρίων, όπως πρέπει να είναι, από διαφορετικές αρχειακές πηγές και από διαφορετικές χώρες, οι οποίες μας βοηθούν να συγκροτήσουμε μια εικόνα η οποία θα τολμούσα να πω ότι μπορεί να είναι πια και μεσοπρόθεσμα οριστική, μεσοπρόθεσμα σταθερή. Δεν θα σας πω ως ιστορικός, δεν θέλω άλλα στοιχεία. Φυσικά τα θέλω. Αυτό ακριβώς καλωσορίζω στην περίπτωση της ΕΥΠ. Αλλά η ιδέα ότι θα υπάρξει, ξέρετε, ο ένας φάκελος, λίγο μυθώδης, ο περίφημος Φάκελος της Κύπρου, όπως αυτός συγκροτήθηκε από τη Βουλή τότε με τις διαδικασίες του 1986, ήδη δίνεται στη δημοσιότητα. Τυπώνονται τα βιβλία αυτά, τα οποία είναι μάλιστα και διαδικτυακά, ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να τα εντοπίσει στο site της Βουλής και να διαβάσει, αλλά η ιδέα ότι ένας φάκελος ή ένα έγγραφο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να καταλάβουμε ένα γεγονός τόσο τεράστιο, τόσο μεγάλης σημασίας, να το πω διαφορετικά, δεν είναι πολύ συνηθισμένο να γίνεται. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο σώμα υλικού. Γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα, θα θέλαμε φυσικά να έχουμε και άλλο υλικό, αλλά δεν νομίζω ότι είναι από την ιστορική μεθοδολογία πολύ αξιόπιστο να περιμένουμε ότι με ένα έγγραφο ή με έναν φάκελο ή με κάποιο υλικό θα ανατραπούν όλα τα άλλα που γνωρίζουμε».
«Τα έγγραφα της ΚΥΠ που μας δείχνουν τι η ΚΥΠ ανέφερε στις στρατιωτικές αρχές, δεν μας δείχνουν τι μπορεί να σκεφτόταν ο Ιωαννίδης αλλά μέσα σε όλη αυτή την εικόνα προσθέτει πάρα πολύ σημαντικό υλικό. Αυτό που μας δείχνουν αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό και με τα άλλα του 74, νομίζω ότι είναι ένα βασικό συμπέρασμα ότι αυτή η χώρα, με το μέγεθος που έχουμε, στην περιοχή που βρισκόμαστε, δεν μπορεί να αγνοεί τα βασικά δεδομένα της διεθνούς ζωής. Δεν μπορεί να αγνοεί την αλφαβήτα της κοινής λογικής, γιατί αυτό αγνοήθηκε από τον Ιωαννίδη» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Χατζηβασιλείου.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More